Συνταγή για καλοκαιρινά λαζάνια με μελιτζάνες και κιμά. Μια συνταγή ιδανική για το καλοκαιρινό τραπέζι μας, τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους που θυμίζει πολύ τον μουσακά.
- κιμάς 2 κιλά ελιά
- κρεμμυδι 2 ψιλοκομμένα
- σκορδο 2 σκελίδες
- μαιντανος 5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένο
- ελαιολαδο 1/4 φλιτζάνι
- κανελά 1 ξύλο
- κρασι 1/2 ποτηράκι( του κρασιού)
- σάλτσα ντομάτας 2 1/2 κουτάκια
- πελτές ντομάτας 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
- Γάλα φρέσκο 2 1/2 λίτρα καυτό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 250 γραμμάρια
- βουτυρο 200 γραμμάρια
- αυγα 2 (σε θερμοκρασία δωματίου)
- κρόκους αυγού 2 (σε θερμοκρασία δωματίου)
- κεφαλογραβιέρα 2 κούπες γεμάτες
- γκούντα 1 κούπα
- αλατι Μισό κουταλάκι του γλυκού
- πιπέρι Μισό κουταλάκι του γλυκού
Για τη μπεσαμέλ
Στην Ιταλία υπάρχει ένα παρόμοιο φαγητό με λαζάνια (τα ιταλικά), μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ που δεν ονομάζεται μουσακάς αλλά μοιάζει πολύ. Στην Ελλάδα από την άλλη ο κλασικός μουσακάς είναι με μελιτζάνες, πατάτες, κιμά και μπεσαμέλ.
Όμως σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μπορείς να τα συναντήσεις και με κολοκυθάκια ή άλλα λαχανικά, ανάλογα τα γούστα και τα εκάστοτε έθιμα. Ελλάδα και Ιταλία έχουν πολλά κοινά στην κουλτούρα τους και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν μουσακά αλά ελληνικά αλλά με ιταλικές επιρροές.
Δείτε παρακάτω τα Λαζάνια με μελιτζάνες και κιμά:
Εκτέλεση για τις μελιτζάνες
Αρχικά πλένουμε και κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες κατά μήκος. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, την μία δίπλα στην άλλη. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ψήνουμε τις μελιτζάνες στο αερόθερμο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν. Αφού τις ψήνουμε τις βάζουμε στην άκρη.
Εκτέλεση για τον κιμά
Σε ένα κατσαρολάκι χωρίς ελαιόλαδο καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αλάτι και το πιπέρι και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα υλικά μας.
Σβήνουμε τον κιμά με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, λίγο νερό και το ελαιόλαδο. Βράζουμε τον κιμά μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Θέλουμε να έχει αρκετή σάλτσα για να βράσουν τα λαζάνια αργότερα.
Εκτέλεση για την μπεσαμέλ
Αρχικά καβουρδίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μία βελούδινη κρέμα.
Δείτε ακόμα Ο Νηστίσιμος Μουσακάς του Παναγιώτη Παπαδάκη
Προσθέτουμε με προσοχή αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά. Βάζουμε και τα αυγά αλλά και τους κρόκους ελαφρώς χτυπημένα και στο τέλος βάζουμε την κεφαλογραβιέρα και την γκούντα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Εκτέλεση για τα Λαζάνια με μελιτζάνες και κιμά
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο μεγάλο ταψί του φούρνου και λίγη σάλτσα από τον κιμά μας, χωρίς όμως κιμάς. Κάνουμε μία στρώση με λαζάνια, μία στρώσει με μελιτζάνες και μία στρώση με κιμά.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Στο τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί τη αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.
Tips για τα Λαζάνια με μελιτζάνες και κιμά
Τις μελιτζάνες μπορούμε και να τις τηγανίσουμε. Μπορούμε να πασπαλίσουμε πριν το ψήσιμο του μουσακά, την μπεσαμέλ τριμμένη φρυγανιά αν θέλουμε. Μπορούμε να προσθέτουμε και λίγο βούτυρο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Tzela Antonopoulou
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια