Ρεβίθια φρικασέ μια ιδανική συνταγή για παιδιά. Ένα μοσχοβολιστό και πεντανόστιμο πιάτο με ρεβίθια,σπανάκι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Αν τα παιδιά δεν τρώνε σπανάκι ή ρεβίθια φτιάξτε τους Ρεβίθια φρικασέ και θα αδειάσουν το πιάτο. Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την Τήνο και είναι από τον chef Νεκτάριο Βλαχάκη
- αλεύρι από ρεβίθια 1 κιλό
- μαρούλι 5
- κρεμμυδι 20 φρέσκα
- ντοματα 1 κούπα καρέ φρέσκια
- αλατι 1 κουταλιά της σούπας κοφτή
- πιπέρι 3/4 κουταλιά της σούπας
- ζαχαρη 2 κουταλιές της σούπας κοφτές
- άνηθος μισό ματσάκι και λίγο παραπάνω
- ελαιολαδο 2 κούπες Έξτρα παρθένο
- λεμονι μισή κούπα χυμό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες
Υλικά
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά 1 κιλό ρεβίθια και τα φουσκώνουμε από το βράδυ.
Τα βάζουμε να βράσουν καλά, περίπου μιάμιση ώρα.
Κόβουμε 5 μαρούλια σε χοντρά κομμάτια, τα αχνίζουμε σε βραστό νερό, σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε 20 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, μαραίνουμε, ρίχνουμε το μαρούλι και το σοτάρουμε ελαφρά με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα ρεβίθια μαζί με τον ζωμό τους.
Προσθέτουμε μία κούπα φρέσκιας τομάτας, αποφλοιωμένη και ξεσποριασμένη, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι, 3/4 της κουταλιάς της σούπας πιπέρι λευκό και 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη. Σιγοβράζουμε 20’-30’ λεπτά.
Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
Σε μπασίνα βάζουμε 2 κούπες ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο), μισή κούπα χυμό λεμόνι, 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι. Αναδεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον ζωμό από τα ρεβίθια.
Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να δέσει το φαγητό.