Γιουβέτσι κοκκινιστό με χοιρινές μπουκίτσες
Υλικά για το γιουβέτσι:
500 γραμμάρια χοιρινό μπούτι κομμένο σε μπουκίτσες, μαριναρισμένο (βλέπε παρακάτω)
500 γραμμάρια κριθαράκι
2 κουτιά ψιλοκομμένες ντομάτες ΚΥΚΝΟΣ
μισή κούπα ελαιόλαδο
Μαρινάτα:
6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 λεμόνι στιμμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρεδάκι
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι
2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
μισή κούπα ελαιόλαδο
Παρασκευή της μαρινάτας:
Βάζω το κρέας σε ένα βαθύ μπολ μαζί με όλα τα υλικά της μαρινάτα και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για να διανυκτερεύσει.
Παρασκευή του γιουβετσίου:
Προσθέτω το κρέας σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος που έχει καπάκι. Επειδή οι μπουκίτσες είναι ήδη πεντανόστιμες από τη μαρινάτα, δεν χρειάζεται να καβουρντιστούν. Προσθέτω τις ντομάτες και το λάδι και βάζω στον φούρνο, χωρίς το καπάκι, σε 250 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτω ένα λίτρο ζεστό νερό, το κριθαράκι και ανακατεύω καλά.
Σκεπάζω το σκεύος και βάζω στον φούρνο, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στου 225 βαθμούς. Σε 20 περίπου λεπτά το γιουβέτσι είναι έτοιμο. Βγάζω από τον φούρνο, αφαιρώ το καπάκι και το αφήνω για 10 λεπτά να ηρεμήσει.
Σερβίρισμα:
Σερβίρω σε λευκό στρογγυλό πιάτο, με εξαγωνικό τσέρκι, χωρίς τίποτε άλλο. Το πιάτο είναι μινιμαλιστικό εξάλλου! Ανοίγω και ένα μπουκάλι ξινόμαυρο από την Μακεδονία και… Enjoy!
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ