Δοκιμάστε τις λιχουδιές της ποντιακής κουζίνας. Αυτή τη φορά θα φτιάξουμε γουλαχλια.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
- αυγα 3
- αλατι 1 κγ
- ξύδι Μισό κγ
- νερό 1 φλιτζάνι του καφέ χλιαρό
Υλικά
- μυζήθρα 500 γρ νωπή
- αυγα 2
- Γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ
Για την γέμιση
Η ποντιακή κουζίνα είναι πλούσια και γεμάτη νοστιμιές. Μετά ποντιακή κομπόστα Χοσάφ τα γουλαχλια είναι η επόμενη λιχουδιά που θα δοκιμάσουμε με καταγωγή από τον Πόντο. Βέβαια παρόμοια συνταγή έφτιαχναν και στην Μικρά Ασία.
Είναι ζυμαρικά γεμιστά είτε με αυγά και αλάτι είτε με αυγά και φέτα. Τρώγονται σκέτα με βούτυρο ή και σαν συνοδευτικό για το κρέας μας. Ας έρθουμε κοντά στην παράδοση και στον λατρεμένο μας Πόντο! Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε την μυζήθρα, τα αυγά, το γιαούρτι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα αυγά και να έχουμε ένα ομογενές μείγμα.
Εκτέλεση για την ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι, το ξύδι και το χλιαρό νερό και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Αφού την ζυμώσουμε την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη να ξεκουραστεί. Αφού περάσει η 1 ώρα την ανοίγουμε σε φύλλο.
Δείτε ακόμα Μαντί: Ποντιακά ζυμαρικά γεμιστά με κιμά
Κόβουμε το φύλλο σε στρογγυλά ή τετράγωνα και βάζουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμισης σε κάθε στρογγυλό ή τετράγωνο ζυμαράκι. Βρέχουμε λίγο στην άκρη του φύλλου και το κλείνουμε. Βάζουμε τα γουλαχλια στην κατάψυξη και τα ψήνουμε όταν παγώσουν.
Για να τα βράσουμε γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό και αλατίζουμε το νερό. Τα βράζουμε και είναι έτοιμο μόλις τα γουλαχλια ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Καίμε λίγο φρέσκο βούτυρο και περιχύνουμε τα γουλαχλια.
Tips για τα Γουλαχλια
Τρώγονται ζεστά και τα συνοδεύουμε με νερό. Στην γέμιση αντί για αλάτι μπορούμε να βάλουμε 300 γρ. φέτα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Κωνσταντινιά ΠΚ
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr