Μπορεί να λέγεται Κοπεγχάγη, όμως είναι ένα ελληνικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού με τραγανό φύλλο, κατευθείαν από τα τεφτέρια της γιαγιάς!
- φυλλο κρουστας 450 γραμμάρια
- βούτυρο γάλακτος 150 γραμμάρια αγελαδινό λιωμένο
Υλικά
Δείτε ακόμα Το σιροπιαστό της Κυριακής: Εκπληκτικό ραβανί
Το γλυκό Κοπεγχάγη είναι ό,τι πιο μελωμένο θα δοκιμάσετε σήμερα. Μία αφράτη σιροπιασμένη γέμιση από φρυγανιά τριμμένη και ένα τραγανό φύλλο που κάνει κρατς στην καρδιά! Είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνεται πανεύκολα και η γιαγιά μας το λάτρευε. Όταν το φτιάξαμε, τα αρώματά του, γέμισαν το σπίτι παιδικές αναμνήσεις.
Για την ιστορία το γλυκό άρεσε στον βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο που ήταν Δανός και προς τιμή του πήρε το όνομα της πρωτεύουσας της Δανίας Υπάρχει και εκδοχή με ζύμη τάρτας στη βάση. Επίσης οι γιαγιάδες μας, μας έλεγαν να τρίβουμε φρυγανιές και να μην τις παίρνουμε έτοιμες τριμμένες, για να βγει πιο αφράτη η γέμιση.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το γλυκό Κοπεγχάγη:
Εκτέλεση για το γλυκό Κοπεγχάγη
Αρχικά χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με 1 πρέζα αλάτι. Επίσης χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά, το ψιλοτριμμένο καρύδι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Προσθέτουμε στο μείγμα με την φρυγανιά το μείγμα με τους κρόκους και ανακατεύουμε στο μίξερ, στη χαμηλή σκάλα.
Στο τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα και την μαρέγκα, λίγη λίγη, ανακατεύοντας με μία μαρίζ, κάνοντας απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Παίρνουμε ένα ταψί 30 εκατοστών και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας κάτω, τα οποία τα έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά ανάμεσα, με το λιωμένο βούτυρο γάλακτος.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με τραγανό φύλλο
Από πάνω στρώνουμε το μείγμα με την φρυγανιά και κλείνουμε το γλυκό μας με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία τα βουτυρώνουμε κι αυτά εξίσου πολύ καλά, με το λιωμένο βούτυρο.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά και το τελευταίο βούτυρο και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό. Ραντίζουμε με το νερό των χεριών μας. Χαράζουμε το γλυκό. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα και τον φούρνο για 50 λεπτά.
Εκτέλεση για το σιρόπι στο γλυκό Κοπεγχάγη
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό, την ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας και βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Σιροπιάζουμε το χλιαρό γλυκό με χλιαρό σιρόπι.
Tips για το γλυκό Κοπεγχάγη
Το παραδοσιακό γλυκό Κοπεγχάγη γίνεται με αμύγδαλο, αλλά εμάς μας αρέσει καλύτερα με καρύδια.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Souki Simeonidou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα