Close
ψωμί-με-φυσικό προζύμι-και-καρύδια-συνταγή-

Συνταγή για γιορτινό ψωμί με  φυσικό προζύμι και καρύδια. Ένα ψωμί που μπορεί να σταθεί τόσο στο τραπέζι των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.

Γερμανικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί Στόλεν από τον Γιώργο Ζώλη

Το ψωμί δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι. Σήμερα λοιπόν θα σας πείσουμε να μην αγοράσετε ποτέ ξανά ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς σας. Θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό ψωμί με καρύδια και φυσικό προζύμι, με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα. Τέλεια ιδέα για το Χριστουγεννιάτικο ή το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γιορτινό ψωμί με φυσικό προζύμι και καρύδια:

ψωμί-με-φυσικό προζύμι-και-καρύδια-συνταγή-

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής άλεσης, το κίτρινο αλεύρι και το αλεύρι για τσουρέκια. Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 1 ώρα.

Στη συνέχεια βάζουμε το προζύμι και το ενσωματώνουμε στο μείγμα. Αφήνουμε την ζύμη στην άκρη για 30 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και το δουλεύουμε για 10 λεπτά στο μίξερ. Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 1 ώρα και κάνουμε φυλλοποίηση.

ψωμί-με-φυσικό προζύμι-και-καρύδια-συνταγή-

Ανοίγουμε το ζυμάρι δηλαδή, σε φύλλο και ρίχνουμε τα σπασμένα καρύδια. Διπλώνουμε και το αφήνουμε σε ένα μπολ σκεπασμένο για 1 ώρα. Κάνουμε άλλα 3 διπλώματα ανά 60 λεπτά, ανά 45 λεπτά και ανά  30 λεπτά. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα και του δίνουμε σχήμα.

Χριστουγεννιάτικο ψωμί φόρμας της Βέφας Αλεξιάδου

Το βάζουμε στο ψυγείο για 18 ώρες. Έπειτα το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς Κελσίου, με την γάστρα μέσα. Όταν βάλουμε το ζυμάρι στη γάστρα χαμηλώνουμε την φωτιά στους 230 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.

Αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά και για άλλα 5 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου, με ανοιχτή τη πόρτα του φούρνου.

ψωμί-με-φυσικό προζύμι-και-καρύδια-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Anna Lampropouloy

Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr