Αν έχετε αδυναμία στις ελιές τότε σίγουρα αυτή η νηστίσιμη ελιόπιτα θα απογειώσει το τραπέζι της Τετάρτης και όχι μόνο. Τώρα που τα σχολεία ξεκινούν σιγά σιγά, οι μαμάδες ψάχνουν υγιεινές συνταγές για τα το σχολείο και αυτή η νηστίσιμη, vegan ελιόπιτα είναι αυτό που αναζητούν.
- αλεύρι ολικής άλεσης 3 φλιτζάνια
- ηλιέλαιο Μισό φλιτζάνι
- ελαιολαδο Μισό φλιτζάνι
- πορτοκαλάδα 1 τενεκεδάκι
- μπέικιν πάουντερ 3 κουταλάκια του γλυκού
- σοδα 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- ελιές 2 φλιτζάνια μαύρες (χωρίς κουκούτσι) σε νερό στραγγισμένες.
- δυοσμος 3-4 κουταλιές της σούπας ξερός
Υλικά
- λιναρόσπορο Κατά βούληση
- μαυροσούσαμο Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Μία πεντανόστιμη ελιόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης για σχολικό κολατσιό και για κάθε περίοδο νηστείας. Αφράτη, πεντανόστιμη με μία ζύμη που θρυμματίζεται και θα κλέψει τις εντυπώσεις.
Είναι αφράτη και πεντανόστιμη και φτιάχνεται με υλικά που όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας. Επειδή είναι νηστίσιμη και vegan, είναι αποτοξινωτική οπότε μπορείτε να την φτιάχνετε και μετά από περιόδους κραιπάλης. Είναι κατάλληλη και για δίαιτα ή διατροφή και δεν θα μπορείτε σίγουρα να σταματήσετε στο ένα κομμάτι.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την ελιόπιτα με αλεύρι ολικής:
Εκτέλεση για την ελιόπιτα με αλεύρι ολικής
Αρχικά ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Επίσης προσθέτουμε το αλεύρι ολικής κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και την μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγη λίγη την πορτοκαλάδα.
Έπειτα προσθέτουμε τις ελιές χωρίς κουκούτσι και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό όπως αυτόν που παίρνουμε για να φτιάξουμε ένα κέικ και ρίχνουμε τον χυλό σε μία φόρμα ή σε ένα πυρίμαχο ταψί που το έχουμε λαδώσει και το έχουμε αλευρώσει.
Δείτε ακόμα Ελιοπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού
Ρίχνουμε λίγους λίγους τους λιναρόσπορους και το μαυροσούσαμο πάνω από τον χυλό. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Αφού το ψήσουμε, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στην συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tips για την ελιόπιτα με αλεύρι ολικής
Αντί για αλεύρι ολικής μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα αλεύρι ολικής και μισή ποσότητα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, μας κάνουν μαζί 1 φλιτζάνι. Αντί για πορτοκαλάδα μπορούμε να βάλουμε Σουρωτή ή γκαζόζα.
Στην περίπτωση που θα προτιμήσουμε την Σουρωτή, προσθέτουμε στην ζύμη και 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Εκτός από λιναρόσπορο μπορούμε να βάλουμε ό,τι σπόρια μας αρέσουν. Η Σουρωτή είναι σόδα με ανθρακικό, υπάρχει σε όλα τα supermarkets.
Την συνταγή την είδαμε στην αγαπημένη μας σελίδα Helena’s Greek cooking
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr