1. Πλιγουροκεφτέδες αλάδωτοι
Υλικά:
1 κούπα πλιγούρι βρασμένο και στραγγισμένο
2 φέτες ψωμί άσπρο μπαγιάτικο μουσκεμένο
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κρεμμύδι ξερό στον τρίφτη στραγγισμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. αλάτι
1κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα καρύδια τριμμένα
2 κ.σ. αλεύρι
Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε να βράσει. Όταν μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φροντίζουμε τα υλικά όλα να είναι καλα στραγγισμένα. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι αρκετά υδαρής μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλέυρι και να ξαναζυμώσουμε. Στη συνέχεια βρέχουμε τα χέρια μας, τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια, βουτάμε τα σουτζουκάκια σε φρυγανιά, τα βάζουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσουν.
2.Μακαρόνια με λαχανικά και ταχίνι
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια
200 γρ. μπρόκολο σε πολύ μικρές τούφες
200 γρ. κουνουπίδι σε πολύ μικρές τούφες
2 καρότα λεπτοκομμένα
1 πράσο σε λεπτές φέτες (το άσπρο μόνο)
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
100 γρ. ταχίνι
Καβουρδισμένο σησάμι
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα μαραίνουμε το πράσο και το καρότο, σε λίγο νερό. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά ανακατεύοντας μέχρι να ζεσταθούν καλά και να ιδρώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι και κύμινο και προσθέτουμε το σπαγγέτι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, προσθέτοντας καρβουνιασμένο σησάμι, μαϊντανό και μία κουταλιά ταχίνι πάνω από τα μακαρόνια σε κάθε πιάτο.
3. Σπανακόρυζο αλάδωτο
Υλικά
2 κρεμμύδια ξερά
1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
400 γρ. σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
ελάχιστο μάραθο
Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας)
αλάτι-πιπέρι
χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο χέρι και το προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά, για να είναι πιο έντονη η γεύση του. Aχνίζουμε τα κρεμμύδια σε ελάχιστο νερό για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι και στη συνέχεια 700 ml νερό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Όταν βράσουν καλά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε να εισχωρήσει το λεμόνι στο ρύζι μας). Βράζουμε περίπου 20-25 λεπτά ώσπου να σκάσει το ρύζι. Αν έχουμε κρατήσει το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το προσθέτουμε 10 λεπτά μετά το ρύζι.
4. Σούπα με λαχανικά χωρίς λάδι
Συστατικά:
1 μεγάλη πατάτα
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 πράσο
1 μεγάλο κρεμμύδι
5 φρέσκα μανιτάρια της επιλογής σας
1 χούφτα μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μπούκοβο
1 φλ. καφέ μανέστρα
4 – 5 ποτήρια βραστό νερό
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέγεθος της αρεσκείας μας. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το πράσο και τα αχνίζουμε. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μαζί και αχνίζουμε, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συμπληρώνουμε με το βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και προσθέτουμε τη μανέστρα. Βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά και το αφαιρούμε από την φωτιά. Η μανέστρα θα συνεχίσει να «τραβάει» υγρά μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε. Μπορείτε, αν θέλετε, να βράσετε τη σούπα σας για 5 επιπλέον λεπτά, να σουρώσετε τα λαχανικά σας και να τα περάσετε από μπλέντερ για να γίνει βελουτέ.
5. Ντοματόρυζο αλάδωτο
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ρύζικίτρινο
1 κρεμμύδι
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
3 μεγάλες ντομάτες
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε μία κατσαρόλα και αχνίζουμε για λίγο το κρεμμύδι και αμέσως μετά και τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό. Υπολογίζουμε γενικά τα υγρά να είναι 2,5 φλ. υγρό για κάθε 1 φλ. ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά για να μην μας κολλήσει. Όταν μείνει με λίγο ζουμί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα και το αφήνουμε να φουσκώσει. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
6. Γιαχνί αλάδωτο με πράσα, μανιτάρια και πατάτες
Υλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό τριμμένο
4 μεγάλα πράσα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
3 μέτριες πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας
2 δαφνόφυλλα
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβουμε τα μανιτάρια ανάλογα με το μέγεθός τους· αν χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα πορτομπέλο, αφαιρούμε το φλούδι τραβώντας το από την ομπρέλα τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια πριν τα μαγειρέψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα μικρά άσπρα μανιτάρια, κόβουμε στη μέση τα μεγάλα και αφήνουμε ολόκληρα τα μικρότερα. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα αχνίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και τις πατάτες, συνεχίζουμε το άχνισμα για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε αμέσως λίγο αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό ίσα να μισοκαλύψει τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να μελώσουν τα υλικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
7. Ρεβυθοκεφτέδες αλάδωτοι
photo credit: airfry.blogspot.gr
Υλικά:
250 γρ. Ρεβύθια
1 κρεμμύδι ξερό
½ κούπα μαϊντανό
Λίγο φρέσκο δυόσμο
½ κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. αλάτι
Λίγο πιπέρι μαύρο
2 πατάτες βρασμένες
½ κ.γ πάπρικα γλυκιά
6 κ.σ. αλεύρι
4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Επικάλυψη:
3-4 κ.σ. μουστάρδα χωρίς έλαια
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με άφθονο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε να βράσουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις βάζουμε να βράσουν. Αν θέλουμε μπορούμε να τις πλύνουμε κα να τις βάλουμε να βράσουν ολόκληρες, και να τις ξεφλουδίσουμε αργότερα. Έτσι η πατάτα θα κρατήσει πρισσότερο την γεύση της, όμως θα μας πάρει περισσότερο χρόνο. Όταν βράσουν τα ρεβύθια και οι πατάτες, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τα λιώνουμε με το μίξερ χειρός ή με το ειδικό εργαλείο που λιώνουμε τις πατατές. Όσο είναι ζεστά λιώνουν εύκολα. Αν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε και στο μίξερ, χωρίς όμως να τα αλέσουμε πολύ, για να μείνουν λίγα κομματάκια από τα όσπρια. Εφόσον τα λιώσουμε, προσθέτουμε, όλα τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε και αφήνουμε για μία ώρα στην άκρη. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι αρκετά χαλαρή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη, για να απορροφήσει την υγρασία. Ετοιμάζουμε την σως. Χτυπάμε την μουστάρδα και το λεμόνι σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη. Αλευρώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας, πλάθουμε την ζύμη σε μπιφτέκια. Κάθε κομμάτι το βουτάμε λίγο στην μουστάρδα και έπειτα το τυλίγουμε στην τριμμένη φρυγανιά. Τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει η κρούστα. Σερβίρονται ζεστά, αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμα. Συνδυάζονται με ρύζι, πουρέ και ψητά λαχανικά.
8.Νηστίσιμα Πατατοπιτάκια με Ταχίνι (αλάδωτα)
photo credit: cooktime
Υλικά:
Για την ζύμη:
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. χλιαρο νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ξύδι
Γέμιση:
3 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
3 κ.σ. ταχίνι
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι, ξύδι, ελαιόλαδο και τη μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμό περιβάλλον για μισή ώρα. Βράζουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε σε λίγο νερό. Προσθέτουμε τις πατάτες, το ταχίνι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και μόλις ενωθούν τα υλικά κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένο πάγκο και ξαναζυμώνουμε. Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες. Πατάμε με την παλάμη μας κάθε μπαλίτσα να ανοίξει κυκλικά και τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τη ζύμη και με τα δάχτυλά μας της δίνουμε κυκλικό σχήμα. Βάζουμε τα πιτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν.
9. Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι
Υλικά:
500 γρ. φασόλια γίγαντες
1 κιλό σπανάκι
1 κούπα χυμό ντομάτας ή ένα κουτί ντοματάκια κονσέρβας
λίγα φύλλα βασιλικού
2 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά
ρίγανη
Αλάτι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους γίγαντες σε μια λεκάνη με αρκετό νερό, για να φουσκώσουν μια νύχτα. Στραγγίζουμε και τους βράζουμε για 20 λεπτά σε χύτρα ταχύτητας ή τουλάχιστον μία ώρα σε κανονική κατσαρόλα. Στραγγίζουμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Πλένουμε, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το σπανάκι και το βράζουμε. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι λίγο νερό και αχνίζουμε τα κρεμμύδια, Προσθέτουμε το καρότο, την ντομάτα, τα φύλλα βασιλικού, το σπανάκι, τα μπαχαρικά και 1 ποτήρι νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο και τα προσθέτουμε στο ταψί που έχουμε βάλει τους γίγαντες. Προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό ή το νερό μέσα στο οποίο βράσαμε το σπανάκι και ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για μία ώρα ακόμη
10. Μανιταρόσουπα αλάδωτη
photo credit: veganricha
Υλικά
Μανιτάρια
Κρεμμύδια
Άνηθος
Αλάτι/πιπέρι
Λεμόνι (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια όπως βλέπουμε στην εικόνα.
βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό.
Όταν φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μειωθούν σε όγκο, βγάζοντας στην κατσαρόλα το νόστιμο ζουμί τους.
Όταν έχουν μειωθεί σε όγκο προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά.
Μετά δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, αν θέλουμε.
Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:
1) Σερβίρουμε και τρώμε τη σούπα όπως είναι
2) Τη ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ
3)Κρατάμε όσες κουταλιές μανιτάρια θέλουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ την υπόλοιπη σούπα και μετά την ανακατεύουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αυτό κάνω εγώ). προσθέτουμε τελευταίο και το λεμόνι.
11. Μακαρονάκι με μανιτάρια αλάδωτο
Υλικά:
– μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό
– μισό κιλό μανιτάρια πορτομπέλο
– ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια
– 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
– αλάτι,
– πιπέρι,
– ένα ξυλαράκι κανέλα,
– ένα δαφνόφυλλο
– δύο κουταλιές της σούπας ταχίνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το μακαρονάκι να μισοβράσει σε μπόλικο νερό με αλάτι. Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα, ότι βολευει) μαζί με το κρεμμύδι και δυο δακτυλα νερό. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά εκτός απο το ταχίνι.
Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά (1,5) να μισοψηθεί. Στην συνέχεια τα ρίχνουμε όλα μαζί (μαζί και το νερό απο τα μακαρόνια) στο βαθύ ταψί του φούρνου ή όπου αλλού χρησιμοποιεί ο καθένας για το γιουβέτσι. Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το ταχίνι και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά αρκετό ζουμί από το μείγμα και το χτυπάμε σαν να κάνουμε αβγολέμονο. Περιχύνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι. Ψήνουμε στον φούρνο, στον αέρα στους 170ο (ή σε προθερμασμένο στους 180ο) μεχρι να ‘πιεί’ τα νερά και να μείνει με λίγο ζουμάκι, απαραίτητο γιατί όταν κρυώσει θα “πιει΄κι αλλο.