Μοσχομύρισε ζεστό ψωμάκι… Ποιος μπορεί να αντισταθεί???
Υγεινό,πεντανόστιμο ψωμάκι για το τοστάκι μας ή για να το φάμε σκέτο.
ΥΛΙΚΑ
• Περίπου 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
• 3 κούπες νερό ελαφρά χλιαρό
• 3 συσκευασίες νωπή μαγιά (είναι παραπάνω από την ενδεικτική αναλογία γιατί το αλεύρι ολικής άλεσης είναι πιο βαρύ από τα υπόλοιπα)
• ½ κ.γλ. αλάτι
• Μια πρέζα ζάχαρη
• Ενδεικτικά σουσάμι (άσπρο και μαύρο), ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε μία λεκάνη προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Με τα χέρια μας τα τρίβουμε και προσπαθούμε να τα κονιορτοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
• Προσθέτουμε τη μία κούπα χλιαρό νερό και με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη δημιουργούμε έναν πηκτό χυλό.
• Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια βαμβακερή πετσέτα και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα μέχρι να δημιουργηθούν στην επιφάνεια να δημιουργηθούν φουσκάλες.
• Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μακρόστενα ψωμάκια.
• Σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το σουσάμι, το κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο και τον παπαρουνόσπορο και τα ραντίζουμε με λίγο νερό.
• Περνάμε τα ψωμάκια από τη λαδόκολλα από όλες τις μεριές ώστε να κολλήσουν παντού οι σπόροι.
• Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε μακρόστενες φόρμες για κέικ.
• Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ό όγκος τους.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180º C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Η συνταγή είναι από την εκπληκτική σελίδα στο facebook: Όλα Νηστίσιμα