Τα muffins είναι μια εύκολη, γρήγορη και συνάμα πεντανόστιμη επιλογή για το κολατσιό του παιδιού στο σχολείο. Είναι ένα σνακ πασπαρτού που θα σας λύσει τα χέρια για το τι θα φάει το παιδί στο σχολείο καθώς μπορείτε να φτιάξετε διάφορες εκδοχές του, είτε αλμυρές είτε γλυκιές, αξιοποιώντας υλικά που έχετε στο ψυγείο αλλά και στα ντουλάπια σας.
Δείτε 5 λαχταριστές συνταγές muffins που πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε στα παιδιά σας για το δεκατιανό στο σχολείο!
Muffins με μπανάνα και γιαούρτι
Υλικά:
150 γρ. μπανάνες λιωμένες στο μπλέντερ
200 γρ. γιαούρτι
80 ml σπορέλαιο
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκαλιού
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. αλεύρι ολικής
1/4 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λιώνουμε τις μπανάνες στο μπλέντερ και τις βάζουμε σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Σ’ ένα άλλο πιο μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της μπανάνας στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Τοποθετούμε τις χάρινες θήκες μέσα στις θήκες του ταψιού για muffins και γεμίζουμε τα 2/3 κάθε θήκης με ζύμη. Ψήνουμε τα muffins για 25 λεπτά περίπου στη μεσαία σκάλα, στις αντιστάσεις.
Muffins με κολοκυθάκια και φέτα
Υλικά:
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ.σόδα μαγειρική
1 κ.γ. αλάτι
120 ml φρέσκο γάλα
220 γρ. κολοκυθάκια (περίπου 2 κολοκυθάκια)
125 γρ. φέτα
2 αυγά
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Σε άλλο μπολ, τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στο μπολ με τα κολοκυθάκια, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο. Τρίβουμε την φέτα με τα χέρια μας, κατευθείαν στο μπολ με τα κολοκυθάκια. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε χάρτινες φόρμες σε ένα ταψί με ειδικές θήκες. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε στους 180oC, σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για 18-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
Muffins με καρότα και μπρόκολο
Υλικά:
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
2 καρότα στον τρίφτη
5 κορφές μπρόκολο ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
270 ml. γάλα
2 αβγά
20 γρ βούτυρο λιωμένο
Aλάτι,
Πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα λαχανικά, το τυρί και το σχοινόπρασο. Προσθέτουμε το γάλα, τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για 12 muffins και μοιράζουμε το μείγμα στις θηκούλες. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 200o C μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Muffins με κολοκύθα και κεφαλογραβιέρα
Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κολοκύθα ψημένη στον φούρνο μέχρι να μαλακώσει και κομμένη σε κυβάκια
250 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γιαούρτι
6 αυγά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. θυμάρι ξερό ή φρέσκο
1 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζ. φέτα σε τρίμματα
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει και το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε μέσα τακυβάκια της ψημένης κολοκύθας, τη λιαστή ντομάτα, πασπαλίζουμε με θυμάρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε ελαφρά τη φόρμα για muffin. Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει και προσθέτουμετο γιαούρτι και σταδιακά τα αβγά. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ όταν γίνει αφράτο και ομοιογενές το μείγμα. Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το θυμάρι και το ρίχνουμε στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας με σπάτουλα. Μετά προσθέτουμε την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, το μείγμα της κολοκύθας, πιπέρι και τέλος τη θρυμματισμένη φέτα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα στις θήκες για muffins και ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να ψηθούν καλά το εσωτερικό. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε από τις θήκες και σερβίρουμε.
Muffins μήλο και μπανάνα
Υλικά:
3 ώριμες μπανάνες πολτοποιημένες
2 μέτρια κόκκινα μήλα, ξεφλουδισμένα ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1/3 του φλιτζανιού βούτυρο, το οποίο μετά θα το λιώσετε (στο φούρνο μικροκυμάτων πολύ προσεκτικά ή σε ένα μπρικάκι)
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε με ένα σύρμα το λιωμένο βούτυρο και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια και χτυπήστε να αναμειχθούν πολύ καλά. Προσθέστε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και στη συνέχεια το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Τέλος προσθέστε και τα μήλα. Μοιράστε τη ζύμη σε 12 χάρτινες θήκες που έχετε τοποθετήσει στη φόρμα για muffins και ψήστε τα για 25-30 λεπτά. Αφήστε να κρυώσουν τελείως πριν τα απομακρύνετε από το ταψί.
Πηγή: infokids