Συνταγή για την λαγάνα της Βέφας Αλεξιάδου που είναι η απόλυτη μέσα στις συνταγές για λαγάνες για την την Καθαρά Δευτέρα.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό μαλακό
- μαγιά 20 γραμμάρια νωπή
- ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι 1 κουταλιά της σούπας
- ζαχαρη 2 κουταλιές της σούπας
- νερό 1/2 κούπα χλιαρό (120 γραμμάρια)
Υλικά
- σουσαμι Μπόλικο
Για το πασπάλισμα
Από κάθε τραπέζι της Καθαρά Δευτέρα οι λαγάνες υπάρχουν για να συνοδεύσουν τα σαρακοστιανά μας. Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε λαγάνα από τις κορυφαίες Ελληνίδες μαγείρισσες, την Βέφα Αλεξιάδου, με σίγουρη επιτυχία.
Δείτε ακόμα Λαγάνα σε σχήμα φύλλου
Είναι μία πεντανόστιμη, τραγανή αλλά και με αφράτη ψίχα όπως οι παραδοσιακές λαγάνες των παιδικών μας χρόνων. Θα την λατρέψετε και θα απογειώσει την ταραμοσαλάτα αλλά και τα σαρακοστιανά σας γενικότερα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την λαγάνα της Βέφας:
Εκτέλεση για την λαγάνα της Βέφας
Σε ένα μπολ διαλύουμε την νωπή μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο λίγο το μαλακό αλεύρι μέχρι να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό. Σκεπάζουμε τον χυλό με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένος για 12 ώρες.
Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το μαλακό αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μία λακκούβα στην μέση. Στην λακκούβα ρίχνουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε παίρνοντας αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να πάρουμε μία ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακή λαγάνα από τον Παναγιώτη Παπαδάκη
Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε μία μία την μπάλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα χοντρό και μακρόστενο φύλλο.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνες στις οποίες έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
Έπειτα τις πατάμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία, τις αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα και τον φούρνο.
Tips για την λαγάνα της Βέφας
Αντί για νωπή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά.
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Καιρός : Μετά τις καταιγίδες έρχονται τα πρώτα χιόνια – Αναλυτικά οι περιοχές
- Ξεκινάει σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων : Τι είναι το Σαρανταλείτουργο
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη ξεκαθαρίζει στον Αργύρη πως δεν τον θέλει πια
- Άση Μπήλιου : Πανσέληνος Νοεμβρίου 2024 – Πώς θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα το 2024