Close
Εντυπωσιακή ιδέα για μπούφε!Τριανταφυλλενια τάρτα μήλου!

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΟΥ

Ζύμη:

280 γρ. (500 ml) αλεύρι για κέικ
2 ml αλάτι
200 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
15 ml ζάχαρη ψιλή
1 ασπράδι αυγού
20 ml κρύο νερό
5 ml χυμό λεμόνι

Γέμιση:

120 ml ζάχαρη ψιλή
2 κλωναράκια βανίλιας
6 μήλα
300 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη ψιλή (για το σιρόπι)
4 αυγά
300 γρ. αμύγδαλα ψιλοαλεσμένα
Φλούδα δύο λεμονιών ξυσμένη
90 ml αλεύρι για κέικ
κανελα
Εκτέλεση

Για τη Ζύμη:

Σε ένα μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε με τις άκρες των δακτύλων σας για τέσσερα λεπτά μέχρι το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά. Αναμίξτε τους κρόκους των αυγών, το νερό και το χυμό του λεμονιού και προσθέστε τα στα ξηρά υλικά. Ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει συμπαγής. Μοιράστε τη στα δύο, τυλίξτε κάθε κομμάτι σε μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για μία ώρα.

Σημείωση: Όταν η ζύμη μπαίνει για λίγο στο ψυγείο δεν κάθεται στο ψήσιμο.

Μικρό μυστικό: Όλες οι ζύμες μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για μέχρι 3 μήνες, αν τις τυλίξετε προσεκτικά. Απλά αποψύχετε βάζοντάς τις στο ψυγείο το προηγούμενο βράδυ.

Ετοιμάστε τις στρώσεις της ζύμης
Βήμα 1 – Ανοίξτε κάθε μπάλα ζύμης πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πάχος 3 χιλιοστά.
Εντυπωσιακή ιδέα για μπούφε!Τριανταφυλλενια τάρτα μήλου!

Bήμα 2 – Τυλίξτε τη ζύμη στον πλάστη (μην ανησυχήσετε αν σπάσει – είναι κάτι που συμβαίνει συχνά με τη ζύμη – απλά ξανακολλήστε τη με τα χέρια σας) και τοποθετήστε τη στο ταψί.

Βήμα 3 – Με ένα πιρούνι τρυπήστε τη ζύμη, καλύψτε τη με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Εντυπωσιακή ιδέα για μπούφε!Τριανταφυλλενια τάρτα μήλου!

Βήμα 4 – Προθερμάνετε το φούρνο στους 200οC, καλύψτε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί και  βαλτε πανω φασολια!ψήστε την στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε το χαρτί και ψήστε για πέντε ακόμα λεπτά. Αφήστε τις στρώσεις της ζύμης να κρυώσουν και κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 οC.

Ετοιμάστε τη γέμιση

Βήμα 1 – Βάλτε τη ζάχαρη και το κλωναράκι της βανίλιας σε μία κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό κι αφού πάρει βράση, αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Μικρό μυστικό: Αν βράσετε το σιρόπι και εξατμιστεί λίγο, μπορεί να σερβιστεί σαν σιρόπι για την τάρτα μήλων.

Βήμα 2 – Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μίγμα. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα χτυπώντας πολύ καλά κάθε φορά. Μετά προσθέστε τα αμύγδαλα, τη φλούδα του λεμονιού και το αλεύρι για κέικ.

Βήμα 3 –καθαρίζετε τα μήλα προσεχτικά γύρω γύρω για να μείνει η φλούδα τους σε μεγάλες λωρίδες και τα κόβετε σε φέτες τα βάζετε σε ένα τηγάνι με 2 κουταλιές βούτυρο  κανέλα και ζάχαρη να μαραθούνε και να μείνουν χωρίς υγρά αφήστε να κρυώσουν
Απλώστε της γέμιση στην ψημένη ζύμη.
τυλίξτε τις φλούδες των μηλών σε ρολακια όπως την φώτο να γίνουν σαν τριαντάφυλλα βάλτε τα πάνω απο την τάρτα και ψήστε στους 180 βαθμους  για 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να στερεοποιηθεί. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.

Μυστικά για την τέλεια μηλόπιτα

–        Όταν φτιάχνετε ζύμη χρησιμοποιείτε πάντα κρύα σκεύη και εξοπλισμό. Το βούτυρο πρέπει να έχει βγει εκείνη τη στιγμή από το ψυγείο και πρέπει να χρησιμοποιείτε τις άκρες των δακτύλων σας όταν δουλεύετε το αλεύρι, επειδή είναι τα πιο κρύα σημεία των χεριών σας.

–        Είναι η μόνη περίπτωση που δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη – το βούτυρο κάνει όλη τη διαφορά.

–        Χρησιμοποιήστε ενδεικτικά μόνο τις ποσότητες των υγρών που σας δίνει η συνταγή – η περιεκτικότητα του αλευριού σε υγρασία θα καθορίσει την ποσότητα που θα χρειαστείτε τελικά. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική ποσότητα υγρών συστατικών κάνει τη ζύμη να κάθεται.

–        Αν η ζύμη τεντώνει όταν την απλώνετε στο ταψί, τότε θα καθίσει στο ψήσιμο. Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, σηκώστε προσεκτικά τη ζύμη με ένα πλάστη και ακουμπήστε την στο ταψί. Μετά βάλτε ελάχιστη ποσότητα αλευριού στα δάκτυλά σας και πιέστε ελαφρά τη ζύμη στο ταψί.