Συνταγή για Γερμανικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί Στόλεν από τον Γιώργο Ζώλη. Παραδοσιακό γερμανικό γλυκό ψωμί Στόλεν με σταφίδες. Ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση και τα αρώματά του και είναι ένα Χριστουγεννιάτικο ψωμί που στην Γερμανία το φτιάχνουν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει την πιο πετυχημένη συνταγή.
- αλεύρι σκληρό 1200 γραμμάρια (για τσουρέκια)
- αλεύρι αμυγδάλου 200 γραμμάρια
- μαγιά 100 γραμμάρια φρέσκια
- αλατι 1 πρέζα
- αυγα 2
- κρόκους αυγού 2
- Γάλα φρέσκο 600 ml χλιαρό
- βουτυρο 300 γραμμάρια κομμένο σε κύβους
- ζαχαρη 150 γραμμάρια
- ρούμι 100 ml
- σταφίδες 300 γραμμάρια
- αμυγδαλα 150 γραμμάρια καβουρδισμένα
- φρούτα 150 γραμμάρια κύβους σακχαρόπηκτοι
Υλικά
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
- βουτυρο 50 γραμμάρια λιωμένο
Για το άλειμμα
Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (Παραδοσιακή Συνταγή)
Το Στόλεν, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά ψωμιά της γερμανικής κουζίνας, είναι συνώνυμο των Χριστουγέννων. Αυτό το υπέροχο ψωμί ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση και τα αρώματά του, καθώς περιλαμβάνει συστατικά όπως σταφίδες, αμύγδαλα και ρούμι. Το Στόλεν το φτιάχνουν κάθε χρόνο στην Γερμανία.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γερμανικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί Στόλεν:
Servings 3 Φραντζόλες
Prep time 20 λεπτά
Cooking time 45 λεπτά
Calories 3878 kcal
Εκτέλεση για το Χριστουγεννιάτικο ψωμί Στόλεν
Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφύδες και το αμύγδαλο. Προσθέτουμε το ρούμι, ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μισό από το γάλα (χλιαρό) και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο από το σκληρό αλεύρι να γίνει χυλός. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για λίγο να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την ενεργοποιημένη, πλέον, μαγιά, το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι αμυγδάλου, τα αυγά, τους κρόκους αυγών, το υπόλοιπο από το σκληρό αλεύρι, μία πρέζα αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κύβους.
Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και την ανοίγουμε με τα χέρια μας. Απλώνουμε στο κέντρο της ζύμης τα φρούτα και τα αμύγδαλα με τις σταφίδες που έχουν ποτιστεί στο ρούμι.
Αφράτο Χριστόψωμο από τον Γιώργο Ζώλη
Κλείνουμε τη ζύμη από τις άκρες προς τα μέσα και στη συνέχεια κλείνουμε σε ρολό. Κλείνουμε ξανά τη ζύμη σε φάκελο, από τις άκρες προς το κέντρο, ώστε η γέμιση να πάει παντού. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 45 λεπτά να φουσκώσει.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο μας, μεταφέρουμε τη ζύμη επάνω στον πάγκο και ζυμώνουμε ελάχιστα να ξεφουσκώσει η ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια και τους δίνουμε σχήμα φρατζόλας. Μεταφέρουμε τα ψωμιά σε ταψί με λαδόκολλα. Χαράζουμε τα ψωμιά στη μέση. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφού βγάλουμε τα ψωμιά από το φούρνο, όσο είναι ζεστά, τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αφού κρυώσουν καλά, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ.
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr