Close
Φύλλο- βεντάλια -της- Γκόλφως-

Συνταγή για Φύλλο βεντάλια της Γκόλφως .Κάντε το φύλλο βεντάλια της Γκόλφως και φτιάξτε γλυκά ή αλμυρά πιτάκια. Πιτάκια με νηστίσιμη γέμιση από κολοκύθα, σιμιγδάλι και σταφίδες αλλά και όποια άλλη γέμιση μας αρέσει με την τεχνική Φύλλο βεντάλια στο φύλλο κρούστας.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πάταγο στο ίντερνετ η τεχνική Φύλλο βεντάλια . Έτσι η αγαπημένη μας Γκόλφω Νικολού αποφάσισε να μας δείξει δύο λαχταριστές συνταγές για πιτάκια με την τεχνική Φύλλο βεντάλια  .Η μία συνταγή για πιτάκια είναι νηστίσιμη.

Στα νηστίσιμα πιτάκια θα βάλουμε κολοκύθα, μέλι, σιμιγδάλι, σταφίδες και μερικά ακόμη απλά υλικά. Φυσικά η νηστίσιμη συνταγή είναι τέλεια για κάθε περίοδο νηστείας, σχολικό κολατσιό ή όταν θέλουμε ένα σπιτικό γλυκάκι. Στην αλμυρή συνταγή για πιτάκια θα βάλουμε μιξ τυριών και ζαμπόν.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Φύλλο βεντάλια της Γκόλφως:

Φύλλο- βεντάλια- της-Γκόλφως-

Εκτέλεση για τα πιτάκια με Φύλλο βεντάλια της Γκόλφως

Στην αρχή κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και την βάζουμε στο μούλτι. Την αλέθουμε και αφού την αλέσουμε προσθέτουμε το μέλι. Χτυπάμε για λίγο ακόμη ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και όχι να γίνει κρέμα και μεταφέρουμε την κολοκύθα και το μέλι σε ένα μπολ.

Στο μπολ με την κολοκύθα προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια, το σουσάμι, τις σταφίδες, την κανέλα, την ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε την βανίλια και ανακατεύουμε λίγο με μία σπάτουλα. Δεν ανακατεύουμε πολύ γιατί όσο ανακατεύουμε την κολοκύθα αφήνει υγρά.

Παίρνουμε ένα μεγάλο φύλλο κρούστας, το κόβουμε στην μέση, το κάνουμε με τα χέρια μας σαν βεντάλια, το διπλώνουμε στην μέση, φροντίζουμε το ένα φύλλο κρούστας να καλύπτει το άλλο λίγο, να ενώνονται δηλαδή και να μην υπάρχει κενό για να μην βγει η γέμιση.

Δείτε ακόμα Νηστίσιμα μηλοπιτάκια με μαρμελάδα

Βάζουμε στην μέση της βεντάλιας 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη του  από την γέμιση. Ξεκινάμε να διπλώνουμε από κάτω, καλύπτοντας την γέμιση κολοκύθας, γυρνάμε και λίγο τα πλαϊνά και στην συνέχεια ρολάρουμε το πιτάκι μας όπως θα δούμε αναλυτικά και στο βίντεο.

Φύλλο- βεντάλια- της-Γκόλφως-

Θέλουμε η μύτη του φύλλου να βγει από πάνω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα άλλα 9 φύλλα. Μεταφέρουμε τα πιτάκια μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Τα αλείφουμε με ηλιέλαιο και τα ραντίζουμε με λίγο νερό. Τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά με 1 τέταρτο της ώρας, στους 180-190 βαθμούς Κελσίου, εστία πάνω κάτω. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Tips για το Φύλλο βεντάλια της Γκόλφως

Αντί για ξανθές σταφίδες μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα με μαύρες σταφίδες. Αντί για χοντρό σιμιγδάλι μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα ψιλό σιμιγδάλι. Μπορούμε να γεμίσουμε τα πιτάκια μας με ό,τι γέμιση θέλουμε, αλμυρή ή γλυκιά. Η κολοκύθα μπορεί να είναι μαγειρεμένη στον ατμό ή να είναι ωμή ή οτιδήποτε προτού μπει στα πιτάκια.

Φύλλο- βεντάλια- της-Γκόλφως-

Μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, ανάλογα τα γούστα. Ό,τι γέμιση κι αν επιλέξουμε θα πρέπει να είναι κρύα διότι διαφορετικά μαλακώνει το φύλλο. Τα υλικά για τα αλμυρά πιτάκια διαφέρουν στην ποσότητα ανάλογα τα γούστα.

Με τον ίδιο τρόπο που γεμίζουμε τα πιτάκια με την γέμιση της κολοκύθας, τον ίδιο τρόπο ακολουθούμε και για τα αλμυρά πιτάκια με το ζαμπόν και το μιξ τυριών. Αντί για μιξ τυριών μπορούμε να βάλουμε μοτσαρέλα ή όποια αλμυρή γέμιση μας αρέσει.

Δείτε ακόμα Πιτάκια με τυρί χωρίς μαγιά σε 10΄

Ο τρόπος ψησίματος (δηλαδή εστία πάνω κάτω, αέρα κλπ) διαφέρει ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το λάδωμα και το ράντισμα με το νερό. Μπορούμε να βάλουμε και λίγο σουσάμι από πάνω πριν το ψήσιμο.

Μπορούμε το σχήμα βεντάλια να το κάνουμε και με σπιτικό φύλλο αρκεί να το ανοίξουμε σε πολύ λεπτό φύλλο και να το λαδώσουμε καλά. Υπάρχει έτοιμη κολοκύθα στο σούπερ μάρκετ που είναι φτιαγμένη στον ατμό. Οι σταφίδες είναι προαιρετικές. Μπορείτε να τα κάνετε μόνο με κολοκύθα ή ζάχαρη ή με αλμυρό κολοκύθι.

Φύλλο- βεντάλια- της-Γκόλφως-

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής για το Φύλλο βεντάλια στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr