Συνταγή για παραδοσιακό, κανταΐφι με δεμένο σιρόπι και τραγανό φύλλο από την αγαπημένη μας Βέφα Αλεξιάδου, με όλα τα μυστικά για ένα κανταΐφι πιο πετυχημένο και από του ζαχαροπλαστείου.
- καρυδια 1/2 κιλό χοντροκομμένα
- φρυγανιά 1/4 κούπας τριμμένη
- κανελά 2 κουταλάκια του γλυκού
- λεμονι 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα
- ζαχαρη 1/4 κούπας
- κονιάκ 3 κουταλιές της σούπας
Υλικά
- φιστίκια Αιγίνης 1 χούφτα περίπου χοντροαλεσμένα
Για το πασπάλισμα
Τούρτα εκμέκ κανταΐφι
Η Βέφα Αλεξιάδου έχει γράψει την δική της ιστορία στις κουζίνες και μέχρι και σήμερα νέες και παλιές νοικοκυρές, ακολουθούν τις συνταγές της βήμα βήμα και δεν τις αλλάζουν με καμία άλλη. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε ένα άκρως πετυχημένο, παραδοσιακό κανταΐφι με όλα τα μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το κανταΐφι της Βέφας Αλεξιάδου:
Εκτέλεση για το κανταΐφι της Βέφας Αλεξιάδου
Αρχικά σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη. Ραντίζουμε το μείγμα με κονιάκ. Έπειτα ξάνουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε σε 30-35 μέρη, έτσι ώστε να σχηματιστούν μακρόστενες λωρίδες.
Όσο φτιάχνουμε την συνταγή, φυλάμε το φύλλο κανταΐφι με υγρή πετσέτα για να μη ξεραθεί. Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό.
Δεν πρέπει να τα σφίξουμε γιατί σφίγγουν περισσότερο στο ψήσιμο και δε θα γίνουν αφράτα. Αραδιάζουμε τα κανταϊφάκια σε βουτυρωμένο ταψί, το ένα κολλημένο στο άλλο. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και τη μαργαρίνη και περιχύνουμε με το μείγμα το κανταΐφι, με ένα κουτάλι της σούπας, φροντίζοντας να βραχούν παντού.
Νηστίσιμο εκμέκ κανταΐφι
Σκεπάζουμε το κανταΐφι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και την κανέλα για 5 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού.
Σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι το καυτό κανταΐφι, μόλις το δεύτερο βγει από τον φούρνο. Αφήνουμε το κανταΐφι στην άκρη για αρκετές ώρες, έτσι ώστε να πιει όλο το σιρόπι και σερβίρουμε πασπαλίζουμε με χοντροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.
Tips για το κανταΐφι της Βέφας Αλεξιάδου
Βγαίνουν 30-35 κομμάτια. Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα και 30 λεπτά, χρόνος ψησίματος 1 ώρα. Αντί για ξύσμα λεμονιού μπορούμε να βάλουμε 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο. Αντί για ξύλο κανέλας στο σιρόπι μπορούμε να βάλουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Αφού βουτυρώσουμε το ωμό κανταΐφι μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και το ξεπαγώνουμε πλήρως πριν το ψήσουμε. Για να παραμείνει τραγανό δεν το σκεπάζουμε και διατηρείται για αρκετές μέρες εκτός ψυγείου.
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Άννα Γιαννίκου
και τις είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια