Γεμιστά με κους κους και κουκουνάρι ! Η απόλυτη παραλλαγή για γεμιστά που θα σας ενθουσιάσει. Στα παιδιά θα αρέσει πάρα πολύ αυτή η συνταγή.
- ντοματα 10 ζουμερές
- πιπεριά 2 πράσινες
- κολοκυθάκια 3 στρογγυλά
- μελιτζάνα 2
- πατατες 2 κομμένες Κυδωνάτες
Υλικά
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ή 2 μέτρια ψιλοκομμένα
- σκορδο 2-3 σκελίδες
- μαιντανος 1/2 ματσάκι
- δυοσμος 1/2 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- πιπεριά 2 κέρατο τριμμένες στον τρίφτη
- ελαιολαδο 1/4 φλ
- πελτές ντομάτας 1 κ.γ (αν θέλουμε να κοκκινίσουν περισσότερο)
- κετσαπ 2 κ.σ
- κουσκούς 700 γρ περίπου
- κουκουνάρι 60 γρ
- αλατι κατά προτίμηση
- πιπέρι κατά προτίμηση
- ελαιολαδο για το ταψί
- κεφαλογραβιέρα 1 χούφτα (για πασπάλισμα)
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα αδειάζoυμε με ένα κουτάλι. Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί και τα αλατίζουμε ελαφρώς εσωτερικά. Ρίχνουμε και λίγη ζάχαρη. Αραδιαζούμε εδώ κι εκεί και τις κυδωνάτες πατατούλες και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε με την γέμιση. Τρίβουμε την ψίχα από όλες τις ντομάτες που αδειάσαμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό τους, προσθέτουμε την κέτσαπ και τον πελτέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε το σκόρδο, τρίβω και προσθέτω την ψίχα από το κολοκύθι ,τη μελιτζάνα και τις πιπεριές κέρατο και τα σοτάρουμε αρχικά σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους. Αφού εξατμιστούν τα υγρά προσθέτουμε το λαδάκι τον μαϊντανό και το δυόσμο. Τα ανακατεύουμε να ανταλλάξουν αρώματα.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα που κράτησα στην άκρη,το κους κους και το κουκουνάρι Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε και αποσυρρούμε τη κατσαρόλα. Στην συνέχεια γεμίζουμε τα λαχανικά μας όχι μέχρι πάνω. Τα κλείνουμε και πασπαλιζουμε με το τυράκι (μια χούφτα κεφαλογραβιέρα για πασπάλισμα για να κάνουν ωραία κρούστα και να πάρουν τη νοστιμιά).
Προσθέτουμε και το λάδι στο ταψί (μπόλικο αφού είναι λαδερό φαγάκι) και ψήνουμε στους 190- 200 βαθμούς, ανάλογα το φούρνο σας, για 1 μισή ωρίτσα περίπου. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα λαχανικά μας.
Το κους κους το βάζετε στη γέμιση αντί για ρύζι. Η διαφορά που έχουν είναι πως για να υπολογίσεις πόσο γέμισή θα βάλεις, είναι η αντιστοιχία έτσι: Αν στα γεμιστά με ρύζι βάζετε 1 με 2 κουταλιές σούπας για κάθε γεμιστό ,στα γεμιστά με κους κους θα βάλεις ακόμη μία κουταλιά από τη γέμιση.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Φωτογραφία από Αγγελική ΣκόνηΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές