Σήμερα θα σας δείξω κάποιες ιδέες για σχολικο κολατσιο που θα αρέσουν σίγουρα στα παιδάκια σας!
Τυροπιτουλες λουλουδακια.
2 ποτηρια του νερου χλιαρο γαλα
(να σημειωσω οτι οταν σημειωσα στο τετραδιο μου τη ζυμη ..εγραψα 2 ποτηρια χλιαρο νερο αντι για γαλα…μια χαρα εγινε)
1 ποτηρι του νερου λαδι. μειον ενα δαχτυλο
2 αυγα, (κραταμε τον ενα κροκο για επαλειψη)
1 κγ ζαχαρη
1,5 κγ αλατι
2 φακ μαγια
7,5 με 8 ποτηρια αλευρι γοχ
για την επαλειψη
τον κροκο αυγου που κρατησαμε και 1 κγ γιαουρτι
(αν δεν εχετε γιαουρτι, τον αραιωνουμε με γαλα)
Ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια απαλη και μαλακη ζυμη, χωρις να κολλαει στα χερια.
Αφηνουμε να ξεκουραστει και να φουσκωσει.
Μετα κοβουμε σε μικρα μπαλακια, σαν μανταρινι.
Ανοιγουμε το καθε μπαλακι σε στρογγυλο φυλλο,
Βαζουμε τη γεμιση της αρεσκειας μας , κλεινουμε καλά.
Ξανανοιγουμε σε φυλλαρακι ,λιγο παχουλο
Κοβουμε με το μαχαιρι το φυλλο μας , ακτινωτα
το καθε πεταλο που δημιουργηθηκε το στριβουμε μια φορα
Τοποθετουμε στο ταψι μας.
αφηνουμε να ξεκουραστουν για 1 τεταρτο και αυγουλωνουμε και πασπαλιζουμε αν θελουμε με σουσαμι και παπαρουνοσπορο.
ψηνουμε στους 180 β σε προθερμασμενο φουρνο, μεχρι να ροδισουν.
Μπισκοτακια μαργαριτες
125 γρ βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου
2/3 φλυτζ αχνη
1/2 κγ λαδι
3 κσ κορν φλαουρ
1,5 φλυτζ αλευρι , ισως και λιγο παραπανω
2 κ γ κακαο
Βαζουμε σε ενα μπολ τα υλικα μας, εκτος του κακαου.
Θελουμε να εχουμε μια μαλακη ζυμη,να μην τριβει και οταν κανουμε τα μικρα μπαλακια να μην ανοιγουν.
Απο την ποσοτητα του αλευρου, κραταμε 2 κγ, δεν το βαζουμε.
Χωριζουμε τη ζυμη στα δυο , στο ενα προσθετουμε το κακαο και στο αλλο τα δυο κγ που κρατησαμε.
Πλαθουμε μικρα μπαλακια και φτιαχνουμε τις μαργαριτες..ή βαζοντας για κεντρο μια καφε και γυρω γυρω λευκες ή το αντιθετο!!
Ψηνουμε στους 180 β για περιπου 1 τεταρτο.
Σαντουιτσακια-τσεπακια
υλικα για τη ζυμη
1,5 φλυτζ χλιαρο γαλα
1 φλυτζ χλιαρο νερο
1, 5 κσ ζαχαρη
1 κγ αλατι
1 φακ μαγια
μισο ποτηρι του νερου σπορελαιο
αλευρι οσο παρει (περιπου μισο κιλο)
για την επαλειψη αναμεσα στα διπλωματα
σπορελαιο
για την επαλειψη πριν το ψησιμο
1 κροκο αυγου αραιωμενο με λιγο γαλα
σουσαμι και μαυροκουκι (προαιρετικα)
εκτελεση
Ανακατεουμε ολα τα υλικα ,εκτος του αλευρου.
Προσθετουμε σιγα σιγα το αλευρι , μεχρι να εχουμ μια μαλακη και αφρατη ζυμη,
που δεν θα κολλαει στα χερια!!
Αφηνουμε να φουσκωσει , μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. Ο χρονος φουσκωματος εξαρταται απο τη θερμοκρασια του δωματιου.
Για πιο γρηγορα αποτελεσματα, αναβουμε το φουρνο μας στους 30 β, τοποθετουμε το σκευος μας μεσα, σκεπασμενο με μια πετσετα και αφηνουμε να φουσκωσει.
Αφου φουσκωσει, βγαζουμε το σκευος και οπως ειναι, δεν ξεφουσκωνουμε τη ζυμη μας, παιρνουμε με το χερι μας, μια μικρη ποσοτητα ζυμης, οσο ενα μανταρινι.
Πασπαλιζουμε τον παγκο μας με λιγο αλευρι και βαζουμε το ζυμαρακι μας, το κανουμε ενα μπαλακι και το ανοιγουμε με τον πλαστη, σε φυλλο στρογγυλο, οσο το πιατακι του γλυκου και λιγο μεγαλυτερο.
Αλειφουμε την επιφανεια με το εξτρα σπορελαιο, διπλωνουμε στη μεση, ετσι εχουμε ενα μισοφεγγαρο. Ξαναπερναμε με σπορελαιο και ξαναδιπλωνουμε. Τωρα εχουμε ενα τριγωνο.
Τοποθετουμε σε ταψι.
Αφου τελειωσουμε με ολη τη ζυμη μας, βαζουμε το ταψι μας , παλι στο φουρνο στους 30 β , για 1 τεταρτο.
Αφου περασει το τεταρτο, βγαζουμε το ταψι μας και ανεβαζουμε τη θερμοκρασια στους 180 β. Αφου καψει ο φουρνος, αλειφουμε τα τσεπακια μας με τον κροκο και πασπαλιζουμε με το σουσαμι και το μαυροκουκι και ψηνουμε για 35 με 40 λεπτα, αναλογα τον φουρνο.
Μεχρι να παρουν ενα ωραιο χρωμα.
Αφου κρυωσουν , γεμιζουμε τις θηκουλες που εχουν δημιουργηθει, (3 θηκουλες) με ο,τι μας αρεσει.
Τα εφτιαξα χτες το βραδυ και σημερα το πρωι, τα γεμισα με γαλοπουλα , τυρακι, ντοματα και μαρουλι. Τα εδωσα στα παιδια για κολατσιο στο σχολειο!!!’
Πιτσάκια ρολάκια
400 γρ αλευρι
100 γρ σιμιγδαλι
1 φακελακι μαγια
1 κουτ γλυκου αλατι
1 κγ ζαχαρη
2κσ λαδι
250 γρ νερο χλιαρο.
Ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι…σε μιξερ , στο χερι , οπου μπορει ο καθενας .
φτιαχνουμε μια ζυμη απαλη και ευπλαστη…ουτε πολλη σκληρη ουτε πολλη μαλακη.
αφηνουμε να φουσκωσει …να διπλαστιαστει.
μετα το φουσκωμα ανοιγουμε ενα ορθογωνιο φυλλο…οχι πολυ λεπτο.
βαζουμε την σαλτσα της αρεσκειας μας…δηλ ( κετσαπ και λιγη μουσταρδα ή παστα ντοματας με λαδακι και ριγανη και σκορδο οποιος θελει κλπ)
στρωνουμε τυρακια…γκουντα, ενταm, τσενταρ…….ζαμπον…τυρακια παλι και στο τελος μπεικον.
ρολαρουμε απο τη μεγαλη μερια του ανοιγμενου φυλλου και κοβουμε φετες με κοφτερο μαχαιρι και βαζουμε σε ταψι με αντικολλητικο χαρτι .
αφηνουμε να φουσκωσουν λιγο και ψηνουμε στους 180 β μεχρι να ροδισουν !!
Αφράτα ψωμάκια γεμιστά με τυράκι φέτα.
Υλικά
1 φλυτζ γάλα χλιαρό
1 φλυτζ νερό χλιαρό
μισο φλυτζ σπορέλαιο
1 φακελάκι μαγιά
1 κγ αλάτι
1 κγ ζάχαρη
4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την επαλειψη
1 κσ μελάσα ή μελι
1 κσ νερό
σουσάμι
γεμιση
τυρί φέτα ή ο,τι αλλο μας αρεσει.
Προετοιμασία
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιαχνουμε μια μαλακή και απαλή ζυμη.
Την αφηνουμε να διπλασιαστεί σε ογκο.
Κόβουμε μικρά μπαλάκια …όσο ένα μανταρίνι…το ανοιγουμε σε φύλλο χοντρό , βάζουμε λιγο τυρακι μεσα και κλεινουμε.
Βουταμε στο νερο με τη μελασα και μετα στο σουσαμι.
Τοποθετουμε σε ταψι και κανουμε με ενα κοφτερο μαχαιρι..απο 2 χαρακιες στο καθε ένα.
Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 β. για 20 με 30 λεπτα..ανάλογα το φουρνο.
(Αν εχετε αρτοπαρασκευαστή…ρίχνετε ολα τα υλικα μέσα και αφήνετε να κανει ολη τη δουλεια και εσεις ξεκουραζεστε)
(στη γεμιση, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε..και να βάλετε ό,τι σας αρέσει)
Αφρατα ψωμακια για το πρωινο μας και οχι μονο!!
Υλικά
100 ml σπορελαιο 250 ml γαλα 5 κ σ ζαχαρη 1 αυγο 1 πρεζα αλατι 2 φακελακια ξηρη μαγια 600 γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
Προετοιμασία
Ανακατευουμε στο μιξερ ολα τα υλικα, μεχρι να εχουμε μια μαλακη και αφρατη ζυμη. Αν εχετε αρτοπαρασκευαστη…ριχνουμε τα υλικα..πρωτα τα υγρα και μετα τα στερεα , στο προγραμμα …ζυμη. Την αφηνουμε να φουσκωσει, να διπλασιαστει σε ογκο και μετα κοβουμε σε μπαλακια οσο χωραει στη χουφτα μας.. τα ανοιγουμε σε μακροστενο φυλλο…ρολαρουμε και πλαθουμε σε μακρουλα μπαστουνακια. καντε οποιο σχεδιο σας αρεσει.. (το σχεδιο που εχω κανει εγω ειναι: πλαθουμε το μακρουλο μπαστουνακι , το διπλωνουμε στη μεση , στριβουμε και φερνουμε τις ακρες να μπουν στη θηλια που εχει δημιουργηθει.) Τα βουταμε πρωτα σε ενα μπολ με νερο και μετα στο σουσαμι. και αφηνουμε να ξεκουραστουν για 20 λεπτα.
Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους και ψηνουμε για μιση ωρα περιπου, αναλογα τον φουρνο
Παριζιάνικος αέρας!!!!
Υλικά
υλικα για τη ζυμη
380 με 400 γρ αλευρι
5γρ μαγια
75 γρ ζαχαρη
αλατι στη μυτη του κουταλιου
40 γρ βουτυρο λιωμενο
ξυσμα λεμονιου
1 αυγο
195 γρ γαλα ή νερο ή συνδυασμο των δυο
υλικα για τη γεμιση.
350 ml γαλα
3/4 της κουπας κορνφλαουρ
4 κσ ζαχαρη
2 κροκους
ξυσμα λεμονιου
βανιλια
1 κσ χυμο λεμονιου
40 γρ βουτυρο.
Προετοιμασία
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Φτιαχνουμε ενα ζυμαρι,μαλακο και αφρατο.
το αφηνουμε να φουσκωσει ,μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Χωριζουμε σε οσα μπαλακια θελουμε..εξαρτατει απο το ποσο μεγαλα ή μικρα τα θελουμε.
(την πρωτη δοση τα εκανα μικρα…11 μπαλακια των 80 γρ περιπου, τη δευτερη δοση τα εκανα μεγαλα..6 μπαλακια των 100 γρ το καθενα.)
Μεχρι να φουσκωσει η ζυμη , φτιαχνουμε την κρεμα.
Σε μια κατσαρολα ζεσταινουμε το γαλα με τη ζαχαρη.
εχουμε διαλυσει το κορν φλαουρ σε μια κουπα απο το γαλα μας και μολις ζεσταθει αρκετα το γαλα, ριχνουμε μεσα το διαλυμενο κορν φλαουρ και ανακτατευουε συνεχεια μεχρι να δεσει η κρεμα μας.
αφου δεσει , ριχνουμε, τους κροκους, το ξυσμα, το χυμο, την βανιλια και το βουτυρο.
Αφηνουμε να κρυωσει.
Ανοιγουμρ καθε μπαλακι σε μακροστενο φυλλο, παχους μισου εκατοστου και στη μια ακρη βαζουμε 1 με 2 κγ κρεμα και κλεινουμε.
Αφηνουμε να ξεκουραστουν για 20 λεπτα και αλειφουμε με ασπραδι αυγου.
ψηνουμε στους 180β σε προθερμασμενο φουρνο για 20 λεπτα.
Αν θελετε την κρεμα σοκολατενια, προσθετουμε ή κουβερτουρα ή κακαο.
Καλη σας ορεξη!!!!!!
τυροπιτακια-κρουασανακια
1 κιλο αλευρι
3 κ γ μπεικιν
3 κγ ζαχαρη
2 κγ αλατι
2 φακελακια μαγια
2 αυγα
220 ml γαλα
360 γρ γιαουρτι
80 γρ βουτυρο ή σπορελαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ενα μπολακι ανακατεύουμε το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο ή το σπορέλαιο.
Στον καδο του μιξερ μας, ρίχνουμε το αλευρι (οχι ολο απο την αρχη, κραταμε 50 γρ) , το μπεικιν, τη μαγια, το αλατι, τη ζαχαρη, κανουμε μια γουβιτσα και ρίχνουμε μεσα το μείγμα γάλακτος, γιαουρτιού , αυγών και βουτύρου.
Αναδεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, μεχρι να εχουμε μια ζυμη που να μην κολλάει στα χεριά, να ειναι απαλή και μαλακη.
Χτυπάμε περίπου στα 10 λεπτά.
Αφού γίνει η ζύμη μας, μπορούμε να τη χρησιμοποιησουμε άμεσα ή να την βάλουμε σε ένα λαδωμένο μπολ στο ψυγειο.
Αν τη χρησιμοποιησουμε αμέσως, φτιάχνουμε ο,τι θέλουμε, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και μετα ψηνουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο ως 3 μέρες.
Αν τη βαλουμε στο ψυγειο και την χρησιμοποιησουμε την επόμενη μέρα…καλο θα ειναι να μείνει λιγο , να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου.
καλη σας επιτυχια !!!!
Τυρένια τριανταφυλλάκια. !!!
5 κουπες αλευρι γοχ 1 κουπα χλιαρο γαλα 1 φακ μαγια 1/2 κουπα σπορελαιο 1 κσ ζαχαρη 2 κγ αλατι 2 αυγα (1για τη ζυμη και 1 για επαλειψη) εκτελεση. Σε ενα μπολ βαζουμε τη ζαχαρη, τη μαγια και το γαλα..ανακατευουμε και αφηνουμε τη μαγια να ενεργοποιηθει. Προσθετουμε το αυγο , το σπορελαιο και το αλατι..ανακατευουμε λιγο. Προσθετουμε σιγα σιγα το αλευρι..μεχρι να εχουμε μια μαλακη ζυμη. Δεν χρειαζεται καθολου ..το μιξερ…απλα με το χερι μας. Σκεπαζουμε το μπολ με μεμβρανη και αφηνουμε για μιση ωρα να ξεκουραστει. Στο μεταξυ, ετοιμαζουμε τη γεμιση.τυρι φετα με ενα αυγουλακι….ή ο,τι αλλο σας αρεσει… Βγαζουμε τη ζυμη, η οποια εχει φουσκωσει…μπορει να κολλαει λιγο..αλλά δεν προσθετουμε αλευρι και την κοβουμε σε μπαλακια , μεγεθους μανταρινιου. Τα ανοιγουμε σε κυκλακια ..εδω θα ριξουμε λιγο αλευρακι στον παγκο μας…με διαμετρο περιπου 10 εκ. Κοβουμε με το μαχαιρι σταυρωτα..το κεντρο δεν το κοβουμε..στο κεντρο βαζουμε τη λιγη απο τη γεμιση και παιρνουμε ενα απο τα τεσσερα φυλλαρακια και αγκαλιαζουμε τη γεμιση…μετα παιρνουμε το ακριβως απεναντι του και αγκαλιαζουμε το πρωτο. Συνεχιζουμε με το τριτο και το τεταρτο κατα τον ιδιο τροπο. Τοποθετουμε τα τριανταφυλλακια μας σε αντικολλητικο χαρτι…τα αφηνουμε να ξεκουραστουν τοσο οσο να καψει ο φουρνος μας στους 180β. Αλειφουμε με κροκο αυγου και αν θελουμε τα πασπαλιζουμε με σουσαμι ή παπαρουνοσπορο.
Δείτε όλες τις συνταγές μου εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες