Υλικά για 8 άτομα
Προετοιμασία 15 λεπτά
Μαγείρεμα 40 λεπτά
Υλικά
-220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-2 κουτ. γλυκού (κοφτές) μπέικιν πάουντερ
-300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
-3 αβγά
-100 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
-2 βανίλιες
-1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα εφιλέ, ελαφρά ψημένα
Για την κρέμα γιαουρτιού
-200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
-200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
-σταφύλια κόκκινα και λευκά
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 22-24 εκατοστά. Aνακατεύουμε με κουτάλι το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μπολ. Χτυπάμε με πιρούνι σε άλλο μπολ το γιαούρτι, τα αβγά και το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών, και ανακατεύουμε με κουτάλι, από μέσα προς τα έξω, ώσπου να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Αδειάζουμε τον χυλό στη φόρμα και το ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με την ένταση του φούρνου μας. Το κέικ είναι έτοιμο όταν, αν βυθίσουμε ένα στεγνό μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού, αυτό βγαίνει στεγνό. Το αφήνουμε να κρυώσει 5 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Κόβουμε τα σταφύλια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει. Ανακατεύουμε απαλά το γιαούρτι με τη σαντιγί και ρίχνουμε μέσα τα μισά σταφύλια. Κόβουμε το κέικ οριζόντια σε δύο φέτες, απλώνουμε τη μισή κρέμα στο κάτω μισό και καλύπτουμε με το άλλο μισό κέικ. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα επάνω και στα πλάγια και κολλάμε γύρω γύρω το αμύγδαλο. Στολίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με σταφύλια.