Close
Καρυδάτο-Κοζάνης-συνταγή-

Συνταγή για παραδοσιακό καρυδάτο Κοζάνης, που το έφτιαχναν συνήθως σε γιορτές και γάμους. Ένα παραδοσιακό γλυκό με αφράτο παντεσπάνι και μαστιχωτό κέικ με καρύδια. 

Η Κοζάνη πέρα από τις φυσικές της ομορφιές και τα πολιτιστικά της αξιοθέατα έχει και πλούσιες γεύσεις για να δοκιμάσεις. Μία από αυτές, είναι και το καρυδάτο Κοζάνης.

Σπυρωτό σιροπιαστό ραβανί με παγωτό φιστίκι

Ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού με αφράτο παντεσπάνι που από πάνω βάζουν μαστιχωτό κέικ με καρύδια. Το έφτιαχναν παλιά για γάμους και γιορτές αλλά μπορείτε να το απολαύσετε όποτε θέλετε!

Δείτε την εκτέλεση για το καρυδάτο Κοζάνης παρακάτω:

 

Καρυδάτο-Κοζάνης-συνταγή-

Εκτέλεση για το καρυδάτο Κοζάνης

Από τα 16 αυγά χωρίζουμε 11 κρόκους και 5 ολόκληρα αυγά. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη άχνη και έπειτα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο την αμμωνία διαλυμένη στο κονιάκ, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε το μείγμα σε τετράγωνο, λαδωμένο, ταψί του φούρνου με ψηλά τοιχώματα και το ψήνουμε αυστηρά για 18-20 λεπτά. Βράζουμε το 1 κιλό ζάχαρη με το νερό και μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει το μείγμα και τότε προσθέτουμε το τριμμένο παξιμάδι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και όταν κρυώσει το μείγμα με τα καρύδια, το ρίχνουμε σιγά σιγά στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

Μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα

Στρώνουμε με προσοχή το κρύο μείγμα με την μαρέγκα στο παντεσπάνι. Ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να σκάσει η μαρέγκα και να κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και σερβίρουμε.

Καρυδάτο-Κοζάνης-συνταγή-

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Anastasia Theocharopoulou

στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr