Close

Μαμαδίστικα κεφτεδάκια με πατάτες γιαχνί στη κατσαρόλα

Μαμαδίστικα κεφτεδάκια με πατάτες γιαχνί στη κατσαρόλα

Υπέροχα μελωμένα κεφτεδάκια και πατάτες γιαχνί στη κατσαρόλα. Μια απλή, εύκολη συνταγή, με απλά υλικά που πάντα θα μας μυρίζουν το μυρωδάτο, πεντανόστιμο, φαγητό της γιαγιάς. Ένα παραδοσιακό, χορταστικό, απλό στη παρασκευή του, γευστικότατο πιάτο για το καθημερινό, οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
1 μερίδα κεφτεδάκια (βλέπε υλικά και εκτέλεση συνταγής εδώ)
3 μεγάλες ή 4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Για τη σάλτσα:
3 ώριμες φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
1 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κύβο βοδινού διαλυμένο σε 2 φλ. τσαγιού νερό
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
3 καρφάκια γαρίφαλο
2-3 μπαχάρια (προαιρετικά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
αλάτι πιπέρι
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής

Ετοιμάζετε το μείγμα κιμά για τα κεφτεδάκια σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής, φροντίζοντας η ζύμη να γίνει ελαφρώς σφιχτή διότι θα βράσουν στη κατσαρόλα. Τα τηγανίζετε ελαφρώς απ” όλες τις πλευρές για πολύ λίγο απλά να “θωρακιστούν”. Τα αφήνετε στην άκρη. Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες. [*]
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ρηχή και πλατιά (κατά προτίμηση) κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτετε το σκόρδο, το τοματοπελτέ με τη ζάχαρη και σοτάρετε, τρίβοντας το πελτέ στη βάση της κατσαρόλα για 20 δευτερόλεπτα.
Προσθέτετε τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ ακόμα. Ρίχνετε τα 2 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού, τις τριμμένες ντομάτες, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε τη σάλτσα με τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
15 λ πριν βράσουν καλά οι πατάτες προσθέτετε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια και επιπλέον ζεστό νερό αν απαιτείται, και ανακινείτε τη κατσαρόλα (μην ανακατεύετε με κουτάλι) για να σκεπαστούν τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα. Βράζετε για άλλα 15 λ περίπου ή μέχρι να βράσουν καλά οι πατάτες και μελώσει καλά η σάλτσα.
Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και το σερβίρετε σκέτο ή πασπαλισμένο με λίγη θρυμματισμένη ξυνομυζήθρα ή φέτα και συνοδέψτε το με σαλάτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.

[*] Σημείωση: Αν δεν θέλετε να τηγανίσετε τα κεφτεδάκια πριν τα βράσετε θα ακολουθήσετε τα εξής βήματα. Αντικαταστήστε το μουλιασμένο ψωμί, που αναφέρεται στη συνταγή, με 3/4-1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη φρυγανιά ώστε να γίνει σφιχτή η ζύμη. Πλάθετε τη ζύμη σε κεφτεδάκια και τα αφήνετε στο ψυγείο.

Εν τω μεταξύ, εσείς σοτάρετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το σκόρδο, βάζετε το 1 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού και τις πατάτες και τις σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν (μισοβράσουν). Τότε προσθέτετε όλα τα άλλα υλικά (ντομάτες, πελτέ, αλατοπίπερο, το υπόλοιπο 1 φλ. ζωμό, μπαχαρικά) και τα κεφτεδάκια (αν χρειαστεί και λίγο επιπλέον νερό) και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να γίνουν οι πατάτες, τα κεφτεδάκια και μελώσει η σάλτα. Μην ανακατεύετε το φαγητό. Ανακινείστε τη κατσαρόλα.

keftedakia

.sintayes.gr