Close

Η καλυτερη λαγανα που φτιαξατε ποτε! Και ιδέες με τη λαγάνα που περίσσεψε

Η καλυτερη λαγανα που φτιαξατε ποτε! Και ιδέες με τη λαγάνα που περίσσεψε

Δεν υπάρχει Μάρτης, χωρίς Σαρακοστή και Καθαρά Δευτέρα, χωρίς λαγάνες!
Η παραδοσιακή λαγάνα, γίνεται όπως το ψωμί και είναι πανεύκολη.
Μην τη φοβηθείτε, φτιάξτε τη και θα εκπλαγείτε!

Λαγάνα παραδοσιακή απο τα φαγητα της γιαγια!
Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά και μ᾿ ένα πηρούνι (ή τα χέρια μας), την τρίβουμε.
Ρίχνουμε τα 100 γρ. χλιαρό νερό απ᾿ το συνολικό, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε 3 – 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός.

Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15′ λεπτά, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα αλεύρια κοσκινισμένα και κάνουμε μία λακούβα στη μέση.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το χυλό της μαγιάς, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι γύρω – γύρω, ώστε να μην έρθει σε επαφή απευθείας με την μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μαζεύοντας το αλεύρι, με κυκλικές κινήσεις, από τα τοιχώματα του μπολ, προς το κέντρο.
Προσθέτουμε λίγο – λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη, ελαστική και μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 15′- 20′.

Πασπαλίζουμε τον πάτο του μπολ με λίγο αλεύρι, βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και μια ψιλή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 45′- 60′, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν γίνει, τη χωρίζουμε σε δύο ίσια κομμάτια.
Λαδώνουμε μια λαμαρίνα (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας μας), τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε να το απλώνουμε, για να του δώσουμε το σχήμα της λαγάνας.

Όταν την απλώσουμε, με το χέρι μας την βρέχουμε με λίγο νερό και την πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Σκεπάζουμε ξανά την λαγάνα, με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για 20′ – 30′, να φουσκώσει πάλι.

Όταν φουσκώσει, την πατάμε με τα δάχτυλά μας και τις κάνουμε βαθουλώματα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 30′ – 40′ περίπου, ανάλογα με την κουζίνα μας, ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Όταν την βγάλουμε, την ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα, ή σε σχάρα να κρυώσει.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την δεύτερη λαγάνα.Τα υλικά είναι για δύο λαγάνες.

Η καλυτερη λαγανα που φτιαξατε ποτε! Και ιδέες με τη λαγάνα που περίσσεψε

Η καλυτερη λαγανα που φτιαξατε ποτε! Και ιδέες με τη λαγάνα που περίσσεψε

Μερικές ιδέες με βάση τη λαγάνα

Όπως είπαμε η λαγάνα πρωταγωνιστεί στο νηστίσιμο τραπέζι ως το ψωμάκι που συνοδεύει τα υπόλοιπα εδέσματα. Υπάρχουν όμως περισσότεροι και πιο ευφάνταστοι τρόποι να την παρουσιάσουμε.Με λαγάνα λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε πολύ νόστιμα καναπεδάκια. Πώς;

Κόβετε τη λαγάνα σε λεπτές φέτες και της προσθέτετε επάνω ταραμοσαλάτα, ελιές και άνηθο ή φάβα και χταποδάκι ή ταχίνι και γαρίδες. Τα εδέσματα εκείνης της μέρας είναι πολλά και οι πιθανοί συνδυασμοί ακόμη περισσότεροι γι’ αυτό επιστρατεύστε τη φαντασία σας.

Και με τη λαγάνα που περίσσεψε;

*   Μπορείτε να φτιάξετε πολύ αρωματικά κρουτόν και παξιμαδάκια. Κόβετε τη λαγάνα σε κυβάκια ή λεπτές φέτες, αναλόγως τι θέλετε να φτιάξετε, τα απλώνετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα περιχύνετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνετε στους 200οC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

*   Εάν πάλι αφήσετε τη λαγάνα να ξεραθεί πολύ μπορείτε να την τρίψετε στο μπλέντερ, δημιουργώντας γαλέτα με ξεχωριστό άρωμα.
*   Μπορείτε ακόμα να τη μουλιάσετε σε νερό, να τη στύψετε και να φτιάξετε μαζί της ταραμοκεφτέδες ή ωραίους ψωμοκεφτέδες.