Αν ένα γεύμα δικαιολογεί, και επιβάλλει, το γλυκό, δίνοντας φουλ ενέργεια για καλές αποδόσεις -και επιδόσεις-, αυτό είναι το πρωινό. Πώς θα προλάβουμε να το φτιάξουμε όταν ο χρόνος πιέζει, το σχολικό καταφθάνει κι έχουμε αργήσει για τη δουλειά; Ετοιμάζουμε υγιεινά, έξυπνα πρωινά από το προηγούμενο βράδυ. Ό,τι περισσεύει, το παίρνουμε για κολατσιό!
6 Λαχταριστες συνταγες για παιδια
Κέικ με μπανάνα, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς
ΥΛΙΚΑγια 8 μερίδες
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού φουντούκια ή αμύγδαλα ανάλατα, ελαφρώς ψημένα στο φούρνο, χονδροκομμένα στο πολυμίξερ
* 1 και 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού σκόνη κακάου
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή ή καστανή κρυσταλλική
* 1 κουταλιά του γλυκού (κοφτό) μπέικιν πάουντερ
* 1/4 κουταλιάς του γλυκού (κοφτό) μαγειρική σόδα
* 1/4 κουταλιάς του γλυκού (κοφτό) αλάτι
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού κομμάτια (ή σταγόνες) μαύρης σοκολάτας
* 2 μεγάλα ή 3 μέτρια αβγά
* ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή μαλακή φυτική μαργαρίνη
* 3 μεγάλες ώριμες μπανάνες
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
* 1 και 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού σκόνη κακάου
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή ή καστανή κρυσταλλική
* 1 κουταλιά του γλυκού (κοφτό) μπέικιν πάουντερ
* 1/4 κουταλιάς του γλυκού (κοφτό) μαγειρική σόδα
* 1/4 κουταλιάς του γλυκού (κοφτό) αλάτι
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού κομμάτια (ή σταγόνες) μαύρης σοκολάτας
* 2 μεγάλα ή 3 μέτρια αβγά
* ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή μαλακή φυτική μαργαρίνη
* 3 μεγάλες ώριμες μπανάνες
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη και αλευρώνουμε (ή ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί φούρνου) δύο μακρόστενες φόρμες 20χ7 εκ., ή τη μεγάλη φόρμα του κέικ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Στο μίξερ ρίχνουμε τις μπανάνες, το λιωμένο βούτυρο ή βιτάμ, τα αβγά και τα χτυπάμε ελαφρά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα, για να μη μαυρίσουν οι μπανάνες. Προσθέτουμε ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα το μείγμα του αλευριού και τέλος τη σοκολάτα. Αδειάζουμε στις φόρμες και ψήνουμε για περίπου 55-60 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Ξεφορμάρουμε μόλις κρυώσει ελαφρά και το απολαμβάνουμε χλιαρό ή κρύο.
Μπάρες με νιφάδες βρώμης και πορτοκάλι (flap jack)
ΥΛΙΚΑ
για 6-8 μερίδες
για 6-8 μερίδες
* 400 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι
* 150 γραμμάρια μαργαρίνη
* 300-400 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
* 1 κουταλιά της σούπας μέλι
* 1 κουταλιά της σούπας σκούρα καστανή μαλακή ζάχαρη ή άλλη 1 κουταλιά μέλι
* 150 γραμμάρια μαργαρίνη
* 300-400 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
* 1 κουταλιά της σούπας μέλι
* 1 κουταλιά της σούπας σκούρα καστανή μαλακή ζάχαρη ή άλλη 1 κουταλιά μέλι
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία τη βρώμη. Απλώνουμε το μείγμα σε ορθογώνιο ταψί 20χ30 εκ., που έχουμε ντύσει με αντικολλητικό χαρτί, και εδώ οι απόψεις διίστανται: κάποιοι υποστηρίζουν πως το πιέζουμε με την πλάτη του κουταλιού να γίνει συμπαγές, άλλοι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πιέσουμε. Από εμπειρία, αν το πιέσουμε οι μπάρες γίνονται πιο σκληρές και δεν θρυμματίζονται τόσο εύκολα. Τέλος, το ψήνουμε στους 180 C για 30-45 λεπτά, το βγάζουμε από το ταψί και το κόβουμε, αφού κρυώσει, σε ορθογώνιες μπάρες. Διατηρείται σε αεροστεγές κουτί.
Κέικ με ελαιόλαδο, καρύδια και nesquik
ΥΛΙΚΑ
για 8 μερίδες
* 1 ½ – 2 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδι τριμμένο (στο πολυμίξερ)
* 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) ολικής άλεσης ή αλλιώς αυτήν που χρησιμοποιείτε συνήθως
* 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή ή καστανή κρυσταλλική
* 3 αβγά
* 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού nesquik
* 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
* 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του) ολικής άλεσης ή αλλιώς αυτήν που χρησιμοποιείτε συνήθως
* 1/4 φλιτζανιού του τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή ή καστανή κρυσταλλική
* 3 αβγά
* 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού nesquik
* 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 C. Αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη και αλευρώνουμε, ή ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί τη μέτρια φόρμα του κέικ μας, για παράδειγμα μια φόρμα με τρύπα στη μέση και διάμετρο 26 εκατοστά. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα μαζί με το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη και την κανέλα. (Αν χρησιμοποιήσουμε φαρίνα ολικής άλεσης, μπορεί να δυσκολευτούμε να την κοσκινίσουμε, οπότε αρκεί να τα ανακατέψουμε καλά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι.) Στο μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα καρύδια. Ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ ή μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα της φαρίνας και το γάλα. Ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα μόλις κρυώσει ελαφρώς.
Cookies με αμύγδαλα και σταγόνες σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
για 30 μπισκότα
για 30 μπισκότα
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
* 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 αβγό
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδα τριμμένη (προαιρετικά)
* 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταγόνες μαύρης σοκολάτας
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα φιλέ
* 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
* ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
* 1 πρέζα αλάτι
* 1 αβγό
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδα τριμμένη (προαιρετικά)
* 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταγόνες μαύρης σοκολάτας
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
* 1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα φιλέ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C και ντύνουμε μια λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών το βούτυρο και τη μαργαρίνη, τις ζάχαρες, το αβγό και τη βανίλια να ενσωματωθούν σε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε ανακατεύοντας τα αμύγδαλα, την καρύδα, το αλάτι και τα φαρίνα. Στο τέλος ενσωματώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στην ντυμένη λαμαρίνα, με σχετική απόσταση μεταξύ τους γιατί τα μπισκότα απλώνουν. Τα γαρνίρουμε με μερικά αμύγδαλα φιλέ και τα ψήνουμε για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί.
Κέικ πορτοκάλι με ανθότυρο
ΥΛΙΚΑ
για 8 μερίδες
για 8 μερίδες
* 300 γραμμάρια ανθότυρο
* 50 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό)
* 300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
* 4 αβγά (4 κρόκοι και 4 ασπράδια)
* 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμμάρια)
* Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
* 50 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό)
* 300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
* 1 βανίλια (βανιλίνη)
* 4 αβγά (4 κρόκοι και 4 ασπράδια)
* 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμμάρια)
* Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη και αλευρώνουμε ή ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί φούρνου μια μεγάλη φόρμα του κέικ ή δύο μικρές μακρόστενες φόρμες 20×7 εκατοστά. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη μέχρι να πάρουμε σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το ανθότυρο με τη ζάχαρη και το γιαούρτι μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Ρίχνουμε χτυπώντας έναν έναν τους κρόκους, τη βανίλια και το ξύσμα. Προσθέτουμε ανακατεύοντας απαλά το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Σε αυτή τη φάση το μείγμα μπορεί να σας φανεί σφιχτό σε σύγκριση με άλλα κέικ, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας πτοεί. Ενσωματώνουμε απαλά και τη μαρέγκα και ψήνουμε το κέικ για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε όταν κρυώσει με ζάχαρη άχνη.
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
ΥΛΙΚΑ
για περίπου 20 κομμάτια
για περίπου 20 κομμάτια
* 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
* 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
* 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
* 4 αβγά
* το ξύσμα ενός λεμονιού
* 2 βανίλιες (βανιλίνη) ή ½ λοβός βανίλιας
* 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
* λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγο σιμιγδάλι για τη φόρμα
* 1 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες
* 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
* 4 αβγά
* το ξύσμα ενός λεμονιού
* 2 βανίλιες (βανιλίνη) ή ½ λοβός βανίλιας
* 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
* λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγο σιμιγδάλι για τη φόρμα
Για το γαρνίρισμα:
* ζάχαρη άχνη και κανέλα σε σκόνη
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το γάλα να βράσει μαζί με το σιμιγδάλι, το ξύσμα και τη βανίλια – αν χρησιμοποιήσουμε λοβό βανίλιας τον χαράζουμε κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι και αδειάζουμε τους σπόρους μέσα στο γάλα που ζεσταίνεται, μαζί με τον υπόλοιπο λοβό που στο τέλος θα θυμηθούμε να αφαιρέσουμε από το μείγμα. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάζει το μείγμα και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Οταν αρχίσει να βράζει και να πήζει, απομακρύνουμε από τη φωτιά και συνεχίσουμε το ανακάτεμα για μερικά λεπτά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που ακουμπάει στην κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Εν τω μεταξύ, αλείφουμε με βούτυρο ή μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι μία ή δύο φόρμες Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ανοιχτόχρωμη κρέμα και την ενσωματώνουμε στην κρέμα γάλα-σιμιγδάλι, μαζί με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να ροδίσει και το μαχαίρι να βγαίνει στεγνό, για περίπου μισή ώρα.
stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι