Γίγαντες πλακί στον φούρνο. Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα πιάτο καλομαγειρεμένους γίγαντες με χυλωμένη σάλτσα φρέσκια ντομάτας και απίθανο άρωμα δυόσμου; Νομίζω κανείς.
Και αν σας αρέσει να δοκιμάζετε παραδοσιακά πιάτα από διάφορα μέρη της Ελλάδος δείτε την Μακεδονίτικη συνταγή για γίγαντες εδώ.
Ένα εύκολο, Ελληνικό παραδοσιακό, φαγητό που το μόνο που χρειάζεται είναι να θυμηθούμε να τους βάλουμε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ για να φουσκώσουν. Μια ωραία ιδέα για μαγειρέψουμε τους γίγαντες είναι και οι Γίγαντες με ψητά λαχανικά και βινεγκρετ μπαλσάμικου.
Αυτή η κλασική συνταγή για μελωμένους γίγαντες με σάλτσα στον φούρνο με υπεροχή γεύση, είναι ιδανική για την περίοδο τις νηστείας και όχι μόνο. Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να εμπλουτίσετε το φαγητό σας με λουκάνικο ή ακόμα καλύτερα με Κρητικό απάκι ή σύγλινο και να το κάνετε πικάντικο και με πιο πλούσια γεύση.
Πάμε να δούμε πως θα τους φτιάξουμε.
Εκτέλεση
Οι συγκεκριμένοι γίγαντες Πρεσπων που χρησιμοποίησα εγώ δεν θέλουν από βραδύς να μουλιάσουν άλλα εάν έχετε διαφορετικούς τους βάζετε από βραδύς στο νερό. Την επόμενη τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να βράσουν στο χαμηλό να μαλακώσουν. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο,ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο και τα αχνίζουμε. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες,τον πελτέ αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό, αλάτι,μαυροπίπερο, κόκκινο πιπέρι, δυόσμο ξερό και το αφήνουμε να δέσει στο χαμηλό. Στην συνέχεια τοποθετούμε τους γίγαντες στο ταψί, ρίχνουμε το μείγμα της σάλτσας πάνω τους και τα ανακατεύουμε, τέλος ρίχνουμε και το νερό που έβρασαν οι γίγαντες και το τοποθετούμε στο φούρνο. Ελέγχουμε εάν χρειάζεται νερό την κατά την ώρα ψησίματος!
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Tzeni Tsanaktsidou