Close
Γκιουζλεμέδες-Μυτιλήνης-συνταγή-

Συνταγή για παραδοσιακούς γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης με φέτα για κολατσιό όλες τις ώρες. Παραδοσιακά τηγανόψωμα από την Μυτιλήνη με ρίζες από την Μικρά Ασία στο τηγάνι, με εύκολη εκτέλεση και απλά υλικά.

    Για το άνοιγμα του φύλλου

  • νισεστέ 2-3 χούφτες περίπου

Οι γκιουζλεμέδες είναι ένα παραδοσιακό ορεκτικό της Μυτιλήνης που μετέφεραν εκεί οι Μικρασιάτισσες νοικοκυρές. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη «goz», που σημαίνει «μάτι» και παραπέμπει στις φουσκάλες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα της ζύμης του γκιουζλεμέ.

Τηγανόψωμο φανταστικο

Τα τυλιχτά και διπλωμένα πιτάκια με τη τραγανή, αφράτη ζύμη είναι στην ουσία τηγανόψωμα και γίνονται τέλεια με φέτα. Βρήκαμε για εσάς την παραδοσιακή συνταγή και πάμε να τα απολαύσουμε!

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης:

Γκιουζλεμέδες-Μυτιλήνης-συνταγή-

Εκτέλεση

Αρχικά σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μία λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το νερό. Παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες δουλεύουμε την ζύμη.

Γκιουζλεμέδες-Μυτιλήνης-συνταγή-

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά της ζύμης μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μία διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στην άκρη για 1 ώρα. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη θρυμματίζουμε με τα χέρια το ανθότυρο και τη φέτα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε. Ανακατεύουμε τα χτυπημένα αυγά με τα τυριά και βάζουμε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με νισεστέ. Χωρίζουμε την ζύμη σε ίδιου μεγέθους μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο.

Γκιουζλεμέδες-Μυτιλήνης-συνταγή-

Εύκολη ζαμπονοκασερόπιτα με 5 υλικά στο τηγάνι

Πασπαλίζουμε κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβουμε σε λωρίδες 5×10 εκατοστών και βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κουταλιά της σούπας από την γέμιση. Τα τυλίγουμε σε μικρά φακελάκια ή τρίγωνα. Τα διπλώνουμε καλά έτσι ώστε να μην χυθεί η γέμιση και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από την κάθε μεριά.

Tips

Μπορούμε αντί για φρέσκο δυόσμο να βάλουμε 2 κουταλιές της σούπας ξερό δυόσμο.

Γκιουζλεμέδες-Μυτιλήνης-συνταγή-

Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Marios Mina

Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr