Close

Συνταγή για Σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης, με βρώμη

Σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης, με βρώμη

Σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης, με βρώμη. Αν προσέχεις τη διατροφή σου είναι ιδανικό! Επίσης είναι ιδανικό για παιδιά και πολύ πολύ νόστιμο!

Υλικά:
500γρ αλεύρι ολικής άλεσης
2κ γλυκού αλάτι ιμαλαίων
2κ γλυκού καστανή ζάχαρη
100γρ βρώμη
1 φακελλάκι ξερή μαγιά
2κ σούπας ελαιόλαδο
περίπου 500ml ζεστό νερό

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι και τη μαγιά, προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και σιγά σιγά το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις γίνει η ζύμη, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μπάλα.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Αλείφουμε το ταψί ή τη φόρμα με λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι, για να μην κολλήσει το ψωμί.
Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί σε όποιο σχήμα θέλουμε ή στη φόρμα (αν χρησιμοποιήσουμε φόρμα, η ζύμη πρέπει να καλύπτει το μισό ύψος της φόρμας).
Πριν το βάλουμε στο φούρνο, ρίχνουμε από πάνω βρώμη και την πατάμε με το χέρι για να κολλήσει στο ψωμί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 1 ώρα.

Σημειώσεις:

  • Η ζάχαρη είναι αυτή που καθορίζει την κόρα του ψωμιού. Όσο περισσότερη ζάχαρη δηλαδή (χωρίς υπερβολές πάντα..εξαρτάται και η ποσότητα που θα φτιάξουμε),τόσο καλύτερη κόρα θα κάνει το ψωμί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι χωρίς αυτή δεν θα γίνει νόστιμο ή δεν θα φουσκώσει, επομένως ναι μπορείτε να την αφαιρέσετε!
  • Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε αλεύρι ολικής αλέσεως από σίκαλη. Υπάρχουν όμως πολλά άλευρα ολικής άλεσης στο εμπόριο για όλα τα γούστα..όπως από σιτάρι, κριθάρι, ακόμα και μείγματα από ρύζι, πατάτα και ταπιόκα (χωρίς γλουτένη)!

Αυτό τον καιρό, προσπαθούμε να βρούμε έξυπνους τρόπους, ώστε να εισάγουμε όσπρια,φρούτα λαχανικά και  υγιεινές συνταγές  στη διατροφή των παιδιών!Σε αυτό θα μας βοηθήσουν τα καταπληκτικά κορίτσια μας Η Διαμαντοπούλου Ελεάνα & Λέκκα Ελένη. !Είναι και οι δύο διαιτολόγοι-διατροφολόγογοι.

 
Τα κορίτσια έχουν και τη προσωπική σελίδα τους στο facebook που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε πατώντας ΕΔΩ . Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την χορτοφαγία, καθώς και χορτοφαγικές συνταγές (δοκιμασμένες ), οι οποίες συνεχώς αυξάνονται!