Έχετε ξαναδοκιμάσει τέτοια νόστιμη πιτούλα; Λέγεται πατατέλι και είναι πραγματικά απολαυστική! Δοκιμάστε τη συνταγή και φτιάξτε αυτήν την πίτα που μπορείτε και να πάρετε μαζί σας στην παραλία, στην εκδρομή, ακόμη και τα παιδιά στο σχολείο!
ΥΛΙΚΑ
3 φλιτζάνια απλό αλεύρι
8gr ξηρή μαγιά
αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι πλήρες
1⅕ φλιτζάνια νερό
Για τη γέμιση:
3 μεσαίου μεγέθους πατάτα, μαγειρεμένες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες – περίπου 2 ¼ φλιτζάνια
1 κόκκινη πιπεριά
200 γραμ. τυρί φέτα θρυμματισμένη.
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο και αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Δειτε ακομα Πεντανόστιμη αλμυρή λιχουδιά με ψωμί του τοστ και τυριά για το μπουφέ σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bάζετε 150 ml ζεστό νερό, μαγιά και αλάτι σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε και σκεπάστε.
Αφήστε σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Σχηματίζετε μία τρύπα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα μαγιάς, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το υπόλοιπο νερό (περίπου 110 ml).
Χρησιμοποιώντας το χέρι σας, τραβήξτε το αλεύρι από τις πλευρές και ζυμώστε το μίγμα σε
μια ζύμη.
Ζυμώνουμε για να σχηματίσουμε μια μαλακή ζύμη.
Xωρίστε τη ζύμη σε 8 κομμάτια, ζυμώστε τα σε μπάλες.
Τοποθετήστε τις μπάλες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά ή έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη γέμιση. Βάζετε τις μαγειρεμένες – πολτοποιημένες πατάτες σε
ένα μεγάλο μπολ. Θρυματίστε τη φέτα και ρίξτε τη στο μπολ.
Ανακατέψτε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την κόκκινη πιπεριά και ρίξτε το ελαιόλαδο.
Προσθέστε το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε.
Η γέμισή σας είναι έτοιμη.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε κάθε μία από τις μπάλες της ζύμης με
έναν πλάστη σε λεπτά φύλλα.
Πασπαλίζετε λίγο αλεύρι καθώς κυλάτε τη ζύμη έτσι ώστε η ζύμη να μην κολλάει. Συνεχίστε μέχρι να επιτύχετε ένα λεπτό φύλλο
Διπλώστε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της ζύμης με τρόπο ώστε οι άκρες να συναντηθούν στη μέση.
Απλώνετε περίπου 2 ½ – 3 κουταλιές σούπας γεμίζοντας στο μεσαίο τμήμα αυτού του επίπεδου φύλλου.
Στη συνέχεια, διπλώστε τις επάνω και κάτω άκρες πάνω από το γέμισμα, διασφαλίζοντας ότι όλο το γέμισμα καλύπτεται με ασφάλεια. Πιέστε καλά τις άκρες για να σφραγίσουν.
Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης.
Ζεσταίνετε ένα μη κολλητικό τηγάνι και αλείφετε τη μία πλευρά του πατατέλι με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε το στο τηγάνι για να μαγειρέψετε για περίπου 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Αλείφετε την άψητη πλευρά με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε.
Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μαγειρέψτε τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο.
Δειτε ακομα Ψωμάκια με πουρέ πατάτας, τσένταρ και μπέικον
Δείτε όλες τις λαχταριστες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Πηγή: xrysoskoufaki.grΕιδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή