Γίνεται καλοκαίρι χωρίς παγωτό; Όχι βέβαια! Πολύ περισσότερο, αν πρόκειται για το παγωτό που έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας!
Πανεύκολη βασική συνταγή με γεύση βανίλια
Υλικά:
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα πλήρες
Ελάχιστο αλάτι
Βανίλια
½ κιλό κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
1.Αναμιγνύουμε το ζαχαρούχο γάλα με το φρέσκο και προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια.
2.Το βάζουμε στη κατάψυξη και περιμένουμε να παγώσει.
3.Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί.
4.Βγάζουμε το παγωμένο γάλα από τη κατάψυξη, το κομματιάζουμε όσο μπορούμε, το χτυπάμε με το μιξεράκι να αφρατέψει και προσθέτουμε τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
5.Μεταφέρουμε το μίγμα σε μεταλλικό σκεύος, ή σε φόρμα και το βάζουμε στη κατάψυξη μέχρι να μισοπήξει.
6.Το βγάζουμε από τη κατάψυξη και το ξαναχτυπάμε για να σπάσουμε τυχόν κρυστάλλους που έχουν δημιουργηθεί και το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη.
Παγωτό πραλίνα
Ακολουθούμε τις οδηγίες για τη βασική συνταγή παγωτού. Όταν φτάσουμε στο στάδιο 6, προσθέτουμε αμύγδαλα και πραλίνα.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΠΡΑΛΙΝΑ
Υλικά:
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας νερό
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά λευκά
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό βούτυρο
¼ κουταλάκι του γλυκού σόδα
Εκτέλεση:
1.Σε ένα τηγανάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Όταν η ζάχαρη λειώσει ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε μέχρι το σιρόπι να πήξει και να πάρει ξανθό σκούρο χρώμα.
2.Προσθέτουμε το βούτυρο και τη σόδα, ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μίγμα σε μια βουτυρωμένη μεταλλική πιατέλα. Αν δεν έχουμε μεταλλική πιατέλα, χρησιμοποιούμε μεταλλικό ταψί.
3.Όταν κρυώσει, το σπάμε σε μικρά κομμάτια, ή το τρίβουμε στο μπλέντερ, ή το ξεχωρίζουμε αμύγδαλο-αμύγδαλο, ανάλογα σε τη μορφή μας αρέσει μέσα στο παγωτό.
4.Ρίχνουμε την πραλίνα μέσα στο παγωτό που βρίσκεται στο στάδιο 6, ανακατεύουμε και το βάζουμε στη κατάψυξη.
Παγωτό σοκολάτα
Ακολουθούμε τις οδηγίες για τη βασική συνταγή παγωτού, προσθέτοντας, 125γραμμ. κουβερτούρα λειωμένη στο φρέσκο γάλα.
Παγωτό φράουλα
Ακολουθούμε τις οδηγίες για τη βασική συνταγή παγωτού, προσθέτοντας μαζί με το ζαχαρούχο και το φρέσκο γάλα και 2 φλιτζάνια του τσαγιού πολτοποιημένες φρέσκες φράουλες στο μπλέντερ με ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη.
Παγωτό σπιτικό “PRALINES & CREAM”
Υλικά, για 2 κιλά παγωτό Pralines & Cream
Για τα καραμελωμένα καρύδια πεκάν,
230γραμμ. καρύδια πεκάν
½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
½ φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας νερό
1 ασπράδι αβγού
1 βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε τις 2 ζάχαρες, τη βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Χτυπάμε το ασπράδι με το νερό μέχρι να γίνει αφράτο. Το ρίχνουμε στις ζάχαρες και ανακατεύουμε πολύ καλά.
3. Προσθέτουμε στο μίγμα τα πεκάν και τα ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν τελείως με τη ζάχαρη.
4. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και ακουμπάμε τα ζαχαρωμένα πεκάν.
5. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 130ο C για 1 ώρα, γυρίζοντας τα κάθε 15 λεπτά.
6. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα ξεχωρίζουμε αν κάποια μας έχουν κολλήσει και τα μεταφέρουμε σε ένα τάπερ. Το κλείνουμε καλά και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου, μέχρι να έρθει η ώρα που θα τα ρίξουμε στο παγωτό.
Για το παγωτό,
1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
300ml κρέμα γάλακτος
5 κρόκους αβγών
520γραμμ. ζάχαρη
2 βανίλιες
70γραμμ. βούτυρο ελαφρώς αλατισμένο (Εάν δεν βρείτε ελαφρώς αλατισμένο, θα χρησιμοποιήσετε ανάλατο βούτυρο και θα προσθέσετε ¾ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες αλατιού, όπως είναι το καθαρό αλάτι των Κυθήρων, ή του Μεσολογγίου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπάμε το γάλα με 100γραμμ. κρέμα γάλακτος και το βάζουμε να βράσει. Όταν βράσει, το βγάζουμε από τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να φτιάξουμε τη καραμέλα.
2. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.
3. Χτυπάμε τους 5 κρόκους με 170γραμμ. ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
4. Βάζουμε αρχικά 35γραμμ. ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά τη λειώνουμε. Μόλις λειώσουν τα πρώτα 35γραμμ. ρίχνουμε πάλι λίγη ζάχαρη, λειώνει και προσθέτουμε διαδοχικά λίγη-λίγη ζάχαρη, μέχρι να την εξαντλήσουμε. Θα την ανακατεύουμε πάνω στη φωτιά, μέχρι η ζάχαρη, που έχει γίνει πλέον καραμέλα, να πάρει μελί σκούρο χρώμα.
5. Βγάζουμε τη καραμέλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.
6. Προσθέτουμε στη καραμέλα τη σαντιγί και ανακατεύουμε καλά.
7. Ρίχνουμε το μίγμα καραμέλα-σαντιγί, στη κατσαρόλα που έχουμε αφήσει στην άκρη, με το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε δυνατά.
8. Μεταφέρουμε όλο αυτό το μίγμα, στη κατσαρόλα που έχουμε χτυπήσει τους κρόκους με τη ζάχαρη και όλο μαζί, το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα. Βγάζουμε τη κρέμα από τη φωτιά, ρίχνουμε τις βανίλιες και συνεχίζουμε να την ανακατεύουμε για 5 λεπτά ακόμη.
9. Γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ, ή μια λεκάνη με παγάκια και τοποθετούμε στο κέντρο ένα δεύτερο μικρότερο μπολ που θα βάλουμε τη πηγμένη κρέμα για να κρυώσει.
10. Μέχρι να κρυώσει θα την ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
11. Όταν κρυώσει, θα την σκεπάσουμε με μεμβράνη και θα την αφήσουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
12. Την επομένη, μεταφέρουμε τη κρέμα σε μεταλλικό σκεύος και τη βάζουμε στη κατάψυξη μέχρι να μισοπήξει.
13. Τη βγάζουμε από τη κατάψυξη και τη χτυπάμε για να σπάσουμε τυχόν κρυστάλλους που έχουν δημιουργηθεί και τη ξαναβάζουμε στη κατάψυξη.
14. Αυτή τη διαδικασία του χτυπήματος, τη κάνουμε για μια-δυο φορές ακόμα.
15. Στη τελευταία φορά, αφού τη χτυπήσουμε, θα προσθέσουμε τα πεκάν, θα ανακατέψουμε απαλά με ένα κουτάλι και θα βάλουμε το παγωτό στη κατάψυξη.
Παγωτό τσιχλοφουσκα
Υλικά : 400ml γάλα φρέσκο πλήρες,
25gr αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη,
200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
3 κρόκους αυγών,
100gr ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο ραφιναρισμένη (λευκή),
25gr δεξτρόζη,
70gr τσιχλόφουσκες bubbaloo (10 κομμάτια),
μπλέ χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Προετοιμασία :
Πριν ξεκινήσω με την συνταγή πρέπει να σας προειδοποιήσω να μην χρησιμοποιήσετε τα “καλά” σας κατσαρόλια, καθώς η τσίχλα κολλάει και είναι μετά πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί. Αν υπήρχε ενα κατσαρολάκι μιας χρήσης θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση! Οπως και να έχει πάντως, καθαρίστε το κατσαρολάκι όσο είναι ζεστό, ώστε να μην προλάβουν να ξεραθούν της υπολείμματα της τσίχλας.
Βάλτε το γάλα μαζί με το γάλα σκόνη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε τις τσίχλες κομμένες σε μικρά κομματάκια. Αναμείξτε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν όσο είναι αυτό δυνατόν (θα μείνουν κάποια υπολείμματα). Στο εν των μεταξύ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
Ενσωματώστε και την δεξτρόζη. Περάστε το ζεστό γάλα απο ενα σουρωτήρι, για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα της τσίχλας, και ρίξτε το στο μίγμα των κρόκων, αφήνοντας το να ρέει σαν κλωστή και χτυπώντας ταυτόχρονα το μίγμα με το σύρμα. Μεταφέρετε το μίγμα στο κατσαρολάκι και αναμιγνύοντας συνεχώς, αφήστε το να φτάσει στους 85°C.
Κατεβάστε το απο την φωτιά και ρίξτε γρήγορα την θερμοκρασία του, βάζοντας το σε ενα σκεύος με κρύο νερό και παγάκια.
Βάλτε την κρέμα σε ενα σκεύος με καπάκι και τοποθετήστε την στο ψυγείο, στο πιο ψυχρό σημείο. Αφήστε την να ωριμάσει για 6 ώρες.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Αναμείξτε την με την κρύα κρέμα. Χρωματίστε με το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Βαλτε σε λειτουργία την παγωτομηχανή και μετά απο μερικά λεπτά ρίξτε μέσα το μίγμα. Αφήστε το να δουλευτεί, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση (40 λεπτά περίπου).
Μεταφέρετε το παγωτό στο σκεύος στο οποίο θα το φυλάξετε και σκεπάστε την επιφάνεια του με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε το στον καταψύκτη και αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 3 ώρες πρίν το σερβίρετε.
Παγωτό μερέντα
Υλικά:
1 γάλα εβαπορέ μεγάλο
1 γάλα ζαχαρούχο
1 συσκ.κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
600gr μερέντα ή nutella
200gr φουντούκια
Εκτέλεση:
βάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη για 4 ώρες. Κατά διαστήματα τσεκάρετε κουνώντας το κουτάκι – δεν πρέπει να πήξει τελείως.
Μόλις παρέλθει ο χρόνος, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ.
Σε καθαρό σκεύος χτυπάμε το παγωμένο εβαπορέ μερικά λεπτά να φουσκώσει και μετά προσθέτουμε το ζαχαρούχο. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο σκεύος με τη σαντιγύ ανακατεύοντας καλά.
Σειρά έχει η μερέντα, εγώ βάζω όλη τη συσκευασία (και ακόμα παραπάνω αν έχω)
Μετά προσθέτουμε τα φουντούκια χοντροχτυπημένα ή τελείως αλεσμένα, καβουρντισμένα ή όχι. Ανακατεύουμε καλά και μετά αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Δεν χρειάζεται να το ανακατέψετε ξανά. Λόγω της κρέμας γάλακτος δεν κρυσταλλιάζει καθόλου αν το διατηρήσετε σκεπασμένο. Δοκιμάστε το και μισοπαγωμένο πριν πήξει τελείως, είναι απίθανο! Επίσης δεν λιώνει, ακόμα και έξω να ξεχαστεί γίνεται σαν κρέμα.
Το μείγμα μέχρι πριν την προσθήκη της μερέντας (δηλ.τα δυο γάλατα και η κρέμα γάλακτος) είναι εξαιρετική βάση για οποιοδήποτε παγωτό, μπορείτε να προσθέσετε ό,τι θέλετε.
Παγωτό καϊμάκι
ΥΛΙΚΑ
3 κουταλάκια γλυκού σαλέπι
400 γρ γάλα με 3,5%ν λιπαρά
150 γρ κρέμα γάλακτος με 30% λιπαρά
200 γρ καϊμάκι
180 γρ ζάχαρη
10 κομματάκια μαστίχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τη μαστίχα με 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τη χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το σαλέπι και την μαστίχα. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι το γάλα γίνει χλιαρό και αρχίζει να πήζει ελαφρά. Προσθέτουμε το καϊμάκι και την κρέμα γάλακτος Ανακατεύουμε την κρέμα καλά και χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και συνεχίζουμε πάντα το ανακάτεμα, αυτό θα μας πάρει στα 25 -30 λεπτά θέλει καλό ανακάτεμα. Το παίρνουμε από την φωτιά το βάζουμε σε μια λεκάνη και αφήνουμε να κρυώσει, αν έχετε παγωτομηχανή το βάζουμε εκεί, αν όχι βάζουμε την κρέμα σε μπολ και μετά στη κατάψυξη και κάθε 2 ώρες το βγάζουμε και το χτυπάμε με το μίξερ, αυτό θα το κάνουμε 3-4 φορές.
Παγωτό φυστίκι
Υλικά συνταγής:
Ωμά, ξεφλουδισμένα φιστίκια Αιγίνης: 1 κούπα
Γάλα: 3 κούπες
Άπαχο γάλα σκόνη: 1/4 κούπας
Ζάχαρη: 1/2 κούπα
Σιρόπι γλυκόζης: 2 κουταλιές σούπας
Εσάνς αμυγδάλου (ή βανίλιας αν δεν σας αρέσει): 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Αλάτι: 1 πρέζα
Οδηγίες:
1. Σε μπλέντερ χτυπάτε τη μισή ζάχαρη με τα φιστίκια, να γίνουν σκόνη. Τα βάζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, γάλα σκόνη και σιρόπι γλυκόζης σε κατσαρόλα και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε που και που και όταν πάρουν βράση, τα κατεβάζετε από την φωτιά.
2. Προσθέτετε την εσάνς και το αλάτι και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο, να κρυώσει ακόμη περισσότερο.
3. Σε παγωτομηχανή, ρίχνετε το μείγμα του παγωτού και το χτυπάτε μέχρι να παγώσει. Το βάζετε σε μπολ στην κατάψυξη για τουλάχιστον 2 ώρες.
4. Σερβίρετε το παγωτό με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
πηγη:radicio.com
παγωτό μπανάνα
ΥΛΙΚΑ
Για το παγωτό μπανάνα
1 αυγό
400 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. κρόκοι αυγών
90 γρ. ζάχαρη
325 γρ. μπανάνα καθαρισμένη
2 τεμ. βανίλια φυσική
Για το παγωτό μπανάνα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη βανίλια λίγο πριν από το σημείο βρασμού. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αυγό, τους κρόκους και τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της κρέμας. Επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας με μια μαρίζ, μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 82°C. Αποσύρουμε από τη φωτιά, τοποθετούμε την κρέμα στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τις μπανάνες και ομογενοποιούμε. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα, αφήνουμε την κρέμα μπανάνα να κρυώσει και την περνάμε από τη μηχανή παγωτού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Παγωτό λεβάντα
Υλικά
για 4 άτομα
• ½ λοβό βανίλιας
• 2 κ.σ. μπουμπούκια βιολογικής λεβάντας
• 1½ φλιτζ. γάλα πλήρες
• ⅔ φλιτζ. ζάχαρη
• ½ φλιτζ. υποκατάστατο αυγών
• 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος 35%
• 1 ½ κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε κατά μήκος τον λοβό της βανίλιας και αφαιρείτε τους σπόρους. Ρίχνετε σε ένα μπολ τους μισούς σπόρους με τα μπουμπούκια της λεβάντας, προσθέτετε το γάλα και τα ζεσταίνετε στα μικροκύματα για 1΄. Αφήνετε το γάλα στο ψυγείο για 1 ώρα. Στη συνέχεια το στραγγίζετε και το ξαναβάζετε στο ψυγείο. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη και το υποκατάστατο των αυγών και χτυπάτε με το μίξερ χειρός για 2΄-3΄. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα από το ψυγείο και το απόσταγμα βανίλιας. Ανακατεύετε για 1΄ σε μέτρια ταχύτητα ή ώσπου να δέσει. Ρίχνετε το μείγμα στην παγωτομηχανή και αφήνετε να δουλευτεί για περίπου 25΄-35΄. Τέλος, το μεταφέρετε σε δοχείο παγωτού και το καταψύχετε για 2 ώρες.
παγωτό Facebook
Η ιδέα ήταν του Admir Adil, ιδιοκτήτη του Valentino Ice Cream Shop, ο οποίος, έχοντας “έμπνευση” από τη λατρεία της 15χρονης κόρης του για το Facebook, δημιούργησε μία γεύση παγωτού με το όνομα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου του Mark Zuckerberg.
Πώς είναι ακριβώς, όμως, αυτό το παγωτό; Πολύ απλά, έχει γεύση βανίλια με ένα μπλε σιρόπι στην κορυφή του,ετσι για να γελάσουμε και λίγο!!!!