Close
Η πίτα της Τυρινής

Η πίτα της Τυρινής. Αυτή η συνταγή για πίτα για την Τυρινή εβδομάδα με φύλλο κρούστας και διάφορα τυριά θα γίνει σίγουρα η πιο αγαπημένη πίτα για την Τυρινή εβδομάδα.

H τρίτη εβδομάδα των Απόκρεω ονομάζεται Τυροφάγος ή Τυρινή ή Μακαρονού. Παραδοσιακά, όλη αυτή την εβδομάδα, μέχρι δηλαδή των Κυριακή της Τυροφάγου, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, μπορούμε να φάμε ό, τι θέλουμε, εκτός από κρέας.

Είναι δηλαδή μια εβδομάδα «λευκής νηστείας», πριν μπούμε στη μεγάλη Σαρακοστή πριν το Πάσχα. Αν και επιτρέπονται τα ψάρια, αυτήν την εβδομάδα τρώμε, σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως γαλακτοκομικά -γάλα, τυρί, αβγά, γιαούρτι και όλα τα φαγητά και τα γλυκά που φτιάχνονται με αυτά τα υλικά.

Δείτε ακόμα Πώς θα φτιάξω τυρί με κεφίρ (βίντεο)

Δηλαδή τυρόπιτες, μπουγάτσες, αλμυρά κέικ με τυρί, τυρόψωμο, σαγανάκια, ομελέτες με τυρί, σούπες με τυρί, αλλά και οι γαλατόπιτες, το γαλακτομπούρεκο, το ρυζόγαλο και όλα τα γλυκά με βάση το γάλα και το τυρί. Σήμερα θα σας δείξουμε την πίτα της Τυρινής.

Δείτε παρακάτω το τρόπο για να φτιάξετε την πίτα της Τυρινής :

Η -πίτα- της- Τυρινής-

Τυρόπιτα όνειρο, πολύ γευστική και νόστιμη απόλαυση. Τη συνταγή τη βρήκα στο ίντερνετ και είναι πράγματι πολύ ωραία συνταγή για τραπέζι και για όλες τις ώρες.

Εκτέλεση για την πίτα της Τυρινής

Αρχικά ανοίγουμε το φύλλο κρούστας. Αφήνουμε δύο φύλλα για να τα στρώσουμε στο ταψί και τα τυλίγουμε για να μην ξεραθούν. Τα υπόλοιπα τα κάνουμε ρολό και τα κόβουμε σε λωρίδες σε μέγεθος ενός δαχτύλου περίπου. Τα ξεχωρίζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να στεγνώσουν.

Έπειτα θρυμματίζουμε με τα χέρια μας την φέτα. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το ρεγκάτο τριμμένο και το κασέρι τριμμένο. Ανακατεύουμε τα τυριά μας. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά και προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά το φρέσκο γάλα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε να στρώνουμε την πίτα μας. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί 32 εκατοστών. Στην συνέχεια λαδώνουμε τα δύο φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί. Παίρνουμε τα μισά φύλλα που έχουμε κόψει και τα ρίχνουμε από πάνω, στρώνοντας τα ομοιόμορφα χωρίς να τα πατάμε.

Η πίτα της Τυρινής

Δείτε ακόμα Εύκολη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας

Ρίχνουμε το μείγμα με τα τυριά για να πάει παντού και από πάνω προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω σκεπάζοντάς τα καλά. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το μείγμα από τα αυγά και το γάλα για να πάει παντού. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο και το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια κουταλιά κουταλιά.

Ραντίζουμε την πίτα μας με λίγο νερό με το χέρι μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε την πίτα στην άκρη για 20 λεπτά για να τραβήξει. Στην συνέχεια ψήνουμε την τυρόπιτα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 με 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Tips για την πίτα της Τυρινής

Το μοσχοκάρυδο είναι προαιρετικό. Μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση και 2 κοφτές κουταλιές της σούπας γκούντα. Μπορούμε να προσθέτουμε και σκέτο βούτυρο και να μην το αναμείξουμε με ελαιόλαδο αρκεί στο σύνολο να είναι 150 ml.

Η -πίτα- της- Τυρινής-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Marina Hatzidaki

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr