Close

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια

Τα φασολάκια είναι από τα πιο νόστιμα λαδερά του καλοκαιριού και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γεύση τους. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με κοτόπουλο, κιμά, χταπόδι, τόνο, λαχανικά και να τους δώσετε ακόμη καλύτερη γεύση. Πάρτε ιδέες για το πως μπορείτε να μαγειρέψετε το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού!

1.) Φασολάκια με κιμά και σάλτσα γιαουρτιού.

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Δείτε ακόμη: Πατατοκροκέτες γεμιστές με κιμά

2.) Μουσακάς με φασολάκια

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια   Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά:

1 κιλό φασολάκια, μπαρμπούνια
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από ελιά)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, τριμμένη
¼ κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
40 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Για την μπεσαμέλ

500 ml φρέσκο γάλα, ζεστό
60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό (ή 3 κ.σ. ελαιόλαδο)
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100-150 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 13-15΄. Θέλουμε να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 4-5΄, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.

Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλλα, αλατοπίπερο και 250 ml ζεστό νερό. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25-30΄, μέχρι να πιει το φαγητό τα υγρά του και να «δέσει» η σάλτσα. Ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) σε μέτρια φωτιά για περίπου 1-2΄, μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη, και το καβουρδίζουμε για περίπου 3-4΄ ή μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση.

Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη, για περίπου 1-2΄, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να έχουμε ένα λείο, κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα τυριού, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, για περίπου 2-3΄, μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί και το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Στρώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τα φασολάκια και απλώνουμε από πάνω 3-4 κ.σ. από την μπεσαμέλ, σε μια λεπτή στρώση.

Ρίχνουμε τον κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φασολάκια και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 30΄ ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε το μουσακά χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Δείτε ακόμη: Νηστίσιμοι λουκουμάδες με νιφάδες απο πουρέ πατάτας

3.) Χταπόδι καλοκαιρινό με φασολάκια

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια     Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής:

1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
500 γραμ. φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα (στρογγυλά)
5-6 κολοκυθάκια μικρά – τρυφερά – ολόκληρα
1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
1 πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ
1 κ.σ. πελτέ
400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το χταπόδιμε λαδερά λαχανικά, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι (στόμα και κουκούλα). Το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να πιει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα (για λίγα λεπτά).

Τότε, προσθέτουμε λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ολόκληρο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο.

Τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Σκεπάζουμε το χταπόδι με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μισοβράσει, περίπου 30΄-40΄ (ανάλογα με το χταπόδι. αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, κι αν έχει χτυπηθεί πολύ καλά, οπότε βράζει πολύ γρήγορα).

Αφού μισοβράσει το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τις ντομάτες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.

Το χταπόδι αν είναι φρέσκο δεν το αλατίζουμε είναι αρκετά αλμυρό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Στο τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δείτε ακόμη: Κανελόνια με ζύμη κρέπας γεμιστά με κοτόπουλο!

4.) Φασολάκια με κοτόπουλο

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

5.) Φασολάκια και αρακάς λαδερά, γκρατινα­ρισμένα στο φούρνο με τυριά

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκιαΣυνταγή από: kathimerini.gr

Υλικά (για 4 – 6 άτομα)

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
3 ώριμες, σφικτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες
3 σκελίδες σκόρδου (ή όσο μας αρέσει), ξεφλουδισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες
800 γρ. φρέσκα φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα
600 γρ. αρακάς, φρέσκος, καθαρισμένος
70 ml ελαιόλαδο
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, χοντροκομμένα
300 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, κομμένη σε μέτριους κύβους
200 γρ. κασέρι (κατά προτίμηση Σοχού), σε μικρά κυβάκια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Βάζουμε τα κρεμμύδια σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, προσθέτουμε 2 – 3 κουτ. σούπας νερό και τα αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Οταν το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα φασολάκια και τον αρακά, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό και το δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μέτριο ταψί ή σε ένα πυρέξ και από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να σκορπίσει ο δυόσμος το άρωμά του.

Φασολάκια λαδερά με λουκάνικο χωριάτικο

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια

Υλικά
1 πακέτο κατεψυγμένα φασολάκια
3 μέτριες πατάτες
2 μεγάλα καρότα
1 θηλιά λουκάνικο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 φρέσκες ντομάτες για σάλτσα
Λίγο ντοματοπολτό
1/2 κύβο λαχανικών
Λίγο μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Πιπέρι και αλάτι
Πάπρικα
Ρίγανη
Εκτέλεση
Περίπου 1 ώρα
Αρχικά ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις πατάτες, τα καρότα και πολτοποιούμε τις φρέσκες ντομάτες μας. Παράλληλα κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια.

Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα μας και ξεκινάμε να σωτάρουμε για 3 λεπτά, το κρεμμύδι με το σκόρδο και το λουκάνικο και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για λίγα λεπτά ώστε να αναμειχθούν τα υλικά μας.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ντοματοπολτό, τη ρίγανη, πάπρικα, κύβο λαχανικών, αλάτι και πιπέρι, τον μαϊντανό, επιπλέον ελαιόλαδο και νεράκι μέχρι να τα καλύψει.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τα φασολάκια μας ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε νεράκι εάν χρειάζεται, μέχρι να μισό σκεπαστεί το φαγητό μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο μόλις βράσουν τα λαχανικά μας και σωθεί το νεράκι μας έχοντας κάνει μια ωραία σάλτσα με μπόλικο λάδι.

cookpad.com

6.) Φασολάκια με τόνο

Καταπληκτικές συνταγές με φασολάκια    Συνταγή από: e-cook.eu

Υλικά:

1 κιλό φασολάκια φρέσκα
2 κονσέρβες τόνο σε νερό
2 ντομάτες – γινωμένες –
1 κρεμμύδι – ψιλοκομμένο –
3 κ.τ.σ. ξίδι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

– Βράζετε τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό. Ψιλοκόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι.
– Βάζετε τα φασολάκια σε μια πιατέλα και από πάνω ρίχνετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το κρεμμύδι και τον τόνο αφού τον έχετε στραγγίσει πρώτα.
– Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι.