Η λαγάνα της Γκόλφως. Συνταγή για Παραδοσιακή αφράτη λαγάνα της Γκόλφως για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Είναι εύκολη να τη φτιάξετε.
- αλεύρι για τσουρέκια 670 γραμμάρια
- νερό 450 γραμμάρια χλιαρό
- ξερή μαγιά 10 γραμμάρια
- ζαχαρη 1/3 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 12 γραμμάρια
- ελαιολαδο 2 κουταλιές σούπας
Υλικά
- σουσαμι Αρκετό
Για το πασπάλισμα
Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει κι εμείς σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σας μία πεντανόστιμη και πανεύκολη συνταγή για την λαγάνα της Γκόλφως. Η αγαπημένη μας Γκόλφω Νικολού μας έκανε να μην θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την συνταγή για λαγάνα με καμία άλλη συνταγή.
Φέτος δεν χρειάζεται να αγοράσετε την λαγάνα από κάποιον φούρνο που οι τιμές τους είναι και απλησίαστες. Με οικονομικά και λίγα υλικά θα έχουμε μία σπιτική και πανεύκολη λαγάνα, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει με τις λαγάνες των φούρνων. Είστε έτοιμοι για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα;
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την λαγάνα της Γκόλφως:
Εκτέλεση για την λαγάνα της Γκόλφως
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο την ζάχαρη και την μαγιά και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Αφού διαλυθεί η μαγιά προσθέτουμε τα 600 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια και το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο με το σύρμα, ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Αφού ενωθούν τα υλικά, ξεκινάμε να δουλεύουμε την ζύμη με τα χέρια. Στην άκρη έχουμε κρατήσει τα 70 γραμμάρια αλευριού για τσουρέκια. Προσθέτουμε λοιπόν λίγο επιπλέον αλεύρι για να γίνει η ζύμη πιο εύπλαστη. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη αλευρώνουμε τον πάγκο μας και μεταφέρουμε την ζύμη μας.
Ξεκινάμε και δουλεύουμε την ζύμη με μία σπάτουλα ή με τα χέρια προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι που κρατήσαμε στην άκρη, γιατί η ζύμη είναι πολύ μαλακή και το επιπλέον αλεύρι θα μας βοηθήσει στο ζύμωμα. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την βάζουμε σε ένα μπολ με καπάκι και την σκεπάζουμε. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες.
Δείτε ακόμα Η καλύτερη συνταγή για λαγάνα χωρίς μίξερ (βίντεο)
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, ελαφρώς λαδώνουμε με τα χέρια μας την λαδόκολλα και μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί με την λαδόκολλα. Ξεκινάμε να απλώνουμε την ζύμη κάνοντάς την λεπτή, με τα χέρια, λαδώνοντας λίγο τα χέρια μας.
Αφήνουμε την λαγάνα για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Λαδώνουμε έπειτα τα 3 δάχτυλά μας και πατάμε την ζύμη με τα δάχτυλα όπως θα δούμε και στο παρακάτω βίντεο για να δημιουργηθεί κενό αέρα στην λαγάνα.
Ραντίζουμε την λαγάνα με λίγο νερό για να κολλήσει το σουσάμι και να κάνει ωραία κρούστα και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Την ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, εστία πάνω κάτω, στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε.
Tips για την λαγάνα της Γκόλφως
Αντί για αλεύρι για τσουρέκια μπορούμε να βάλουμε σκληρό αλεύρι. Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε νωπή. Μέσα στην ζύμη μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι.
Οι φωτογραφίες είναι από μέλη της ομάδας της στο facebook που έφτιαξαν την λαγάνα και ξετρελάθηκαν. Τα σχόλια ήταν διθυραμβικά
Δείτε αναλυτικά την συνταγή για την λαγάνα της Γκόλφως στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές