Μεγάλη Δευτέρα
Σπαγγέτι με λαχανικά, σουσάμι και ταχίνι
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια
200 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μικρές τούφες
200 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μικρές τούφες
100 γρ. ταχίνι
80 ml σησαμέλαιο
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 πράσο (το άσπρο κομμάτι), ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
Λίγο σουσάμι
Λίγο κύμινο
Λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι/ Πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε το σησαμέλαιο και τσιγαρίζετε το πράσο και το καρότο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ζεσταθούν, χωρίς να ψηθούν και να μαραθούν. Ρίχνετε το κύμινο και αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με σουσάμι και 1 κουταλιά ταχίνι σε κάθε πιάτο.
Μεγάλη Τρίτη
Χορταστικά φαλάφελ
Υλικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο, 2 ψιλοκομμένες και 2 κομμένες σε λεπτά φετάκια
- 1-2 καυτερές πιπεριές ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
- 1 φλιτζ. ξερά ρεβίθια, μουσκεμένα αποβραδίς, κατά προτίμηση ξεφλουδισμένα
- 1/3 φλιτζ. κόκκινες φακές ή φάβα που έχετε μουσκέψει αποβραδίς
- 6 κουτ. σούπας πλιγούρι, μουσκεμένο σε νερό 10 λεπτά, και στραγγισμένο
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ (νισεστέ)
- 2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/3 φρέσκο κόλιανδρο χοντροκομμένο
- 1/3 φλιτζ. μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1 ½ – 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο κύμινο
- 1 ½ κουτ. γλυκού αλάτι ή όσο θέλετε
- φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι όσο θέλετε
- ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- 4 αραβικές πίτες
- 1 χούφτα σαλατικά, 4-5 μικρές ντοματούλες, κομμένες στη μέση
Ζεστάνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί, 2-3 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και την καυτερή πιπεριά, ανακατέψτε καλά και βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά.Στο μπολ του μίξερ ή στο μπλέντερ βάλτε τα ρεβίθια, τις φακές και το πλιγούρι δουλεύοντάς τα μέχρι να γίνουν σαν χοντρό σιμιγδάλι. Προσθέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα φετάκια σκόρδο, το μπέικιν πάουντερ, το κορνφλάουρ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι, και δουλέψτε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Αφήστε το να μείνει σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τηγανίσετε. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες.
Από το μίγμα πάρτε κουταλιές και, με τα χέρια βρεγμένα, σχηματίστε μπαλίτσες και μετά πιέστε τις να γίνουν μικρά πιτάκια.
Σε βαθύ τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι στους 180 βαθμούς και τηγανίστε λίγα φαλάφελ κάθε φορά ώστε να μη πέσει η θεμοκρασία του λαδιού και δεν γίνουν κριτσανιστά. Βγάλτε τα φαλάφελ με τρυπητή κουτάλα μόλις πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα και μεταφέρετε σε χαρτί κουζίνας.Κόψτε στα δύο την κάθε πίτα και ανοίξτε την “τσέπη”. Βάλτε σε καθεμιά λίγα σαλατικά και ντομάτα και προσθέστε 4-5 ζεστά φαλάφελ.
Μεγάλη Τετάρτη
Νηστίσιμη πατατοσαλάτα αλαδώτη
Υλικά
Για 4-6 άτομα
1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
Αγγουράκια τουρσί κομμένα σε κομματάκια ή αγγούρι φρέσκο σε κύβους
Κάπαρη
1 πράσινη πιπεριά ή προαιρετικά χρωματιστές πιπεριές
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελιές σε άλμη που έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τις έχουμε τεμαχίσει
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
Χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα προαιρετικά
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
1 κιλό πατάτες βρασμένες με την φλούδα τους
3 καρότα βρασμένα και κομμένα σε κύβους
2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με αρκετό νερό βράζουμε τις χοντροκομμένες πατάτες σε κύβους για 15 με 20 λεπτά. Έπειτα στραγγίζουμε και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε μουστάρδα.
Μεγάλη Πέμπτη
Γιουβέτσι με μανιτάρια
Υλικά
½ κιλό κριθαράκι χοντρό
½ κούπα λάδι
Μισό κιλό φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλ/νο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/να
3 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
½ κούπας λευκό κρασί
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
1 κ. σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 2 κούπες νερό
Αρκετό ψιλ/νο μαϊντανό
Λίγο άνηθο
Μέχρι εδώ νηστίσιμη, αν θέλετε μια αρτύσιμη συνταγή προσθέστε
Τριμμένο τυρί
1 κύβο κνορρ
Τι κάνω
Βράζω για 5 λεπτά το κριθαράκι και το αφήνω στην άκρη να περιμένει , αφού το έχω ραντίσει με 2 κ. σ. λάδι
Σοτάρω στο λάδι τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 4´ και σβήνω με κραστί.
Προσθέτω τα κονκασέ, τον πελτέ με το νερό, αλάτι , πιπέρι (και κνόρ, αν βάλετε) και βράζω για 10 λεπτά. Προς το τέλος προσθέτω άνηθο και μαϊντανό.
Ανακατέψτε το κριθαράκι με τη σάλτσα μανιταριών και ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου στους 200ο βαθμούς
Μεγάλη Παρασκευή
Ταχινόσουπα
ΥΛΙΚΑ
• 8 κουταλιές μακεδονικό ταχίνι n 1 φλιτζάνι ρύζι
• χυμός από 2 λεμόνια
• 2 καρότα τριμμένα στον τρίφτη n ψιλοκομμένος μαϊντανός n αλάτι
• 10 φλιτζάνια νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι και όταν πια ετοιμαστεί, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λεμόνι.
2. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ βάζουμε το ταχίνι και το διαλύουμε σιγά σιγά με τη σούπα.
3. Στη συνέχεια αδειάζουμε το διαλυμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με τη σούπα. Ρίχνουμε μέσα το καρότο και το μαϊντανό ωμά και ανακατεύουμε.
4. Αφήνουμε να πάρει η σούπα μας μια δυο βράσεις ακόμη και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.
Μεγάλο Σάββατο
Μαγειρίτσα κλασσική αυγοκομμένη
Δείτε την συνταγή εδώ
Κυριακή του Πάσχα
Αρνάκι φούρνου με πατάτες
Υλικά (για 6 άτομα)
3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 -2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.Bάζετε το ταψί στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.
Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.
Αν ψησετε αρνάκι στη σούβλα μην παραλείψετε να δείτε εδω ολά τα μυστικά ψησίματος
Συνοδευτικά φαγητα για την ημέρα του Πασχα δείτε εδώ
Πασχαλινές πίτες
Νηστίσιμη Ρυζόπιτα Θεσσαλίας
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
2 κουπ αλεύρι
1 κουπ καλαμποκάλευρο
Λίγο αλάτι
4 κτΣ λάδι
Λίγο ξύδι
Νερό
Εναλλακτικά 6 φύλλα χωριάτικο για πίτα
Για τη γέμιση Νο 1
1/2 κιλό ρύζι γλασέ
1 λίτρο νερό
Λίγο αλάτι
700 γραμ ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
Λίγη κανέλα
Για τη γέμιση Νο 2
2 κουπ καρύδια χοντροκομμένα
1/2 κουπ σουσάμι
2 κτγ κανέλα
1/2 κτγ γαρύφαλλο
3 κτΣ ζάχαρη
Ελαιόλαδο – Νερό
Εκτέλεση
Γέμιση Νο 1 : Βάζουμε το ρύζι με 1 λίτρο νερό και λίγο αλάτι να βράσει και να γίνει λαπάς.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, ρίχνουμε τη ζάχαρη τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύουμε.
(Αν χρησιμοποιείστε έτοιμο φύλλο, πηγαίνετε κατευθείαν στη Γέμιση Νο 2)
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο
Προσθέτουμε το αλάτι το λάδι και το ξύδι.
Ρίχνουμε το νερό (περίπου 1 ποτήρι) λίγο λίγο μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφιχτή
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα.
Τη χωρίζουμε στα 6 και ανοίγουμε 6 λεπτά φύλλα μακρόστενα πάνω σε αλευρωμένη τάβλα
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα καθαρή και φτιάχνουμε τη γέμιση Νο 2
Γέμιση Νο 2 : Τρίβουμε στο μούλτι τα καρύδια χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC
Ανοίγουμε ένα φύλλο πάνω στον πάγκο και στη μεγάλη του πλευρά απλώνουμε 2-3 κουταλιές από τη γέμιση Νο2 (καρύδια, σουσάμι κλπ) αφήνοντας 2 δάχτυλα κενά στις άκρες του
Στρίβουμε το φύλλο και σκεπάζουμε τη γέμιση.
Στο δίπλωμα του φύλλου απλώνουμε ομοίως 2-3 κουταλιές γέμιση Νο1 (ρύζι, ζάχαρη κλπ)
Στην υπόλοιπη επιφάνεια λαδώνουμε με το λαδερό και σκορπάμε λίγη γέμιση καρύδι
Γυρνάμε όλο το φύλλο χαλαρά και φτιάχνουμε ένα μπαστούνι
Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα και γεμίζουμε το ταψί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε ελαιόλαδο και το αραιώνουμε με λίγο νερό
Με ένα πινέλο σιλικόνης βουρτσίζουμε όλα τα μπαστούνια με το παραπάνω διάλυμα.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα
Όταν ψηθούν τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
Κασιώτικα πιτιά
Δείτε την συνταγή εδώ
Πασχαλινά γλυκά
Τσουρέκια αφράτα και αρωματικά
Δείτε την συνταγή εδώ
Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
- 1250 γρ.αλεύρι Νο.2
- 400 γρ.μαργαρίνη
- 400 γρ.ζάχαρη
- 1 κ.σ.μπέικιν πάουντερ
- 0.5 κ.γ.μαγειρική σόδα
- 150 mlχυμό πορτοκάλι
- 1πορτοκάλι (Ξύσμα)
- 1βανίλια σε σκόνη
- 5 αυγά
-
Βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
-
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό, τη σόδα διαλυμένη σε 50 ml νερό και χτυπάμε για άλλο ένα λεπτό.
-
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στον κάδο. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
-
Πλάθουμε τα κουλουράκια, τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα αλείφουμε με αυγό.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 25′.
Νηστίσιμα
Χαλβάς πολίτικος
- Υλικά
- 2/3 της κούπας ελαιόλαδο
- 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
- για το σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα, φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού
Πρώτα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη το νερό την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να βράσουν. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι με το λάδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και ανακατεύουμε συνέχεια να μην το κάψουμε. Εγώ το καβουρντίζω για λίγη ώρα γιατί δεν θέλω να μαυρίσει πολύ και να γίνει βαρύς ο χαλβάς μου.
Έπειτα με μεγάλη προσοχή γιατί κάνει φουσκάλες και πετάγεται έξω από την κατσαρόλα ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι και ανακατεύουμε προσέχοντας πάντοτε να μην καούμε.Πολύ γρήγορα σε 3-4 λεπτά φουσκώνει το σιμιγδάλι και γίνεται ο χαλβάς. Δεν ξεχνάμε ότι ανακατεύουμε συνέχεια και πάντα προσέχουμε να μην καούμε. ( εγώ φοράω το γάντι της κουζίνας στο χέρι που ανακατεύω, για να μην καώ από το σιμιγδάλι που πετάγεται έξω)
Όταν θα δείτε το χαλβά να ξεκολλάει από την κατσαρόλα και να ακολουθεί τις κινήσεις της κουτάλας είναι έτοιμος.
Νηστίσιμο κέικ με μέλι και αλεύρι ολικής
Την συνταγή θα την βρείτε εδώ