ΥΛΙΚΑ
600 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις(5 κούπες)
1 κ.γ γεμάτο αλάτι
1 κ.σ ξύδι
1 κ.σ τσίπουρο (εγώ πάντα βάζω στα φύλλα,εσείς προαιρετικά)
2 κ.σ λάδι
2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
200 γρ.φυτίνη (αυτην με το αρωμα βουτυρου!!!!!))σε θερμ.δωματίου,αλλά όχι λιωμένη
1 φλ.του τσαγιού λάδι για το άλλειμα (όχι γεμάτο)
300 γρ.τυρί φετα
πιπέρι (κατά προτίμηση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ μεγάλο,βάζω το αλεύρι,αλάτι,λάδι,ξύδι,τσίπουρο και ζυμώνω ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό.Ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο(συγχωρήστε με αλλά όπως σας είπα εγώ το φτιάχνω πάντα με το μάτι) για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Την αφήνω να ξεκουραστεί 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη ή μέσα σε μια σακουλίτσα τροφίμων.
Χωρίζω τη ζύμη σε 9 κομμάτια.Τα πλάθω όσο μπορώ σε στρογγυλά μπαλάκια.
Σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το κάθε μπαλάκι σε φύλλο μεγέθους περίπου 20 εκ.(όσο ένα πιάτο φαγητού)
Κάνω 3 τριάδες από 3 φυλλα.
Για την κάθε τριάδα αλείφω με πινέλο φυτίνη το κάθε φύλλο και βάζω το ένα πάνω στο άλλο,αφήνοντας το τελευταίο χωρίς βουτύρωμα.Δηλ.αλλείφω το πρώτο και το δεύτερο.Το τρίτο όχι.
Όταν τα φτιάξω όλα τα βάζω ψυγείο 40 λεπτά να παγώσει πάλι η φυτίνη.Έπειτα πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω την κάθε τριάδα σε ένα μεγάλο φύλλο.Το κόβω σε τρεις λωρίδες.Ανακατεύω το τυρί με το πιπέρι και βάζω γέμιση κατά μήκος της κάθε λωρίδας,τυλίγω σε ρολό και στρίβω σε σαλίγκαρο.
Τα βάζω σε λαδωμένο ταψί μεγάλο (βγαίνουν 9 σαλιγκαράκια) τα λαδώνω καλά και ψήνω στους 180 αντιστάσεις πάνω κάτω για 45 με 50 λεπτά να ροδοκοκκινήσουν.
Σας έχω και φωτογραφίες όπως τα φτιάχνω εγώ.
Καλή επιτυχία!
Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και αυγά στη γέμιση έαν πάλι νηστεύετε και μέ ένα νηστίσιμο τυρί,γίνεται το τέλειο νηστισιμο κολατσιό!
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια