Close
Γλυκό κουταλιού συκαλάκι

Είναι η εποχή που οι άγριες συκιές είναι γεμάτες σύκα για γλυκό κουταλιού!!!!

Μια συνταγή από την Maria Chatzisimou

Υλικά για 1 κιλό σύκα!!!

1 κιλό συκαλάκια ( μικρά άγουρα)
1 μικρό κομματάκι γαλαζόπετρα (σαν στραγάλι)
1 κιλό ζάχαρη
4 φλυτζάνια τσαγιού νερό
2-3 κουταλιές σούπας γλυκόζη
Αρμπαρόριζα ή βανίλια (για άρωμα)

Δείτε ακόμα :Χαλβάς με γλυκό κουταλιού και γκανάζ σοκολάτας

1)Κόβουμε λίγο λοξό το κοτσανάκι του και με μια σούβλα ή μυτερό μαχαιράκι το τρυπάμε από κάτω το συκαλάκι για να εισχωρήσει το σιρόπι,
αν θέλουμε το ξεφλουδίζουμε ελαφρά σε 4 σημεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κανονικά το σιρόπι, είναι 1 κιλό ζάχαρη, 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη,
‘Ομως το σύκο απορροφά πάρα πολύ σιρόπι και μόνο με την διπλή δόση,
έχουμε αρκετό για να σκεπαστεί το γλυκό στα βάζα! Η διπλή δόση, είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και δεν πρέπει να σας φοβίσει!
Ανάλογα τα σύκα, ίσως χρειαστούμε λίγο σιρόπι ακόμα!!!

Δείτε ακόμα :Κορμός με γλυκό κουταλιού και αμύγδαλα

2) Χρησιμοποιούμε μια μικρή ποσότητα γαλαζόπετρας! (‘Ίση με ένα ρεβίθι!).
Την βρίσκουμε σε φυτώρια, γεωπόνους και γενικά όπου πωλούνται φυτοφάρμακα…
Δεν πρέπει να μας φοβίζει το γεγονός ότι είναι φάρμακο! Σε μικρή ποσότητα,
δεν μας επηρεάζει καθόλου!
Ζητάμε μια χουφτίτσα, σε μορφή πέτρας, όχι σκόνης και τονίζουμε πως τη θέλουμε για να βάλουμε λίγη σε γλυκό σύκο!

3) Βράζουμε τα σύκα σε νερό που έχουμε βάλει τη γαλαζόπετρα,
για 10 λεπτά. Τα ρίχνουμε μέσα από την αρχή και ξεκινάμε να μετράμε τα 10 λεπτά,
όταν ξεκινήσει να κοχλάζει!

4) Τα ξεβγάζουμε πολύ καλά!!
Ξεβγάζουμε λίγο και την κατσαρόλα..

5) Τα στραγγίζουμε καλά και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, το βράσιμο (για 5 λεπτάκια), το ξέβγαλμα και το στράγγισμα!

6) Τα βάζουμε σε μία λεκάνη ή μια κατσαρόλα με καθαρό νερό και τα αφήνουμε 3 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό.
Είναι σημαντικό να γίνει αυτό το βήμα, γιατί έτσι μόνο ξεπικρίζουν στα σίγουρα!!!

Δείτε ακόμα: Γλυκο κουταλιου καρότο με πορτοκάλι

7) Στραγγίζουμε τα σύκα πιέζοντάς τα,
όσο μπορούμε χωρίς να τα χαλάσουμε και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν όσο γίνεται!
Αν θέλουμε, πριν τα πιέσουμε, μπορούμε να βάλουμε ξεφλουδισμένο αμυγδαλάκι και μετά να τα σφίξουμε για να βγει το νερό!

8 ) Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει.
Το βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τη γλυκόζη και τα σύκα,
βράζοντάς τα όλα μαζί για 10-15 λεπτά περίπου.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Προσωπικά, βάζω τη διπλάσια ποσότητα σε σιρόπι, από αυτή που αναφέρεται στα υλικά,
γιατί τα σύκα έχουν την ιδιότητα να το πίνουν και να μην έχουμε μετά αρκετό, για να καλυφθούν τα βάζα!!!

9) Την επόμενη μέρα, ξαναβάζουμε το γλυκό να δέσει. Αν δούμε πως έχει απορροφηθεί το σιρόπι,
φτιάχνουμε μια εξτρά δόση σε άλλη κατσαρόλα, πάλι με 1 κιλό ζάχαρη και 4 φλυτζάνια νερό.
Βράζουμε για 10 λεπτά από τη στιγμή που κοχλάζει και το ρίχνουμε μέσα στο γλυκό.
Συνεχίζουμε κανονικά το δέσιμο του σιροπιού και προς το τέλος προσθέτουμε 1-2 βανιλιες και το χυμό από 1 λεμόνι.
Επίσης, αν τα συκαλάκια έχουν μαλακώσει πολύ, μπορούμε να δέσουμε μόνο το σιρόπι τους και στο τέλος να ρίξουμε μέσα τα φρούτα.

Δείτε ακόμα :Λαχταριστό γλυκό του κουταλιού καρπούζι!

Αποθηκεύουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Αν κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι, καλύτερα να αποθηκευτεί κατευθείαν στο ψυγείο!

Εγώ τα καθάρισα και από κάτω με ένα μυτερό μαχαιράκι!
Και έκανα 4-5 τρυπούλες γύρω από το συκαλάκι μου με ένα ξυλάκι για σουβλάκια!

Η συνταγη είναι απο την εκπληκτικη σελίδα στο facebook: Γιαγιά Μαίρη εν δράσει

Γλυκό κουταλιού συκαλάκι

Γλυκό κουταλιού συκαλάκι

Γλυκό κουταλιού συκαλάκι

Γλυκό κουταλιού συκαλάκι

Γλυκό κουταλιού συκαλάκι