Υλικά:
ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΞΑΚΙΑ
1 κούπα πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1 κούπα σπορέλαιο
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3 κ.σ. κακάο
1/2 κούπα θρυμματισμένα καρύδια
Περίπου 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 & 1/2 κούπα νερό
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
2-3 σταγόνες υγρή βανίλια
Μία φλούδα από λεμόνι
Αστεροειδής γλυκάνισος
Οδηγίες
Για το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για περίπου 3-4 λεπτά και το αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα ροξάκια
Σε μια λεκάνη προσθέτουμε την πορτοκαλάδα, το σπορέλαιο, το κονιάκ και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη, το ένα πιο μεγάλο από το άλλο.
Στο μικρότερο μείγμα προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο, τα καρύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι κοσκινισμένο μέχρι να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη.
Στο μεγαλύτερο μείγμα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο με σκοπό και εδώ μια ελαστική ζύμη.
Αφήνουμε τις δύο ζύμες για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστούν.
Με την άσπρη ζύμη και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε 4 μακρόστενα φύλλα 30×10 εκ. και πάχους περίπου 1 εκ.
Με τη σοκολατένια ζύμη φτιάχνουμε μπαστούνια στο ίδιο μήκος και τα τοποθετούμε κατά μήκος της λευκής ζύμης.
Τυλίγουμε καλά τη άσπρη ζύμη γύρω από τη γέμιση κλείνοντας καλά την ένωση του φύλλου της σφολιάτας πιέζοντας με τα δάχτυλά μας.
Κόβουμε κάθετα σε ροδέλες πάχους περίπου 2 εκ.
Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 180º C για 20-25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Όταν τα ροξάκια ψηθούν, τα σιροπιάζουμε έτσι όπως είναι ζεστά με το κρύο σιρόπι.
Απολαμβάνονται καλύτερα μετά από 2 ώρες για να απορροφήσουν το σιρόπι.
Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Όλα Νηστίσιμα!