Close

Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά

Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά

Γλυκό συκαλάκι!!! Το αγαπημένο μου…!!! Μετά από παρά πολλά χρόνια…κατάφερα να το κάνω! Αφού πέταξα τη πρώτη κατσαρόλα, δυστυχώς κάποιες κύριες δίνουν συνταγές που ή κάτι λείπει ή κάτι παραλείπουν…έτσι για το μάτι! Λοιπόν όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει κατά γράμμα τη συνταγή μου που είναι μια μίξη δέκα ίσως και παραπάνω συνταγών που μελέτησα!

*Ορνός είναι τα αρσενικά συκα που τα μαζεύουμε μέχρι 15 Μαΐου)

Εκτέλεση

Αφού μαζέψουμε τα σύκα τα πλένουμε πολύ καλά, κόβουμε το κοτσανάκι και καθαρίζουμε από το πίσω μέρος με ένα κοφτερό μαχαίρι να γίνει μια μικρή τρυπούλα.. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και από την ώρα του βρασμού μετράμε πέντε λεπτά. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Σε αυτή τη φάση ετοιμάζουμε μια λεκάνη με 1,5 κιλό κρύο νερό όπου έχουμε διαλύσει ένα κομματάκι γαλαζοπετρα σαν ρεβίθι!

Κρυώνουμε τα σύκα και τα ρίχνουμε μέσα για 15 λεπτά. Αυτό γίνεται για να κρατήσουν τα βαθύ πράσινο χρώμα τους! Τα ξεπλένουμε πολύ καλά πέντε έξι φορές ,μετά τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα γύρω γύρω σε δυο τρία σημεία και τα ρίχνουμε πάλι στη κατσαρόλα για τρίτη φορά, βράζουμε πάλι πέντε λεπτά! Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, σύνολο τέσσερις για να ξεπικρισουν καλά!

Στραγγίζουμε καλά και με ένα καλαμάκι από σουβλάκι διαπερνούμε όλο το συκαλάκι και το στραγγίζουμε με το χέρι μας προσεκτικά να βγάλει όλο το νερό που ρούφηξε! Σε αυτή τη φάση μπορεί να μας απογοητεύσουν γιατί φαίνονται σουφρωμένα…αλλά μόλις μπουν στο σιρόπι θα φουσκώσουν και θα είναι τέλεια!

Εγώ τα γέμισα με αμύγδαλα ασπρισμένα που άφησα δέκα λεπτά στο φούρνο να στεγνώσουν καλά και ένα γαρυφαλλακι!

Έβρασα το σιρόπι δέκα λεπτά, πετώντας τον αφρό και έριξα τα σύκα! Έβρασα 20 λεπτά ξαφρίζοντας κάπου κάπου, μετά τα πρώτα δέκα λεπτά έριξα το χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη. Απέσυρα τη κατσαρόλα από την εστία και τη σκέπασα με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω το καπάκι. Άφησα το γλυκό 24 ώρες και το ξανά έδεσα μέχρι το σιρόπι να κάνει κόμπο! Από τα πιο αρωματικά γλυκά του κουταλιού! Λατρεύω το άρωμα του και το υπέροχο βαθυπράσινο χρώμα του

Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι της Nina Ster 

Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά

Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά

Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά

Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά

Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά Η παραδοσιακή Συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο με όλα τα μυστικά