1.Τούρτα χωρίς ζάχαρη και γαλακτοκομικά
Συνταγή από: aplapaidi-wordpress-com
Για το παντεσπάνι θέλουμε:
3 αυγά,
50 γρ αλεύρι ντίνκελ,
30 γρ αλεύρι σιτάρι,
τρεις ΚΣ πετιμέζι,
μια πρέζα αλάτι, μια ΚΣ λεμόνι.
Χτυπάμε τους κρόκους για 10 λεπτά, προσθέτουμε το πετιμέζι και χτυπάμε άλλα 5 λεπτά. Χτυπάμε το ασπράδι. Όταν έχει πήξει, προσθέτουμε το αλάτι, το λεμόνι για να γίνει πιο σταθερός ο αφρός και χτυπάμε λίγο ακόμη. Πάνω στον αφρό από το ασπράδι κοσκινίζουμε τα δυο είδη αλευριού και προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους. Ανακατεύουμε προσεκτικά και σταθερά όλα τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρις ότου γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι σύντομη ώστε να μη χαλάσει ο αφρός από το ασπράδι. Αναλόγως με την τελική μορφή που θέλουμε να δώσουμε στην τούρτα, βάζουμε το μείγμα είτε μέσα σε μια φόρμα ή το απλώνουμε πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Η φόρμα έπισης πρέπει να έχει από κάτω λαδόκολλα και στο πλάι λίγο λάδι (αν έχουμε καρύδας). Ψήνουμε στο δεύτερο επίπεδο στον προθερμασμένο φούρνο στους 180° (160° αέρα) για 20-25 λεπτά στη φόρμα ή στους 200° (180° αέρα) για 12-15 λεπτά στο ταψί. Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν δεν κολλάει πια στο δάχτυλο μας και δεν φαίνεται πολύ υγρό. Το βγάζουμε, το γυρίζουμε και βάζουμε λίγο νερό στη λαδόκολλα ώστε να ξεκολλήσει πιο εύκολα. Το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε ότι σχήμα επιθυμούμε, π.χ. μια καρδιά <3. Αν θέλετε το παντεσπάνι σας πιο γλυκό μπορείτε να το αλείφεται με πετιμέζι και μετά το ψήσιμο. Το κάνει και ακόμα πιο τρύφερο.
Ο χρόνος χτυπήματος στους κρόκους είναι πολύ σημαντικός! Έτσι εγγυάται ένα αφρώδες αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Για να μη βάζουμε μπέικιν παόυντερ πρέπει να γίνονται πολύ αφρώδεις οι κρόκοι. Και επειδή δεν έχουμε τη ζάχαρη πήζει με άλλο τρόπο. Το πετιμέζι προς το τέλος βοηθάει λίγο, αλλά δεν κάνει ακριβώς τη δουλειά της ζάχαρης. Ολόκληρες χημικές διαδικασίες, όποιος θέλει να το ψάξει… Όταν χτυπάτε τους κρόκους θα καταλάβετε τι κάνει ο χρόνος παραπάνω, αλλάζει η υφή και γίνεται πολύ πηχτή. Οπότε – υπομονή!
Η ποσότητα φτάνει για μια μικρή τούρτα. Αν θέλετε να φτιάξετε μια πιο μεγάλη, να έχετε στο νου σας το εξής: άνα αυγό θα χρησιμοποιείτε 30 γρ αλέυρι (20 γρ ντίνκελ και 10 γρ σιτάρι) και 1 ΚΣ πετιμέζι. Το σιτάρι να είναι τύπου 405. Αν βρείτε λεπτό αλεσμένο αλευρί ντίνκελ τύπου 405 μπορείτε να χρησημοποιείτε μόνο αυτό. Με το αλεύρι ολικής αλέσεως δυστυχώς δεν γίνεται αφρώδες το παντεσπάνι.
Δείτε ακόμα: Πεντανόστιμη τούρτα ορεο!
Για την κρέμα χρειαζόμαστε:
κρέμα καρύδας (Θα βρείτε την κρέμα καρύδας στα σουπερμάρκετ, στα ασιάτικα όπως δίποτε και σε άλλες μεγάλες αλυσίδες. Μπορεί να την πουλάνε και σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Αν αγοράζετε γάλα καρύδας, χρειάζεται μάλλον μερικά κουτιά επειδή μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο την πηχτή κρέμα που έχει μαζευτεί πάνω στην κονσέρβα. Μην την ανακατεύεται πριν την ανοίγετε! Θέλουμε μόνο την κρέμα από πάνω. Αν βρείτε κρέμα καρύδας μπορείτε να χρησημοποιείτε όσο θέλετε από την κονσέρβα. Για τη μικρή τούρτα που έφτιαξα χρησημοποίησα λίγο παραπάνω από μισό κουτί. Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε μόνη σας την κρέμα από φρέσκη καρύδα, αλλά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και όταν το δοκίμασα δεν με ικανοποίησε το αποτέλεσμα. Η «κρέμα» ήταν πολύ ξερή και όταν τη χτύπησα με λίγο από το γάλα της ίδιας καρύδας δεν έπηξε καθόλου. Θέλει μάλλον περισσότερο ψάξιμο και δοκιμές…),
γλυκαντικό της επιλογής σας, όπως η στέβια που δεν αλλάζει τη λευκάδα της κρέμας ή το πετιμέζι που την κιτρινίζει. Δεν έχω δοκιμάσει άλλες επιλογές, αλλά υπάρχουν. Έριξα περίπου 8 σταγόνες υγρή στέβια σε 3/4 κονσέρβα κρέμα καρύδας. Θα πρέπει να δοκιμάσετε την ποσότητα αναλόγως με το πόση κρέμα χρησημοποιείτε και πόσο γλυκιά την προτιμάτε.
Βάζουμε την κρέμα καρύδας για τουλάχιστον μια νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα χτυπάμε την κρέμα για περίπου 5 λεπτά μέχρις ότου γίνει πηχτό σαν τη σαντιγί από την κρέμα γάλακτος. Η ποσότητα της κρέμας που βγάζουμε από το κουτί διπλασιάζεται περίπου. Μπορούμε να δώσουμε και χρώμα αν θέλουμε, π.χ. με λίγο χυμό από βατόμουρα γίνεται ρόζ, από πορτοκάλι πορτοκαλί, από μύρτιλο μπλε.
Με το έτοιμο παντεσπάνι και τη σαντιγί από κρέμα καρύδας μπορείτε από εδώ και πέρα να κάνετε ό,τι θέλετε. Εγώ έφτιαξα το παντεσπάνι στο ταψί και κατόπιν το έκοψα σε δύο καρδιές. Έβαλα μια στρώση κρέμα καρύδας συν λίγα βατόμουρα μεταξύ τους. Στο τέλος κάλυψα όλη την επιφάνεια της τούρτας με την κρέμα καρύδας και έριξα μερικές σταγόνες χυμό βατόμουρο. Στο ψυγείο διατηρείται μια χαρά, ακόμα και μερικές μέρες – αν περισέψει…
2.Τούρτα Σοκολάτα χωρίς Γλουτένη, Γαλακτοκομικά και Αυγά, κι ένα Birthday Gift!
Συνταγή από: gourmelita
ΥΛΙΚΑ:
1.5 κούπα αλεύρι
3 κσ κακάο
1 κούπα ζάχαρη καστανή
1.5 κγ σόδα μαγειρικής
1/2 κγ αλάτι
1 κγ λευκό ξύδι
1 βανίλια ή 1 κγ υγρή βανίλια
5 κσ ελαιόλαδο
1 κούπα νερό
Για το γλάσο:
250 γρ μαργαρίνη-φυτικό βούτυρο
3 κούπες άχνη ζάχαρη
1 βανίλια ή 1 κγ υγρή βανίλια
1/4 κούπας γάλα σόγιας ή ρυζιού
Για την ganache:
115 γρ κουβερτούρα
1/4 κούπας γάλα σόγιας ή ρυζιού
2 κσ μέλι
Για διακόσμηση:
κεράσια γλασέ
sprinkles ή τρούφα
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε δύο στρογγυλά ταψάκια των 15 περίπου εκατοστών, λαδώνοντας τα.
Στο μπολ του μίξερ, ενώστε το αλεύρι, το κακάο, την ζάχαρη, την σόδα και το αλάτι. και ανακατέψτε τα. Προσθέστε το ξύδι, το λάδι, την βανίλια και το νερό, και ανακατέψτε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ναι, σωστά διαβάσατε-όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, και το μίξερ ακόμα προαιρετικό είναι!
Τοποθετήστε την ζύμη στις φόρμες, προσέχοντας να είναι ίση η ποσότητα, ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο. Ψήνετε για 25-30 λεπτά ακριβώς. Είναι έτοιμα όταν οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ, βγει καθαρή. Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στα ταψάκια.
Φτιάξτε την γκανάς τοποθετόντας σε κατσαρολάκι το γάλα σόγιας. Φέρτε το σε βράση κι αμέσως σβήστε την φωτιά. Ρίξτε μέσα την σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια, και το μέλι, κι ανακατέψτε. Θέλουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μείγμα, χωρίς σβόλους. Αφήστε την να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάξτε το γλάσο, τοποθετώντας την μαργαρίνη στο μίξερ. Χτυπήστε την για 1 περίπου λεπτό, και προσθέστε το γάλα σόγιας, την άχνη και την βανίλια. Χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, αλλά και να ‘στέκεται’. Εάν σας φανεί πολύ σκληρό, προσθέστε 1 κσ γάλα, και αντίστροφα-πολύ υγρό-προσθέστε ζάχαρη.
Όταν τα κείκ σας είναι εντελώς κρύα, αφαιρέστε τα από τα ταψάκια, και τοποθετήστε το ένα πάνω σε πιατέλα. Απλώστε πάνω του ένα παχύ στρώμα από το γλάσο, και τοποθετήστε το δεύτερο κέικ από πάνω. Καλύψτε το κι αυτό με γλάσο. Τοποθετήστε εάν θέλετε γλάσο σε ένα κορνέ, και φτιάξτε μερικές ροζέτες. Κόψτε τα κεράσια γλασέ στα δύο, τοποθετήστε τα πάνω στην τούρτα, και περιχύστε με την γκανάς. Τελειώνετε ρίχνοντας λίγη τρόυφα ή πολύχρωμα sprinkles!
Δείτε ακομα: Τούρτα Peppa Pig για το παιδικό πάρτι που θα ξετρελάνει τα παιδάκια σας!
3. Τούρτα Σοκομπανάνα
Συνταγή από: dairy-free.eu
Υλικά
Παντεσπάνι
50 γρ. ή 5 κουτ. σούπας αλεύρι καρύδας, κοσκινισμένο
70 γρ. ή 5 κουτ.σούπας αλεύρι αμυγδάλου
1 κουτ. γλυκου σόδα διαλυμένη σε 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
1/8 κουτ. γλυκού αλάτι
4 αυγά
140 γρ. ή 4 κουτ.σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από ένα μπαστουνάκι βανίλιας (το βρίσκουμε εδώ)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
Κρέμα σοκομπανάνα
2 μεγάλες μπανάνες
1 ώριμο αβοκάντο
1/4 κούπας κακάο
4 κουτ. σούπας μέλι
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από 1 μπαστουνάκι βανίλιας
Σιρόπι
1/2 κούπας νερό
2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι
Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Ganache
100 γρ. βούτυρο κακάο
50 γρ. κακάο
50 γρ. μέλι
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από 1 μπαστουνάκι βανίλιας
100 γρ. κρέμα καρύδας (βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο όλο το βράδυ και χρησιμοποιούμε μόνο το στέρεο μέρος)
Frosting σοκολάτας
700 γρ. κρέμα καρύδας (βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο όλο το βράδυ και χρησιμοποιούμε μόνο το στέρεο μέρος)
1/4 κούπας μέλι
2/3 κούπας κακάο
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή σποράκια από ένα μπαστουνάκι βανίλιας
Γαρνίρισμα
2 μπανάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες
Δείτε ακόμα: Τούρτα γενεθλίων σοκολάτας για παιδάκια με θέμα τους δεινόσαυρους.
Οδηγίες παρασκευής
Παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, το μέλι και τη βανίλια μέχρι να έχουμε μία ρευστή κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το μίγμα των στερεών υλικών και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 2-3 λεπτά να τραβήξει το αλεύρι καρύδας τα υγρά.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 τσέρκια ή φόρμες 24 εκ. και μοιράζουμε το μίγμα.
Ψήνουμε τα παντεσπάνια στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
Κρέμα σοκομπανάνα
Χτυπάμε στο multi τις μπανάνες, το αβοκάντο και το κακάο μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν καλά.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Σιρόπι
Σε ένα μπρίκι βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει καλά το μέλι.
Ganache
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο κακάο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά. Προσοχή δεν ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά γιατί θα “κόψει” το μίγμα.
Περιχύνουμε την τούρτα με την ganache όσο είναι ζεστή γιατί πήζει σύντομα.
Frosting σοκολάτας
Χτυπάμε την κρέμα καρύδας στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σα σαντιγί.
Προσθέτουμε το μέλι, το κακάο και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
Συναρμολόγηση
Σιροπιάζουμε ελαφρά το πρώτο παντεσπάνι.
Στρώνουμε την κρέμα σοκομπανάνα ή το frosting σοκολάτας.
Στρώνουμε τις φέτες μπανάνας.
Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και σιροπιάζουμε.
Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες.
Περιχύνουμε την τούρτα με την ganache.
Στολίζουμε την τούρτα με το frosting και με φέτες μπανάνας και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις
Για το frosting σοκολάτας η ποσότητα βγαίνει αρκετή για 2 στρώσεις γέμισης μικρής τούρτας ή 1 στρώση γέμισης μεγάλης τούρτας και στόλισμα τούρτας.
Για σκέτο στόλισμα τούρτας χρειαζόμαστε λιγότερη ποσότητα (αναλόγως το στόλισμα και το μέγεθος της τούρτας).
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ σήμερα 24/12
- Δύσκολες ώρες για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη
- Grand Hotel : Η Δέσποινα ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας
- Όταν η Αγγελική Νικολούλη σε Ρεβεγιόν αλά Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγούδησε το «Τράβα μπρος» και έσπασε τα μηχανάκια της AGB
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές