Σήμερα η αγαπημένη μας Γκόλφω μας δείχνει μία παραδοσιακή ηπειρώτικη τυρόπιτα φύλλο φύλλο που έχει ρίξει το διαδίκτυο. Για σχολικό κολατσιό, για το πρωινό μας και για κάθε άλλη περίσταση.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 800-900 γραμμάρια
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξερή μαγιά 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- βουτυρο 200 γραμμάρια
- ελαιολαδο 6 κουταλάκια του γλυκού
Υλικά
- φέτα 500 γραμμάρια
Για την γέμιση
Κανένας δεν μπορεί να πει όχι σε ένα κομμάτι λαχταριστής τυρόπιτας. Βαρεθήκαμε όμως τις αγοραστές με τα βούτυρα άγνωστης προέλευσης και τα μπαγιάτικα φύλλα. Σαν την σπιτική δεν έχει και σήμερα η αγαπημένη μας Γκόλφω μας δείχνει μία εύκολη συνταγή για ηπειρώτικη τυρόπιτα.
Δείτε ακόμα Τυροπιτάκια λαδιού
Το ηπειρώτικο φύλλο είναι ανεπανάληπτο και αξίζει να το εντάξετε τόσο στους γιορτινούς μπουφέδες και τα γιορτινά τραπέζια όσο και στο σχολικό κολατσιό το πρωί ή στο ταπεράκι του ολοήμερου. Τα παιδιά θα την λατρέψουν και δεν θα αφήσουν ούτε ψίχουλο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Ηπειρώτικη τυρόπιτα φύλλο φύλλο της Γκόλφως
Εκτέλεση για την Ηπειρώτικη τυρόπιτα φύλλο φύλλο της Γκόλφως
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι και την ξερή μαγιά. Ανακατεύουμε λίγο και ξεκινάμε να προσθέτουμε στο μείγμα σιγά σιγά χλιαρό νερό που δεν ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Όσο προσθέτουμε το νερό, δουλεύουμε την ζύμη, αρχικά με μία ξύλινη κουτάλα και στην συνέχεια με τα χέρια μας. Νερό προσθέτουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη σκεπάζουμε το τάπερ και την αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον ή και λίγο παραπάνω σε ζεστό μέρος.
Βάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 100 γραμμαρίων διότι θέλουμε να φτιάξουμε την τυρόπιτα σε ταψί Νο28. Τα σκεπάζουμε και στην συνέχεια τα ανοίγουμε σε φύλλο με έναν πλάστη.
Δείτε ακόμα Εβδομάδα Τυρινής συνταγές: Η τυρόπιτα της Γκόλφως
Ανακατεύουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο για το άλειμμα και βουτυρώνουμε με το μείγμα τον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο και αφαιρούμε ό,τι προεξέχει. Ραντίζουμε το πρώτο φύλλο με το μείγμα με το βούτυρο και από πάνω στρώνουμε ακόμη ένα φύλλο. Βουτυρώνουμε και το δεύτερο.
Προσθέτουμε λίγη από την θρυμματισμένη φέτα. Πάνω από την φέτα απλώνουμε το τρίτο φύλλο και το βουτυρώνουμε εξίσου. Από πάνω βάζουμε ακόμη λίγη φέτα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η φέτα, κλείνοντας με το τελευταίο φύλλο.
Ραντίζουμε και το τελευταίο φύλλο με το βούτυρο. Πασπαλίζουμε με λίγη φέτα και με ένα πιρούνι βάζουμε τα φύλλα προς τα μέσα. Γυρνάμε την μία πλευρά, σκεπάζουμε από την άλλη και κάνουμε το ίδιο και από τις 4 μεριές.
Δείτε ακόμα Πρασοτυρόπιτα σαν της γιαγιάς για το σχολείο
Ισιώνουμε λίγο για να είναι ομοιόμορφη και με τις παλάμες μας πατάμε λίγο, να πλατύνουν, να φτάσει η ζύμη όλο το ταψί. Βουτυρώνουμε και πάλι και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε για μισή με 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 30 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο.
Tips για την Ηπειρώτικη τυρόπιτα φύλλο φύλλο της Γκόλφως
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε την τυρόπιτα πριν την ψήσουμε με φέτα ή κεφαλοτύρι. Μπορούμε να την γεμίσουμε με ό,τι τυρί θέλουμε αλλά πρέπει να είναι αρκετό. Επίσης τα φύλλα θα πρέπει να τα κάνουμε πολύ λεπτά.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Τις φωτογραφίες τις πήραμε από την φίλη μας Katerina Karfaki
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή