Παραδοσιακό καζάν ντιπί με ρύζι γλασέ. Βελούδινο με μία υπέροχη καραμέλα που απογειώνει την γεύση.
- ρυζι 50 γρ γλασέ
- νερό 200 μλ ζεστό
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- ζάχαρη άχνη 120 γρ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ
- κορν φλαουρ 50 γρ
- βανίλια 1
Υλικά
Το καζάν ντιπί (kazan dibi) είναι μία μικρασιατική συνταγή. Η ονομασία της προέρχεται από τα τουρκικά και σημαίνει «πάτος του καζανιού». Παρασκευάζεται αποκλειστικά από βουβαλίσιο γάλα (καθώς αυτό θεωρείται γνησιότερο), ενώ συχνά το γλυκό πασπαλίζεται με τριμμένη κανέλα.
Βέβαια στην Ελλάδα το καζάν ντιπί δεν φτιάχνεται πια από βουβαλίσιο γάλα. Γι’ αυτό και στην σημερινή μας συνταγή θα φτιάξουμε καζάν ντιπί με ρύζι γλασέ ,φρέσκο αγελαδινό γάλα, , αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κορν φλάουρ.
Δείτε ακόμα Ρυζόγαλο χωρίς ζάχαρη με άρωμα μαστίχας και σος μελιού
Θα φτιάξουμε επίσης και μία υπέροχη καραμέλα που προσφέρει σε αυτή την βελούδινη κρέμα μία γεύση άλλο πράγμα. Το καζάν ντιπί είναι γλυκό κόλαση. Βελούδινο, νόστιμο και ελαφρύ στην γεύση. Μία από τις αγαπημένες μας κρέμες. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:
Εκτέλεση για την κρέμα
Στην αρχή βάζουμε το ρύζι μέσα στο ζεστό νερό και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Αφού φουσκώσει το πολτοποιούμε στο μούλτι και το στραγγίζουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τον πολτό ρυζιού, την ζάχαρη άχνη, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορν φλάουρ και την βανίλια και βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα.
Εκτέλεση για την καραμέλα
Πασπαλίζουμε τον πάτο ενός τηγανιού 24 εκ με την ζάχαρη και βάζουμε να κάψει η ζάχαρη σε δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει μία καφέ καραμέλα. Αφού η καραμέλα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε 2 κουτάλες από την κρέμα με το ρύζι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό ανακατεύοντας συνεχώς.
Ανακατεύουμε μέχρι όλη η κρέμα να γίνει καφέ. Ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε το γλυκό μας να βράσει μέχρι να βγάζει φουσκάλες. Σβήνουμε την φωτιά και μόλις την σβήσουμε βάζουμε το τηγάνι σε ταψί με νερό.
Αφήνουμε το τηγάνι να κρυώσει στο νερό για 4 με 5 ώρες και με μία σπάτουλα αφού κρυώσει, αφαιρούμε με προσοχή το καζάν ντιπί από τα τοιχώματα και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Πετρινα Μπαρδανη
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή