Η Γη της ελιάς: Η συνταγή για την γαλατόπιτα της Μάνης. Η αυθεντική συνταγή για γαλατόπιτα από την Γη της Ελιάς και την Άντζελα Γκερέκου.
- Γάλα φρέσκο 2 λίτρα
- Σιμιγδάλι ψιλό 170 γραμμάρια
- ζαχαρη 400 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας
- αυγα 4 μέτρια
- λεμονι Ξύσμα από 1 ακέρωτο
- βανίλια 2
Υλικά
- καστανή ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας
Για την επικάλυψη
Η αγαπημένη μας Άντζελα Γκερέκου που φέτος ενσάρκωσε τον ρόλο της Αθηνάς στην σειρά Η Γη της Ελιάς, αποφάσισε μέσα από το προσωπικό της κανάλι στο Youtube να κάνει ένα αφιέρωμα στις τοπικές λιχουδιές της Μάνης. Μοιράστηκε μαζί μας την αυθεντική συνταγή για Μανιάτικη γαλατόπιτα από την Γη της Ελιάς. Ίδια με αυτή που σερβίρει ο Πότης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαλατόπιτα είναι παραδοσιακό έδεσμα της Μάνης αν και σε εκείνα τα μέρη την ονομάζουν μπουρέκι και όχι γαλατόπιτα. Η γαλατόπιτα ξεκίνησε από την Μάνη επειδή σαν περιοχή ζούσε μόνο από την κτηνοτροφία και την γεωργία τα παλιότερα χρόνια. Είστε έτοιμη για την πιο βελούδινη γαλατόπιτα;
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την συνταγή για την γαλατόπιτα της Μάνης
Εκτέλεση για την συνταγή για την γαλατόπιτα της Μάνης
Αρχικά από το 1 λίτρο γάλα αφαιρούμε σχεδόν μία κούπα γάλα και την βάζουμε στην άκρη. Το υπόλοιπο γάλα το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα. Μόλις ανακατέψουμε λίγο την ζάχαρη με το γάλα, τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά.
Ανακατεύουμε διαρκώς το γάλα και την ζάχαρη σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση το μείγμα, με την ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρει μία βράση αναμειγνύουμε το γάλα που αφήσαμε στην άκρη με το ψιλό σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι στο μείγμα με την ζάχαρη και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά διαρκώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα μας. Αφού πήξει σβήνουμε την φωτιά.
Δείτε ακόμα Γαλατόπιτα με λιναρόσπορο
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα αυγά με τον αυγοδάρτη σε ένα μπολ. Προσθέτουμε και το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
Έπειτα βάζουμε στον πάτο του ταψιού μπόλικη κανέλα και πάνω από την κανέλα στρώνουμε το μείγμα για την γαλατόπιτα. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις μέχρι να πάρει χρώμα.
Tips για την συνταγή για την γαλατόπιτα της Μάνης
Τα υλικά αντιστοιχούν σε 1 ταψί γαλατόπιτα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr