Oλες οι συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα. Το μενού της Καθαράς Δευτέρας με σαρακοστιανά φαγητά για τα Κούλουμα.
Ένα λουκούλειο γεύμα με αυτά τα απίθανα σαρακοστιανά, λίγο καλό κρασί ή ουζάκι για τους πιο μερακλήδες και η μέρα θα πάρει και πάλι φως!
Κι αν αναρωτιέσαι πόσες συνταγές μπορεί κανείς να ετοιμάσει για τα Κούλουμα, είμαι σίγουρη πως θα εκπλαγείς από την ποικιλία και τα διάφορα μεζεδάκια που θα κοσμήσουν το τραπέζι σου.
Λαγάνα, ταραμοσαλάτα, θαλασσινά, τουρσί, επιδόρπιο με χαλβά και φρούτα και μια σειρά από παραλλαγές για να μην μείνει παραπονεμένος κανείς…
Κάνε λοιπόν το κουμάντο σου από σήμερα, ψώνισε τα απαραίτητα εγκαίρως και απόλαυσε το τριήμερο, ό, τι καιρό και να κάνει.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ και θέλεις να έχεις τα πάντα στο τραπέζι σου. Μην αγοράσεις τίποτα… ακόμη και η λαγάνα θα είναι σπιτική και πεντανόστιμη
ΥΛΙΚΑ
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ.αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
400 ml χλιαρό νερό
40 γρ.νωπή μαγιά
30 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλάτι
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Διάλυσε τη μαγιά σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νερό και 2 κ.γ αλεύρι
Άφησέ τη μερικά λεπτά να φουσκώσει και στη συνέχεια ζυμώνουμε τη μαγιά με τα υπόλοιπα υλικά
Όταν το ζυμάρι σου είναι αφράτο και δεν κολλάει σκέπασε το και άφησε σε ζεστό μέρος για 15 περίπου λεπτά
Χώρισε το ζυμάρι σε 4-5 μπαλάκια και πασπάλισε τα ταψάκια σου (ρηχά-λαμαρίνες) με σουσάμι
Άπλωσε το ζυμάρι από πάνω καλά να γίνει μια λεπτή στρώση
Πίεσε με το χέρι και άφησε να φουσκώσει για λίγο και πάλι
Τρύπησε κατά διαστήματα με ένα πηρούνι και βάλε σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά
Άφησε να κρυώσουν και ξεφόρμαρε από το ταψί
Λαγάνα με λιαστή ντομάτα και ελιά
Μια παραλλαγή για υπέροχη λαγάνα με διαφορετική γεύση… Αντί να ετοιμάσεις απλά ψωμάκια, γέμισέ τα με λιαστή ντομάτα και ελιές!
Δείτε εδώ τις καλύτερες συνταγές για λαγάνα
Ταραμοσαλάτα με ψωμί
Εσύ προτιμάς ταραμοσαλάτα με ψωμί; Να η συνταγή σου… Είναι κάτι σαν τον… Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό της Καθαράς Δευτέρας. Φανατικοί οι οπαδοί της ταραμοσαλάτας με πατάτα, “κολλημένοι” εκείνοι που θέλουν να την απολαμβάνουν με ψωμί. Εδώ θα βρεις την κλασική συνταγή.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. ταραμάς
300 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
Το χυμό από 2 λεμόνια
Πιπέρι
Μούσκεψε το ψωμί – μόνο την ψίχα – σε νερό και στύψε καλά ανάμεσα στα χέρια
Βάλε το κρεμμύδι σε επεξεργαστή τροφίμων και γίνει πολτός μαζί με το λάδι
Στη συνέχεια πρόσθεσε τον ταραμά, το ψωμί και το χυμό λεμόνι και συνέχισε το χτύπημα να πάρεις μια ομοιόμορφη κρέμα
Δοκίμασε και ανάλογα ρύθμισε πόσο αλμυρή είναι προσθέτοντας ψωμί ή/και λεμόνι. Σέρβιρε
Ταραμοσαλάτα με πατάτα
Η δεύτερη εκδοχή του ταραμά γίνεται με πατάτα… Είναι ένα από τα πιο κλασικά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να την ετοιμάσεις, αρκεί να έχεις όλα τα φρέσκα και νόστιμα υλικά που χρειάζεται.
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. άσπρο ταραμά
50 γρ. κόκκινο ταραμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
800 γρ. πατάτες
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Σε μια κατσαρόλα βράσε τις πατάτες σου καλά για 20-25 λεπτά (ή ώσπου να μαλακώσουν)
Βάλε στο μίξερ τον ταραμά μαζί με το κρεμμύδι να γίνουν μια κρέμα
Ρίξε και τις βραστές πατάτες σε μικράκομμάτια και συνέχισε το χτύπημα πρόσθέτοντας σιγά, σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι
Δοκίμασε και πρόσθεσε αναλόγως, λεμόνι ή λάδι αν το θέλεις και σέρβιρε
Δείτε τις καλύτερες συνταγες για ταραμοσαλάτα με ένα κλικ εδώ
Τουρσί…
Αναμφισβήτητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας. Διάλεξε εσύ τα λαχανικά σου και με τις συμβουλές του Άκη Πετρετζίκη θα έχεις το τουρσί έτοιμο σε μία μόλις ημέρα!
Διάφορα λαχανικά της επιλογής σου
1 λίτρο νερό
1 λίτρο ξίδι
1 χούφτα αλάτι
2 χούφτες ζάχαρη
2-3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο
5 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κ.σ. μαραθόσπορο
2 κ.σ. κόκκους πιπέρι
2 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
2-3 φυλλαράκια Δάφνης
Τρόπος μαγειρέματος
Σε μια κατσαρόλα βάλε το ξίδι με το νερό να βράσουν μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη
Βάλε το πιπέρι, τη δάφνη, το μαραθόσπορο, το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, το κύμινο, τη δάφνη και το σκόρδο σε ένα μεγάλο γυάλινο αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
Σκέπασε τα υλικά που θα δώσουν άρωμα στο τουρσί σου με 3-4 μεγάλα φύλλα λάχανο
Καθάρισε τα λαχανικά σου – μελιτζάνες, κολοκυθάκια, καρότα, μανιτάρια, κουνουπίδι, σέλερι κτλ – κόψε σε κομματάκια και πρόσθεσέ τα στο βάζο πιέζοντας καλά να μην αφήνεις αέρα μεταξύ τους
Αφού βεβαιωθείς πως το νερό με το ξίδι έχει κάψει καλά και έχουν λιώσει η ζάχαρη με το αλάτι, περίχυσε με αυτό τα λαχανικά σου, να τα σκεπάσεις
Πριν κλείσεις καλά το βάζο, ρίξε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια και σφράγισε
Πάρε το βάζο όπως είναι και βύθισε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που καίει (αλλά δεν κοχλάζει). Άφησε εκεί δέκα λεπτά και στη συνέχεια φύλαξε το βάζο στην άκρη
Με αυτό τον τρόπο μπορείς να καταναλώσεις το τουρσί την επόμενη κιόλας ημέρα. Αν το ανοίξεις συντήρησε στο ψυγείο
Δείτε εδώ τις καλύτερες συνταγές για τουρσι
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Γιαλαντζί είναι το ψεύτικο, το ημιτασιόν! Όχι, τα ντολμαδάκια σου δεν θα είναι καθόλου ψεύτικα. Αντίθετα θα είναι πεντανόστιμα. Πολύ απλά, για να συμβαδίσουν με τη Σαρακοστή δεν θα έχουν κιμά και θα είναι με ρύζι, μπόλικο κρεμμύδι και λεμόνι! Δηλαδή απλά απολαυστικά!
½ κιλό ρύζι γλασέ
300 γρ αμπελόφυλλο
4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
Ελαίολαδο
Αλάτι, Πιπέρι
1 μεγάλο λεμόνι
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος (αρκετά βαθύ) βάλε ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σόταρε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο
Πρόσθεσε το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο και συνέχισε να ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα
Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε ένα ποτήρι νερό. Άφησε το μείγμα να βράσει και να πήξει
Άδειασε τη γέμιση σε ένα πυρέξ μαζί με ένα ακόμη ποτήρι νερό και ανακάτεψε καλά να κρυώσει και να πιει το νερό
Κόψε το μίσχο και το σκληρό κάτω κομμάτι από τα αμπελόφυλλα
Βάλε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει καλά και ζεμάτισε τα αμπελόφυλλα για 5 λεπτά
Άπλωσέ τα σε ένα πυρέξ και σκέπασέ τα με κρύο νερό
Βάλε όλα τα αμπελόφυλλα σε μια σειρά με το γυαλιστερό μέρος προς τα κάτω
Πάρε με ένα κουταλάκι του γλυκού και γέμισε τα φύλλα οριζόντια στο κάτω μέρος του φύλλου
Τύλιξε το φύλλο με τη γέμισε και δίπλωσε τα φύλλα από τις άκρες
Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι στρώσε τα ντολμαδάκια σε κύκλους, με την άκρη προς τα κάτω
Αφού τα στρώσεις όλα, ρίξε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και στύψε το λεμόνι
Σκέπασε με ένα πιάτο και πρόσθεσε νερό να φτάσει ώς το γείσο του πιάτου
Άφησε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια βγάλε τα ντολμαδάκια
Χταποδάκι ξυδάτο
Η Σαρακοστή είναι τόσο νόστιμη… αρκεί να ξέρεις τι θα ετοιμάσεις και να οργανωθείς. Βάλε το χταπόδι να γίνει από σήμερα και την Καθαρά Δευτέρα θα έχεις έναν νόστιμο μεζέ να σερβίρεις!
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
Για το βράσιμο
½ φλιτζάνι ξύδι
1 κ.γ κόκκοι πιπεριού
1 κ.γ. κόκκοι μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
Για το μαρινάρισμα
1/3 του φλιτζανιού ξύδι
½ κ.γ θυμάρι ξερό
½ κ.γ ρίγανη
Αλάτι, Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Ελαιόλαδο
Μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
Βάλε το χταπόδι χωρίς καθόλου νερό στην κατσαρόλα να βγάλει τα υγρά του
Αφού βγάλει τα ζουμιά του πρόσθεσε το ξύδι και τα μπαχαρικά σου
Άφησε το χταπόδι να μαλακώσει καλά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
Κόψε το χταπόδι κομμάτια και αλάτισε αν χρειαστεί
Βάλε το χταπόδι σε μπολ μαζί με το ξύδι, το πιπέρι και τα υπόλοιπα αρωματικά εκτός από το λάδι και τον μαϊντανό
Άφησε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια μέρα να ποτίσει στο ξύδι
Σέρβιρε με ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Καλαμαράκια κρασάτα
Για όσους θέλουν να αποφύγουν τα απλά τηγανιτά καλαμάρια… φρέσκια ντοματούλα, μυρωδάτος μαϊντανός και σβήσιμο με καλό κόκκινο κρασί θα κάνουν το πιάτο ακαταμάχητο
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Βάλε σε ένα βαθύ σκεύος λάδι να κάψει και τσιγάρισε το κρεμμύδι να γυαλίσει
Πρόσθεσε και τα καλαμαράκια και σοτάρισε για μερικά λεπτά να πάρουν χρώμα
Σβήσε το φαγητό σου με το κρασί και άφησε το αλκοόλ να εξατμιστεί καλά
Συνέχισε με τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπέρωσε
Σκέπασε το σκεύος και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του
Σέρβιρε ζεστό σκέτο ή με ρύζι
Μυδοκεφτέδες
Όρεξη να έχεις και το τραπέζι σου τη Δευτέρα μπορεί να γίνει τόσο πλούσιο, όσο δεν φαντάζεσαι. Κεφτεδάκια με μύδια για gourmet Κούλουμα… Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις με ιδιαίτερους μεζέδες, αυτή είναι η συνταγή σου!
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό μύδια καθαρισμένα (κατεψυγμένα)
1/2 κιλό πατάτες
Φρέσκο δυόσμος
Πιπέρι, αλάτι
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Βάλε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αφού βράσουν καλά λιώσε σε ένα μπολ να γίνουν πουρέ
Ανακάτεψε τα μύδια με τον πουρέ πατάτας και αλατοπιπέρωσε. Πασπάλισε με το δυόσμο ψιλοκομμένο
Ζύμωσε καλά το μείγμα σου και πλάσε στρογγυλά μπαλάκια
Πανάρισε στο αλεύρι ένα, ένα τα κεφτεδάκια
Βάλε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει καλά και ψήσε τους κεφτέδες να πάρουν χρώμα
Βγάλε σε απορροφητικό χαρτί και στίψε από πάνω το λεμόνι. Σέρβιρε
Γίγαντες στο φούρνο
Ένα ωραίο πιάτο, κλασική συνταγή της Σαρακοστής… τρυφεροί γίγαντες με λαχανικά στο φούρνο που δένουν και γίνονται γλυκισμα.
ΥΛΙΚΑ
200 γρ.φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια μέτρια ξερά
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κονσέρβα ντοματάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Βάλε τους γίγαντες σε κρύο νερό να μουλιάσουν από βραδύς
Στράγγιξε καλά και βράσε σε κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά. Καλό είναι να ξαφρίζεις με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό στην επιφάνειά του
Στη συνέχεια πρόσθεσε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και άφησε τα φασόλια να βράσουν για 30 λεπτά τουλάχιστον και να μαλακώσουν
Σούρωσε τους γίγαντες, κρατώντας το νερό για τη συνέχεια
Καθάρισε και πλύνε και τα υπόλοιπα λαχανικά σου. Ψιλόκοψέ τα και σόταρε σε τηγάνι με ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα
Συμπλήρωσε και τους γίγαντες και συνέχισε το σοτάρισμα
Χαλβάς αρωματισμένος με πορτοκάλι και κανέλα
Σαρακοστιανή συνταγή για να δώσεις ένα επιπλέον άρωμα στον χαλβά και να στολίσεις με ποικιλία το σαρακοστιανό τραπέζι.
ΥΛΙΚΑ
4-5 φέτες μακεδονικό χαλβά (γεύση της επιλογής σου)
2 πορτοκάλια σφιχτά πλυμμένα
1/4 του ποτηριού χυμό λεμόνι
Κανέλα σε σκόνη
Κόψε το πορτοκάλι σε φέτες 2 εκατοστά, πετόντας μόνο το πάνω και το κάτω μέρος
Άνοιξε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και στρώσε τις φέτες με το πορτοκάλι
Από πάνω άπλωσε τις φέτες με το χαλβά και τυλίγεις καλά σε πακέτο με το αλουμινόχαρτο
Βάλε το πακέτο στο φούρνο, στο τζάκι ή ακόμη και πάνω στη σχάρα. Άφησε για λίγα λεπτά να μαλακώσει ο χαλβάς
Άνοιξε το αλουμινόχαρτο ράντισε με το λεμόνι και πασπάλισε με λίγη κανέλα. Σέρβιρε
Ειδήσεις σήμερα
- Γιατί πρέπει να λέμε Χριστός Ετέχθη και όχι ένα σκέτο Χρόνια πολλά τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- 26/12/2004- 20 Χρόνια από τον σεισμό 9,1 Ρίχτερ που προκάλεσε ένα από τα πιο φονικά τσουνάμι στην ιστορία της ανθρωπότητας (video)
- Η Γη της Ελιάς : Η τελευταία συνάντηση Κουράκου- Αριάδνης
- Grand Hotel : Ο Ρήγας σώζεται την τελευταία στιγμή από θαύμα
- Τα πιο αστεία Χριστουγεννιάτικα memes για το 2024