Close
Στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης

Στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης για να τα γεμίσετε και να τα δώσετε για σνακ στα παιδια στο σχολείο.

ΥΛΙΚΑ:

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι ολικής (350γρ)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 γρ )
1 φακελάκι μαγιά ξερή 7 γρ
¼ φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή ή ιμβερτοζάχαρη εδώ
1 και ½ κούπες γάλα χλαρό
½ φλιτζάνια λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό και 1 κρόκο αυγού
1 ασπράδι αυγού και 2 κουταλιές της σούπας νερό καλά χτυπημένο ή γάλα σκέτο περνάμε από πάνω τα ψωμάκια
σουσάμι

Δειτε ακόμα: Υγεινό,πεντανόστιμο ψωμάκι ολικής αλέσεως για το τοστάκι μας ή για να το φάμε σκέτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Διαλύουμε τη μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη με το ¼ κούπας νερό, το αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει
Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το κρόκο του αυγού, το λάδι και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα κάδο του αρτοπαρασκεαυστή ή στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τη μαγιά, στην συνέχεια τα αλεύρια και το αλάτι και ζυμώνουμε

Δείτε ακόμα: Λαχταριστό Γλυκό ψωμί με μπανάνα και βρώμη

Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να έρθει σε μια μπάλα. Εάν η ζύμη μας είναι πολύ κολλώδες προσθέτουμε και άλλο ¼ φλιτζάνι άσπρο αλεύρι. Συνήθως σε αυτό το σημείο πριν το κάνω άφησα τη ζύμη να καθίσει και να ξεκουραστεί για 5 λεπτά ώστε το αλεύρι σίτου για να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αν η ζύμη είναι ακόμα κολλώδες σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το επιπλέον αλεύρι.
Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη είναι μαλακή και ελαστική.

Δείτε ακόμα: 4+1 λαχταριστές και εύκολες πίτες για το κολατσιό στο σχολείο που θα ζήλευε και το καλύτερο κυλικείο!

Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να αυξήσει τον όγκο της μέχρι να διπλασιαστεί. Πατάμε με την γροθιά μας προς τα κάτω τη ζύμη και αφήνουμε πάλι την να αυξήσει και πάλι.
Μοιράζουμε τη ζύμη είτε για ψωμάκια χάμπουργκερ 100 γρ σχεδόν 12 τεμάχια . Πλάθουμε σε επιθυμητά σχήματα και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μέχρι να διπλασιαστούν

Στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης

Στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης

Στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης

Βουρτσίζουμε με ένα πινέλο το κρόκο αυγού διαλυμένο με 2 κουταλιές νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι και άλλους σπόρους της αρεσκείας μας .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους βαθμούς180 βαθμούς , περίπου για 20 λεπτά .

Στρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσηςΣτρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσηςΣτρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσηςΣτρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσηςΣτρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσηςΣτρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσηςΣτρογγυλά ψωμάκια ολικής άλεσης

Πηγή: plathozymarakia