Συνταγή για παραδοσιακό καρυδάτο Κοζάνης, που το έφτιαχναν συνήθως σε γιορτές και γάμους. Ένα παραδοσιακό γλυκό με αφράτο παντεσπάνι και μαστιχωτό κέικ με καρύδια.
- αυγα 16
- ζάχαρη άχνη 480 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 560 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλιά της σούπας
- βουτυρο 160 γραμμάρια καλό
- αμμωνια 1 κουταλάκι του γλυκού
- κονιάκ 1 σφηνάκι
Υλικά
Η Κοζάνη πέρα από τις φυσικές της ομορφιές και τα πολιτιστικά της αξιοθέατα έχει και πλούσιες γεύσεις για να δοκιμάσεις. Μία από αυτές, είναι και το καρυδάτο Κοζάνης.
Σπυρωτό σιροπιαστό ραβανί με παγωτό φιστίκι
Ένα παραδοσιακό γλυκό ταψιού με αφράτο παντεσπάνι που από πάνω βάζουν μαστιχωτό κέικ με καρύδια. Το έφτιαχναν παλιά για γάμους και γιορτές αλλά μπορείτε να το απολαύσετε όποτε θέλετε!
Δείτε την εκτέλεση για το καρυδάτο Κοζάνης παρακάτω:
Εκτέλεση για το καρυδάτο Κοζάνης
Από τα 16 αυγά χωρίζουμε 11 κρόκους και 5 ολόκληρα αυγά. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη άχνη και έπειτα προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο την αμμωνία διαλυμένη στο κονιάκ, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε το μείγμα σε τετράγωνο, λαδωμένο, ταψί του φούρνου με ψηλά τοιχώματα και το ψήνουμε αυστηρά για 18-20 λεπτά. Βράζουμε το 1 κιλό ζάχαρη με το νερό και μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Βράζουμε μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει το μείγμα και τότε προσθέτουμε το τριμμένο παξιμάδι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και όταν κρυώσει το μείγμα με τα καρύδια, το ρίχνουμε σιγά σιγά στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.
Μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα
Στρώνουμε με προσοχή το κρύο μείγμα με την μαρέγκα στο παντεσπάνι. Ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να σκάσει η μαρέγκα και να κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και σερβίρουμε.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:
Την συνταγή την είδαμε από την φίλη μας Anastasia Theocharopoulou
στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια