Συνταγή για Καλοκαιρινή κιμαδόπιτα με φρέσκια ντομάτα, γιαούρτι, κασέρι και φύλλο σφολιάτας. Είναι ιδανική συνταγή για να την φτιάξετε με τον κιμά που περίσσεψε
- φύλλο σφολιάτας 2
Υλικά
- ντοματα 4 κομμένες σε φέτες
- κασέρι 250 γραμμάρια
- φιδές 2 φωλιές ψιλός
- αυγα 2
- Γιαούρτι στραγγιστό 100 γραμμάρια
Για την γέμιση
- σουσαμι 1 κουταλιά της σούπας
- μαυροσούσαμο 1 κουταλιά της σούπας
Για την επικάλυψη
- κιμάς μοσχαρίσιος 1 κιλό
- ελαιολαδο 4 κουταλιές της σούπας
- σκορδο 1 σκελίδα
- κρεμμυδι 1
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- ζωμό 1 βοδινού
- κρασι 1/2 φλιτζάνι κόκκινο
- δάφνη 1 φύλλο
- κανελά 1 ξυλάκι
- μαιντανος 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Για τον κιμά
- σαλάτα 100 γραμμάρια περίπου πράσινη
- ντοματίνια 10-15
Για το σερβίρισμα
- κρόκους αυγού 2
Για το άλειμμα
Η αγαπημένη μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είχε δείξει μία λαχταριστή καλοκαιρινή κιμαδόπιτα που περισσότερο παραπέμπει σε σουφλέ μέσα από την εκπομπή Ελένη, που έπαιζε τότε στο κανάλι Άλφα. Αυτήν την γιορτινή κιμαδόπιτα ερχόμαστε να θυμηθούμε και να μοιραστούμε σήμερα μαζί σας.
Μία Καλοκαιρινή κιμαδόπιτα, αφράτη και λαχταριστή με μοσχαρίσιο κιμά, τριμμένο κασέρι, ένα μείγμα από αυγά και γιαούρτι που μοιάζει με κρέμα, μυρωδικά και φύλλο σφολιάτας που θα απογειώσει τα καλοκαιρινά τραπέζια σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Καλοκαιρινή κιμαδόπιτα:
Εκτέλεση για τον κιμά
Αρχικά βάζουμε τον κιμά να σοταριστεί σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ασπρίσει. Λίγο πριν ασπρίσει τελείως ο κιμάς μας προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε. Έπειτα προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον ζωμό βοδινού και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός.
Στο τέλος βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάει ο πελτές ντομάτας παντού. Έπειτα σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι ίσα ίσα να διαλυθεί ο πελτές ντομάτας.
Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Μόλις πιει τα υγρά του προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Εκτέλεση για την κιμαδόπιτα
Αρχικά χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε μέσα στα χτυπημένα αυγά το γιαούρτι. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα και να θυμίζει κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα ταψί της κουζίνας. Απλώνουμε στον πάτο το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Ανεβάζουμε το φύλλο στα τοιχώματα του ταψιού όσο γίνεται.
Προσθέτουμε τις φωλιές φιδέ σε όλο το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Από πάνω απλώνουμε την γέμιση κιμά. Πάνω από τον κιμά απλώνουμε το τριμμένο κασέρι. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από το τριμμένο κασέρι. Περιχύνουμε την ντομάτα με το μείγμα με γιαούρτι και αυγό.
Δείτε ακόμα Κιμαδόπιτα με κιμά που περίσσεψε
Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε το πάνω με το κάτω φύλλο. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας με ένα μαχαίρι και την αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροσούσαμο.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου για 5-10 λεπτά, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και στην συνέχεια κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει από το ταψί. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και ντοματίνια.
Tips για την Καλοκαιρινή κιμαδόπιτα
Αντί για γιαούρτι στραγγιστό μπορούμε να βάλουμε 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος. Ποτέ δεν βάζουμε καυτή γέμιση σε φύλλο σφολιάτας. Αν χρειαστεί να τραβήξουμε τα φύλλα σφολιάτας για να ανοίξουν, τότε θα πρέπει να τα αφήσουμε για λίγο να μαλακώσουν.
Αν το ταψί δεν είναι αντικολλητικό το λαδώνουμε. Μπορούμε να βάλουμε ό,τι φύλλο μας αρέσει. Αντί για φιδέ μπορούμε να βάλουμε και 2 κουταλιές της σούπας τραχανά ή άλλο ζυμαρικό.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση στο παρακάτω βίντεο:
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Xristina Gewrgiopoulou
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια