Eνας ωραίος τρόπος για να φάμε τα όσπρια μας είναι οι σαλάτες με λαχανικά.Σε αυτή τη σαλάτα οι φακές συνδυάζονται ωραία με τις φακές,έχουν και τα δύο μια πολύ “γήινη” γεύση που θα “ανεβάσουμε” με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και μουστάρδα.Το παντζάρι είναι ένα ακόμα από τα δώρα της φύσης-και πιο δεν είναι θα μου πείτε;!Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες,αντιυπερτασική δράση,είναι πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο,οπότε μαζί με τις φακές και μια πορτοκαλάδα γινόμαστε “σιδερένιοι”!Είναι και γλυκά τα παντζάρια,οπότε τα παιδάκια μας το τρώνε εύκολα.Τα έχετε δοκιμάσει ψητά;Η γεύση τους δε συγκρίνεται με αυτή των βραστών!Είναι πιο μεστή,πιο γλυκιά!Απλά τυλίγεται ενα ένα τους βολβούς σε λαδόκολλα με μια σκελίδα σκόρδο μέσα ή ένα κλωναράκι δεντρολίβανο ή και σκέτα,χωρίς να έχετε αφαιρέσει τη φλούδα,απλά καλά πλυμένα,μετά τα τυλίγεται ένα ένα σε αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180 βαθμούς,στον αέρα,περίπου μία ώρα!Ας δούμε και τη σαλάτα!
υλικά
140γρ φακές
6 παντζάρια
1κγ μουστάρδα
2κσ βαλσαμικό ξύδι κρέμα
1κσ χυμό πορτοκάλι(προαιρετικά)
1 χούφτα ξανθές σταφίδες(προαιρετικά)
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγο φρέσκο δυόσμο ή άνηθο
αλάτι
λάδι
λίγο κύμινο
εκτέλεση
Ψήνουμε τα παντζάρια και βράζουμε τις φακές.Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε κομματάκια.Ανακατεύουμε με τις φακές-δεν χρειάζεται να τις κρυώσουμε,η σαλάτα μας είναι ωραία και ζεστή.Προσθέτουμε αλάτι,τις σταφίδες και λίγο κύμινο.Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε λίγο λάδι με τη μουστάρδα,το ξύδι και το χυμό πορτοκάλι.Περιχύνουμε τη σαλάτα.Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το κρεμμυδάκι και το δυόσμο ή τον άνηθο.Ανακατεύουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε περισσότερο ξύδι.