Συνταγή για την viral γαλατόπιτα από την Γη της Ελιάς που σερβίρει ο Πότης στο καφενείο του. Η πιο πετυχημένη συνταγή για Μανιάτικη γαλατόπιτα από τον Γιώργο Ζώλη.
- Γάλα φρέσκο 1½ λίτρο
- αυγα 4 μικρά
- Σιμιγδάλι ψιλό 250 γραμμάρια
- ζαχαρη 250 γραμμάρια
- αλατι 1 τσιμπιά
- βουτυρο 100 γραμμάρια
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Γαλατόπιτα αλμυρή Μικρασιάτικη
Η Γη της Ελιάς που προβάλλεται για τέταρτη σεζόν μέσα από το κανάλι του MEGA έχει φανατικό κοινό κι εμείς είμαστε από αυτούς! Πέρα από τις συνταρακτικές εξελίξεις που μας καθηλώνουν, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε λιγουρευτεί την γαλατόπιτα που σερβίρει ο Πότης κάθε τρεις και λίγο στους πρωταγωνιστές. Και σας έχουμε τη συνταγή!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη γαλατόπιτα του Πότη:
Recipe ingredients
1½ liters of milk
4 small or 3 large eggs
250g fine semolina
250g of sugar
1 pinch salt
100g of butter or margarine
1 tsp vanilla or 2 capsules
Coat
1 egg
20g of sugar
Pan 27 cm
Bake at 170 resistances for 50 minutes in a preheated oven
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός. Ανάβουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Περιμένουμε να έρθει ο βρασμός και μέχρι να πάρει βράση το μείγμα καλό θα είναι να καθαρίζουμε τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Βάζουμε τη σχάρα στη μέση του φούρνου.
Όσο ανακατεύουμε το μείγμα παρατηρούμε αν το μείγμα βγάζει φουσκάλες. Μόλις βγάλει φουσκάλες κλείνουμε την φωτιά. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το παγωμένο βούτυρο για να ρίξουμε τη θερμοκρασία του μείγματος.
Γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 27 εκατοστών ή και 30 εκατοστών. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα και το στρώνουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να πέσει η θερμοκρασία και έπειτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά και την ζάχαρη για το άλειμμα.
Αλείφουμε με το μείγμα των αυγών την γαλατόπιτα προσεκτικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 50 λεπτά. Περιμένουμε για τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κόβουμε κομμάτι.
Tips
Αντί για 4 αυγά μπορούμε να βάλουμε 3 μεγάλα αυγά. Αντί για εκχύλισμα βανίλιας μπορούμε να βάλουμε 2 κάψουλες βανίλια. Αντί για βούτυρο μπορούμε να βάλουμε μαργαρίνη. Θα πρέπει να είμαστε σχολαστικοί με το άλειμμα της πίτας για να έχουμε ένα πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα αλλά δεν είναι ανάγκη να καταναλώσουμε όλο το μείγμα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024