Γλυκό ταψιού Trilece. Συνταγή για γλυκό ταψιού Trilece με αφράτο παντεσπάνι, σιρόπι από τρία διαφορετικά είδη γάλακτος, σπιτική σαντιγί και καραμέλα.
- αυγα 6
- ζαχαρη 250 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- βανίλια 2
Υλικά
- ζαχαρούχο γάλα 1
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- κρεμα γαλακτος 250 γραμμάρια
Για το σιρόπι
- φυτική κρέμα γάλακτος 500 γραμμάρια
- ζάχαρη άχνη 5 κουταλιές της σούπας
Για την σαντιγί
Το Trilece σημαίνει τρία διαφορετικά γάλατα και βγαίνει ακριβώς από την ιδιότητα αυτού του γλυκού να έχει ένα σιρόπι από φρέσκο γάλα, κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα. Θα φτιάξουμε λοιπόν ένα αφράτο παντεσπάνι, θα το σιροπιάσουμε με το ξεχωριστό αυτό σιρόπι και από πάνω θα βάλουμε σαντιγί και καραμέλα.
Το Γλυκό ταψιού Trilece προέρχεται από την Τουρκία και είναι ένα ζουμερό κέικ γάλακτος, με καραμέλα από πάνω. Παρόλα αυτά παρασκευάζεται με σχεδόν ίδιο τρόπο και στη λατινική Αμερική το Tres Leches . Πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι παλαιότερα χρησιμοποιούνταν 3 είδη γάλακτος για την παρασκευή του γλυκού : αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο.
Είναι ένα γλυκό λαχταριστό, πεντανόστιμο και πρωτότυπο και σίγουρα μπορείτε να το φτιάξετε σε όλα τα γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο. Εμείς το φτιάξαμε για δώρο σε φιλική οικογένεια και μας ζητούσαν την συνταγή. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Γλυκό ταψιού Trilece
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
Εκτέλεση για το παντεσπάνι
Χτυπάμε αρχικά τα ασπράδια των αυγών μαζί με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε ένας ένας τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην λαδόκολλα σε ένα ταψί 30 εκατοστών και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 30 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε.
Δείτε ακόμα Καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου με σαβαγιάρ
Αφού γίνει το παντεσπάνι το βγάζουμε από τον φούρνο, το γυρνάμε ανάποδα, βγάζουμε την λαδόκολλα και το τρυπάμε παντού με ένα ξυλάκι από σουβλάκι. Το τοποθετούμε και πάλι στο ταψί και το τρυπάμε και από πάνω.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Σε ένα μπολ βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, το φρέσκο γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σιγά σιγά στο παντεσπάνι.
Εκτέλεση για την κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ την φυτική κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί και απλώνουμε την σαντιγί πάνω από το παντεσπάνι. Πάνω από την σαντιγί απλώνουμε έτοιμη ή σπιτική ρευστή καραμέλα και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr