Στην σημερινή εποχή είναι ευρέως διαδεδομένο στην Γερμανία με την ονομασία Dinkel και στην Ιταλία με την ονομασία Farro και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Στην Ελλάδα το γνωρίσαμε και το συνδέσαμε κυρίως με το αδυνάτισμα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα παραπλανητικό.
Αλεύρι Ντίνκελ
Στα πλεονεκτήματα του αλευριού Ντίνκελ μπορούν να συγκαταλεχθούν τα εξής :
Η ήπια γεύση του, γενικά ευχάριστη για τον καταναλωτή
Η ανώτερη απόδοση του στην καλλιέργεια, η οποία αποδίδεται στη σκληρή εξωτερική φλούδα που προστατεύει τον πυρήνα του. Αντίθετα από το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, οι κόκκοι του Ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν. Η αδιαπέραστη εξωτερική φλούδα τους, επιτρέπει την ανάπτυξη ενός λεπτότερου, ντελικάτου, υδροδιαλυτού πυρήνα μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και διατηρούνται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το σιτάρι αυτό αποδοτικό στην καλλιέργεια αλλά και πολύ θρεπτικό για την υγεία.
Το αλεύρι Ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιότητα του αυτή, δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από το αλεύρι αυτό την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής.
Το σκληρό περίβλημα του κόκκου προστατεύει το σιτάρι από τους ρύπους και τα έντομα του περιβάλλοντος, ενώ λειτουργεί σαν προστατευτικό φράγμα που συντελεί στην διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στον πυρήνα του.
Στο αλεύρι Ντίνκελ περιέχεται μια ομάδα υδατανθράκων, οι μυκο-πολυσακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούν έναν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα και αποτελούν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Αποτελεί άμεση πηγή φυτικών ινών και περιέχει έχει σημαντικά ποσά υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού. Η περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του.
Περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.
υλικά
1 κιλό αλεύρι ντίνκελ ή όποιο άλλο θέλετε
2 φακελάκια ξηρή μαγια
2 1/2 κουταλιές γλυκού αλάτι
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές γλυκού ελαιόλαδο
χλιαρό νερό
σουσάμι,βρώμη,παπαρουνόσπορος ή οτι άλλο θέλετε
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μαγιά,το αλάτι και την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπόλ και αρχίζουμε πλάθοντας να προσθέτουμε το νερό μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη που θα ξεκολλάει απο τα χέρια,προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30′.Ξαναπλάθουμε την ζύμη και την βάζουμε στις μακρόστενες φόρμες του κέικ αφού πρώτα έχουμε λαδώσει και αλευρώσει ή πλάθουμε σε καρβέλι.Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 60′ σε ζεστό μέρος,πασπαλίζουμε με σουσάμι ή οτι άλλο θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 45′ περίπου.Έτοιμα!
photo via pinterest
Ειδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία