Συνταγή για παραδοσιακούς γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης με φέτα για κολατσιό όλες τις ώρες. Παραδοσιακά τηγανόψωμα από την Μυτιλήνη με ρίζες από την Μικρά Ασία στο τηγάνι, με εύκολη εκτέλεση και απλά υλικά.
- ελαιολαδο 100 ml
- νερό 250 ml χλιαρό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό κοσκινισμένο
- ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- ανθοτυρο 250 γραμμάρια
- φέτα 200 γραμμάρια
- αυγα 2
- δυοσμος ½ ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τη γέμιση
- νισεστέ 2-3 χούφτες περίπου
Για το άνοιγμα του φύλλου
Οι γκιουζλεμέδες είναι ένα παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης που μετέφεραν εκεί οι Μικρασιάτισσες νοικοκυρές. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «goz», που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ.
Τηγανόψωμο φανταστικο
Τα τυλιχτά και διπλωμένα πιτάκια με τη τραγανή, αφράτη ζύμη είναι στην ουσία τηγανόψωμα και γίνονται τέλεια με φέτα. Βρήκαμε για εσάς την παραδοσιακή συνταγή και πάμε να τα απολαύσουμε!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης:
Εκτέλεση
Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό. Παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες δουλεύουμε την ζύμη.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά της ζύμης μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μία διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στην άκρη για 1 ώρα. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη θρυμματίζουμε με τα χέρια το ανθότυρο και τη φέτα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με τα τυριά και βάζουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με νισεστέ. Χωρίζουμε την ζύμη σε ίδιου μεγέθους μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.
Εύκολη ζαμπονοκασερόπιτα με 5 υλικά στο τηγάνι
Πασπαλίζουμε κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβουμε σε λωρίδες 5×10 εκατοστών και βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κουταλιά της σούπας από την γέμιση. Τα τυλίγουμε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα. Τα διπλώνουμε καλά έτσι ώστε να μην χυθεί η γέμιση και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από την κάθε μεριά.
Tips
Μπορούμε αντί για φρέσκο δυόσμο να βάλουμε 2 κουταλιές της σούπας ξερό δυόσμο.
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Marios Mina
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- ΕΟΦ : Ανακαλείται γνωστό συμπλήρωμα διατροφής – Είναι επικίνδυνο για την καρδιά
- Άγιος Έρωτας : Ο πάτερ Νικόλαος σώζει το μωρό από τα χέρια του Παύλου
- Grand Hotel : Η Κυβέλη προδίδει την Σοφία
- Η Γη της Ελιάς : Η Αντιγόνη χάνει μια για πάντα την Αγγελική
- Αρωματικό χοιρινό στη γάστρα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς