Συνταγή για αφράτα γεμιστά ψωμάκια με πατάτες για το κολατσιό στο σχολείο τόσο το πρωί όσο και για το ταπεράκι του ολοήμερου, από τον Γιώργο Ζώλη.
- πατατες 1 κιλό καθαρισμένες
- νερό 350 ml από τις βρασμένες πατάτες
- αυγα 2
- μιξ τυριών 150 γραμμάρια που λιώνουν
- κρεμμυδι 3 φρέσκα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 650 γραμμάρια
- ελαιολαδο 50 ml
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- Καπνιστή πάπρικα 1 κουταλιά της σούπας
- ξερή μαγιά 14 γραμμάρια (2 φακελάκια)
Υλικά
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γραμμάρια
Για το πλάσιμο
- μιξ τυριών 250 γραμμάρια περίπου που λιώνουν
Για τη γέμιση
- ηλιέλαιο 1 ποτηράκι του κρασιού
Για το άλειμμα
Πατατοψωμάκια νηστίσιμα από τη Σόφη Τσιώπου
Ο Γιώργος Ζώλης θα μας δείξει στην παρακάτω συνταγή αφράτα πατατοψωμάκια με σπιτική ζύμη για το σχολικό κολατσιό τόσο το πρωί όσο και στο ολοήμερο. Επίσης είναι μία τέλεια ιδέα και για το κολατσιό των μεγάλων ή για να συνοδεύσουμε το κρέας ή το ψάρι μας στο μεσημεριανό.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα γεμιστά ψωμάκια πατάτας για κολατσιό στο σχολείο:
Recipe ingredients
1 kilo of peeled potatoes
350g of water from the boiled potatoes
2 eggs
150g of melting cheeses
3 spring onions (optional)
650g flour + 150g for shaping
50g of olive oil
Salt and pepper
1 tsp smoked paprika
2 sachets of yeast (14g)
Melting cheeses for the filling
Sunflower oil for the spread
Bake at 180 degrees resistance for 45-50 minutes
Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 λίτρο νερό και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και βράζουμε τις πατάτες για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες.
Πολτοποιούμε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μπολ και ρίχνουμε παγωμένο το μιξ τυριών και παγωμένα τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, έτσι ώστε να πέσει η θερμοκρασία της πατάτας. Ζυμώνουμε με τα χέρια, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Επίσης προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ενώ δουλεύουμε παράλληλα το μείγμα και όταν πέσει η θερμοκρασία του μείγματος προσθέτουμε την ξερή μαγιά.
Γερμανικά ψωμάκια Broetchen
Ανακατεύουμε προσθέτοντας αλεύρι και ζυμώνουμε. Ζυμώνουμε καλά για ακόμη 2 λεπτά όταν βάλουμε όλο το αλεύρι. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό που κρατήσαμε από τις πατάτες και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Δουλεύουμε τη ζύμη λίγο για να μην κολλάει. Χωρίζουμε την ζύμη σε 12 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φυλλαράκι. Γεμίζουμε το κάθε φυλλαράκι με τυριά που λιώνουν και κλείνουμε καλά.
Βάζουμε τα ψωμάκια μας σε ένα ταψί του φούρνου και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Αφού αφήσαμε τα ψωμάκια να ξεκουραστούν και ζεστάθηκε ο φούρνος τα αλείφουμε με ηλιέλαιο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Tips
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι προαιρετικά. Το κάθε ψωμάκι ζυγίζει 190-200 γραμμάρια το καθένα. Μπορούμε να κάνουμε και μικρότερα.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής:
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου γεμιστά με μαρμελάδα
- Η Γη της Ελιάς : Το μεγάλο μυστικό του Βαρώτσου και πώς συνδέεται με την εξαφάνιση του Ισίδωρου
- Ζώδια: Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 11/11/2024 ως 17/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Άγιος Έρωτας : Ο Βλάσσης βιάζει την Χριστίνα με την συγκατάθεση του Παύλου
- Grand Hotel : Ο δολοφόνος χτυπά ξανά και μπαίνει στο δωμάτιο του Νικόλα για να τον αποτελειώσει