Συνταγή για γεμιστά πράσα με κιμά, ρύζι και πηχτό αυγολέμονο για να συνοδεύσουμε το μεσημεριανό μας ή για να ξεφύγουμε λίγο από τα ντολμαδάκια και τους λαχανοντολμάδες που είναι πιο συνηθισμένα.
- πράσο 4 με 5 μεγάλα
Υλικά
- κιμάς μοσχαρίσιος 200 γραμμάρια
- κιμάς χοίρινος 100 γραμμάρια
- άνηθος 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος
- μαιντανος 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος
- ρυζι 20 γραμμάρια
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- βουτυρο 2-3 κύβους
- κρασι 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό
Για τη γέμιση
- αυγα 1 ολόκληρο
- κρόκους αυγού 2
- λεμονι Χυμός από 3 μέτρια
- κορν φλαουρ 3 κουταλάκια του γλυκού
- κρόκο Κοζάνης 1 πρέζα
Για το αυγολέμονο
Πρασοκιμαδόπιτα με φύλλο κρούστας
Τα πράσα είναι στην εποχή τους και μπορούμε να τα εντάξουμε σε πολλές συνταγές. Έχουν μία ελαφρώς πικάντικη γεύση και όταν μαγειρευτούν αποκτούν μία γλύκα. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε γεμιστά πράσα με αυγολέμονο, που μοιάζουν εμφανισιακά με τα ντολμαδάκια. Ένα νόστιμο και ιδιαίτερο ορεκτικό για το μεσημεριανό μας τον Χειμώνα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα γεμιστά πράσα με αυγολέμονο:
Εκτέλεση
Αρχικά παίρνουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε κομμάτια 5-6 εκατοστών, μέχρι εκεί που αρχίζει να πρασινίζει. Κρατάμε το κάθε κομμάτι στο χέρι και με το δάχτυλο του άλλου χεριού πιέζουμε σιγά σιγά, γιατί μπορεί να σπάσει το πράσο, ώστε να βγουν τα εσωτερικά φύλλα.
Στη συνέχεια χτυπάμε το ολόκληρο αυγό και τους κρόκους αυγού για το αυγολέμονο και βάζουμε τα αυγά στην άκρη. Σε μία λεκάνη προσθέτουμε τον μοσχαρίσιο κιμά, τον χοιρινό κιμά, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ρύζι και 2 κουταλιές της σούπας από το χτυπημένο αυγό για το αυγολέμονο.
Στο τέλος βάζουμε αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Γεμίζουμε τα πράσα με την γέμιση. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε τα πράσα στο λιωμένο βούτυρο. Σβήνουμε το φαγητό με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
Πρασόρυζο με λαχανικά
Έπειτα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα πράσα και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Μπορεί και λίγο λιγότερο, γιατί το πράσο αν βράσει παραπάνω θα ανοίξει. Στο μπολάκι με τα αυγά συμπληρώνουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε.
Έπειτα βάζουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε και λίγο ζωμό από τα πράσα που βράζουν, περασμένο από σίτα για να βγει καθαρός.
Προσθέτουμε και τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο τηγάνι με τα πράσα και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει και δέσει η κρέμα.
Tips
Μπορούμε στα πράσα που βράζουν να προσθέσουμε εκτός από σκέτο νερό, ζωμό λαχανικών. Ο κρόκος Κοζάνης θέλει προσοχή στη ποσότητα γιατί έχει έντονη γεύση και άρωμα.
Η συνταγή είναι του φίλου μας Dimitrios Maroulis
και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Σοβαρο Τροχαίο ατύχημα είχε ο γιος της δημοσιογράφου Ρένας Κουβελιώτη
- Η Γη της Ελιάς: Ο Ισίδωρος ζει – Γιατί εξαφανίστηκε
- Δίκη Πισπιρίγκου: “Βόμβες” του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρηα για την Αγγελική Τσιόλα
- Μουρτζούκου για τους θανατους των πέντε παιδιών: «Μου έχουν ρίξει κατάρα»
- Grand Hotel : Ο Ρήγας είναι δίγαμός- Η Αλίκη το μαθαίνει και προσπαθεί να ακυρώσει το γάμο