Close

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για να πάρεις μαζί σου στο πικ-νικ!

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για να πάρεις μαζί σου στο πικ-νικ!

Την Καθαρά Δευτέρα παίρνουμε το καλαθάκι μας και ξεκινάμε για την εξοχή!
ΗΚαθαρά Δευτέρα είναι από τις αγαπημένες μου μέρες του χρόνου! Η μέρα που πέρνουμε τα 3.618 τάπερ που έχουμε κλέψει από τη μαμά και φεύγουμε για την εξοχή με τον χαρταετό παραμάσχαλα.

Μπορεί εγώ να έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη ημέρα από τότε που ήμουν παιδί, όμως με λύπη μου παρατηρώ ότι πλέον έχει «υποτιμηθεί» η γιορτή…

 

Ας είναι… Για τους λάτρης των εκδρομών και των πικ-νικ, παραθέτω 5 συνταγές που μπορείτε να πάρετε μαζί σας και να στρώσετε στο καρό τραπεζομάντηλο, πάνω στα γρασίδια!

1) Ταραμοσαλάτα

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για να πάρεις μαζί σου στο πικ-νικ!
(απαραιτήτως να συνοδεύεται από την παραδοσιακή λαγάνα)

Υλικά συνταγής

100 γρ. ταραμάς, λευκός ή κόκκινος
450 γρ. μπαγιάτικο ψωμί 2-3 ημερών, χωρίς τη κόρα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι λιωμένο στο multi
χυμός 2 λεμονιών
400 ml ελαιόλαδο (όσο πάρει)

Εκτέλεση συνταγής
Μουλιάζετε το ψωμί σε μπόλικο νερό, για 4 λ περίπου και το στύβετε καλά με τα χέρια σας.
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, προσθέτετε το ταραμά και το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε τη πολτοποίηση, μέχρι να έχετε ένα λείο ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτετε σταδιακά το ψωμί, (όσο χρειαστεί-δοκιμάστε να μην είναι αλμυρή η ταραμοσαλάτα) και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια λεία και μέτρια σφιχτή “πάστα”.
Αρχίζετε, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα, να ρίχνετε το ελαιόλαδο σε αργή ροή “κλωστής”. Ρίχνετε όσο λάδι χρειαστεί, ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο, μέχρι για να έχετε μια αφράτη ταραμοσαλάτα.

 

2) Χταπόδι ξυδάτο

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για να πάρεις μαζί σου στο πικ-νικ!
Συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά Συνταγής

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη
2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση

Ξεκινάμε το χταπόδι ξυδάτο, καθαρίζοντας το και βάζοντάς το ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.

Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο –όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνουμε το χταποδάκι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C και το σερβίρουμε.

Extra Tips
-Δεν αλατίζουμε ποτέ το χταπόδι.
-Για να κόψουμε πιο εύκολα το χταπόδι και να μην γλιστράει το αφήνουμε 30 λεπτά στην κατάψυξη.
-Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει το χταπόδι.

 

3) Φάβα

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για να πάρεις μαζί σου στο πικ-νικ!
Υλικά συνταγής

500 γρ. φάβα κομμένη
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
χυμό από 1-2 λεμόνια
Άνηθο ή μάραθο
αλάτι – πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:

Kρεμμύδι, λάδι μαϊντανό, άνηθο, ελιές

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τη φάβα, τη ξεπλένετε και τη Μουλιάζετε μέσα σε νερό για 30΄ και στη συνέχεια τη στραγγίζετε.
Βράζετε τη φάβα σε μια κατσαρόλα σε αρκετό νερό. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζετε, προσθέτετε το ένα κρεμμύδι λάδι και αλάτι και την αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει πουρές. [προσθέτετε άν χρειαστεί λίγο- λίγο ζεστό νερό] μέχρι να λιώσει και γίνει χυλός. Ανακατεύετε συχνά. ΠΡΟΣΟΧΗ μη σας καεί.
Όταν η φάβα είναι έτοιμη τη κατεβάζετε από τη φωτιά και την πιέζετε με ένα πιρούνι να γίνει εντελώς πουρές ή τη χτυπάτε στο μπλέντερ για να αποκτήσει μια βελούδινη υφή.
Αδειάζετε τη φάβα σε μπολ, προσθέτετε ανακατεύοντας, το υπόλοιπο λάδι το χυμό λεμονιού λίγο άνιθο ή μάραθο και 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για το γαρνίρισμα: Σερβίρετε τη φάβα σε πιατέλα και τη γαρνίρετε με λάδι, με το υπόλοιπο κρεμμύδι σε φέτες, με ψιλοκομμένο άνηθο και ελιές.

 

4) Γαρίδες στο φούρνο

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για να πάρεις μαζί σου στο πικ-νικ!
Υλικά συνταγής

1/2 κιλό μεσαίες γαρίδες
1/4 φλ. τσαγιού μέλι
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 λεμονιού το ξύσμα
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιαντρου
αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τη sauce hoisin, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις γαρίδες και τη sauce για να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα έως μία νύχτα. [Ανακατεύετε περιστασιακά].
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βάλτε ένα φύλλο ψησίματος πάνω στη σχάρα και τοποθετήστε πάνω τις γαρίδες. Βάλτε τη σχάρα στο φούρνο και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν για περίπου 6-8 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως,και γαρνίρετε με κόλιαντρο [προαιρετικά].

 

5) Μύδια αχνιστά με σάλτσα κρασιού

Καθαρά Δευτέρα: 5 συνταγές για να πάρεις μαζί σου στο πικ-νικ!
Υλικά συνταγής

1 κιλό φρέσκα μύδια
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 λεμονιού το χυμό
1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε και καθαρίζετε πολύ καλά τα μύδια, τρίβοντάς τα με σύρμα κουζίνας ή μαχαίρι έτσι ώστε να φύγει οτιδήποτε είναι κολλημένο πάνω τους.
Βάζετε τα μύδια σε κατσαρόλα με ελάχιστο ζεστό νερό, περίπου 1 εκ. από τη βάση της κατσαρόλας και τα βράζετε για 1-2 λ περίπου μέχρι να ανοίξουν. Αποσύρετε τη κατσαρόλα σας από τη φωτιά και πετάτε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ή σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 1/2 λ ακόμα. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα μύδια, τα πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι. (Προσοχή στο αλάτι γιατί τα μύδια είναι από μόνα τους φυσικά αλατισμένα. Μπορείτε να μη βάλετε και καθόλου.)
Τα βράζετε για 5 λ ανακινώντας τη κατσαρόλα ανά διαστήματα. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακινείτε και πάλι τη κατσαρόλα να αναμιχθούν τα υλικά. Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε για 5 λ τη κατσαρόλα, την οποία αφήνετε πάνω στο μάτι. Μετά από 5 λ ανακινείτε τη κατσαρόλα και σερβίρετε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: neolaia.gr