Σπανακόρυζο φούρνου με σάλτσα φέτας. Η εναλλακτική συνταγή για τους μικρούς μας μπόμπιρες!
Αυτό λοιπόν το σπανακόρυζο δεν είναι σαν τα άλλα! καταρχάς είναι φούρνου!Μοιάζει κάπως με σουφλέ, παραμένοντας ωστόσο πιστό στον αρχικό του χαρακτήρα.
Η γεύση από το κλασικό σπανακόρυζο μπορεί να μην ενθουσιάζει τα παιδιά , ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πάμπολλα οφέλη που χαρίζει στην υγεία τους το σπανάκι.Ευτυχώς, με μερικές προσθήκες μπορεί να τα πείσουμε να δοκιμάσουν το σπανακόρυζο!
Το συνοδεύουμε αν θέλουμε με τη πλούσια κρέμα φέτας και απολαμβάνουμε ένα πιάτο οικείο αλλά παράλληλα διαφορετικό!
Σπανακόρυζο φούρνου με σάλτσα φέτας:Υλικά και Εκτέλεση
για 5-6 μερίδες:
1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο
300 γραμμ. ρύζι αρμπόριο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
200 γραμμ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
200 γραμμ. μοτσαρέλα τριμμένη
75 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα φέτας:
200 γραμμ. φέτα κομμένη σε κύβους
60 γραμμ. φρέσκο γάλα
80 γραμμ. τυρί κρέμα (χρησιμοποίησα Philadelphia light)
πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Βάζουμε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, σε μέτρια φωτιά και, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περιμένουμε να αποψυχθεί και να στεγνώσει από τα υγρά του. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά (ιδανικά μπορούμε να ετοιμάσουμε το σπανάκι από το προηγούμενο βράδυ).
Βάζουμε νερό σε μία δεύτερη κατσαρόλα, το αλατίζουμε και μόλις βράζει ζωηρά μαγειρεύουμε το ρύζι για 10′. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να περιμένει.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5′ ακόμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο πυρέξ.
Στραγγίζουμε όσο μπορούμε το σπανάκι από τα υγρά του και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε επίσης τον άνηθο, τα τυριά, το ρύζι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα σε ένα μπολ και τα αδειάζουμε και αυτά στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε και τα ντοματίνια και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις.
Το αδειάζουμε στο πυρέξ, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ακόμα και ψήνουμε το φαγητό για 40-45′.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας: ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το τυρί κρέμα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ενωθούν τα δύο υλικά.
Βάζουμε τη φέτα στο μούλτι, προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος-τυριού, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία λεία και σταθερή κρέμα. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να ρίξουμε και αλάτι.
Σερβίρουμε το ρύζι σε πιάτα και το συνοδεύουμε με την κρέμα φέτας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο προσωπικό μου blog theonewithallthetastes.com
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές